Peka rženega kruha z drožmi

Odgovori
brbr

Re: Peka rženega kruha z drožmi

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem spekla kruh v novem lončenem pekaču.

Slika

Testo sem pripravila kot običajno pripravim testo z drožmi (iz 300g mlačne vode, vzhajane droži, 500g bele mehke moke, žlička soli). Droži sem nastavila zjutraj, okoli sedmih, okoli 14.ure zamesila testo, ga prvi dve uri prepogibala. Potem je vzhajalo v vzhajalni posodi do 22.30. Po oblikovanju sem dala hlebec vzhajati v pehar; zaprt v PVC vrečko, ki sem ga postavila v hladno shrambo).

Zjutraj sem površino hlebca narahlo pomokala, čez hlebec poveznila spodnji del pekača in vse skupaj obrnila na glavo in testo je bilo na pekaču. Zelo enostavno! Površino testa sem nekajkrat zarezala. Čez vse skupaj poveznila zgorni del pekača in postavila v mrzlo pečico.Pečico sem nastavila na 240st. in pekla 1uro. pekač je bil vseskozi zaprt.
Rezulat je lepo zapečen kruh s hrustljavo a mehko skorjo in gobasto enakomerno luknjičasto sredico. tudi okus je odličen. Le hlebec se mi zdi malo preveč ploščat. Da bo tak se mi je zdelo takoj, ko sem videla, kako se je testo razlezlo po pekaču (verjetno je bilo preveč vzhajano).

Slika Slika Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čisto ta prav!

Kaj pa okus, se ti zdi, da se kaj razlikuje?

Če bi dala hlebec v vnaprej ogret pekač, bi se po mojih izkušnjah bolj skrčil in šel v višino. Tako je pa imel čas še dodatno vzhajati.
brbr

Okus je odličen. Mogoče je malo premalo zapečen.

Danes bom pekla še en polovičen hlebček, kot darilo za prijateljico, ki vabi na popoldansko druženje. Tega sem čez noč vzhajala v hladilniku. Zdaj sem ga dala ven, ponovno preoblikovala (to piše tudi v navodilih, ampak ga včeraj nisem). Zdaj bo 1,5ure v pokritem pekaču na sobni temperaturi in potem gre v mrzlo pečico.

Mislim, da je tole zadnje preoblikovanje, ki ga v mojih knjigah o peki z drožmi ni, kar dobro. Testo je čvrsto, nič lepljivo, lepo se je dalo oblikovati in zdaj drži obliko. Skrbi me le, kakšno bo v sredini, ker je po preoblikovanju zunanja pomokana površina prišla v notranjost. Ali bo po peki kaj sledi moke v sredici in ali se bo ta "površina" lepo sprijela z okoliškim testom...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po mojih izkušnjah se oboje zna, precej verjetno, zgoditi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Dobro jutro!

Kruh se že hladi. Tokrat sem ga dala po oblikovanju vzhajat kar v lončeni pekač, na peki papirju seveda. In potem zjutraj v hladno pečico. Stil potic.

Prvi del peke sem podaljšala za 10 minut, kolikor je pečica rabila, da se je segrela na 250 °C, naprej pa po starem. Izgled in okus je enak, kot pri starem načinu vlaganja testa v vroč pekač.

Zaključek: nič več ne bom komplicirala s predogrevanjem pekača, je tole neprimerno bolj enostavno in tudi manj nevarno glede možnih opeklin. ;)

brbr: skupaj nama je uspelo, kajneda! :D :D :D
DSC00284.JPG
DSC00283.JPG
Peka z drožmi mi je dosti bolj enostavna, kot s kvasom, ker tu ni treba paziti, da bi se testo preveč dvignilo in potem padlo skupaj. Droži po določenem času ne propadejo, ampak lepo počasi in vztrajno delajo naprej. Nič hudega, če z obdelavo zamudiš tudi par ur. :D
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Krasen kruh, Muha!
Jaz trenutno pečem samo s kvasom. Pri njem sem varčna, raje dam manj kvasa pa podaljšam čas shajanja. Včasih ga z malo kvasa zamesim zvečer, dvakrat "privzdigujem", nato pa pustim shajati čez noč. Lepo rahel je na oba načina.
brbr

Bravo, Muha. krasen je. Si vzhajala v hladilniku ali samo na hladnem. In koliko časa?

Jaz tudi peki papirja ne uporabljam. Vzhajan hlebec pomokam in prekucnem na pomokan pekač. Kruh se nič ne prime. ker pa imaš ti pekač-skledo, bi bilo treba verjetbo stene malo naoljiti (tako kot pri potici), potem peki papirja gotovo tudi tebi ne bi bilo treba uporabljati.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

brbr: vzhajala sem ga na hladnem hodniku - cca 15 °C od 22. do 6. ure.

Maščoba kot preventiva: ne vem, kako bi se obneslo pri večurnem vzhajanju v pekaču. Bojim se, da bi testo popilo vso maščobo in se vseeno prilepilo sten. Poleg tega mi je maščoba pri navadnem kruhu ravno tako malo všeč, kot tebi peki papir.
brbr

Ja, pri meni v bitki s peki papirjem zmaga maščoba. :oops: Jaz bi verjetno v tem primeru dno pomokala, stene namastila in jih potresla z moko. Vsaj enkrat bi probala. Če bi se prijelo, bi malo bentila sama nad sabo, a za naslednjič bi vedela kako in kaj.

Meni je trenutno izziv ajdov kruh. Pekla sem ga ta vikend. Beli moki sem dodala 1/5 ajdove, pa orehe, seveda. Vzhajala sem ga čez noč v peharju, na hladnem (tako kot ti), zjutraj prekucnila na pomokan pekač, po obodu sem ga malo potisnila skupaj, da se ne bi preveč razlezel in dala v mrzlo pečico. Končni izdelek je bil bolj podoben ajdovi pogači kot kruhu, čisto se je razlezel. Zanimivo pa je, da je sredica zelo lepo gobasta, z enakomerno luknjičasto strukturo... "Dober je pa kot kruh" . Drugič ga bom zamejila s tortnim obodom, pa bo. :lol:

Slika Slika
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Brbr, si to delala s kvasom ali z drožmi?
Odgovori