Citrus
- Seasmoon
- Kraj: Obala
Re: Citrus
Naša prva domača pomaranča.
Letos so končno uspele. So pa bolj drobne. Po okusu so malo kisle. Ampak ni hudega. Dobre so.

Life is like a game ... play it ...

- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Čestitam, Seasmoon! Tole si pa dolgo čakala, če se prav spomnim?
- Seasmoon
Lpmami, dobro se spomniš. Ja, dolgo smo čakali na pomaranče. Nikakor ni uspela. Ali jih ni bilo na drevesu, ali pa so nezrele popadale po tleh. Letos so pa končno uspele. Naša pomaranča je grenka pomaranča (Citrus × aurantium). Primerna je za marmelado ali pa kandirana. Me vleče, da bi naredila kandirane za prigrizek, da se malo posladkamo. Ampak pol izgubijo vse vitamine. Jih bomo raje pojedli sveže. Nekje sem prebrala, da grenka pomaranča dobro prenaša zimo in, da zdrži do -15.

- Seasmoon
-
turnogo
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
Malo dvomim, da je ta vrsta oz. križanec. Ta ima nagrbančeno, grobo lupino in veliko pešk, tudi več kot 50 v sadežu. Meso je svetlo rumeno, grenko in krhlji imajo debele stene.
- Seasmoon
Ko sem nabavila sadiko, je na listku pisalo, da je grenka pomaranča (Citrus × aurantium). Zdaj sem pa šla preveriti z dvema aplikacijama, ki jih imam na telefonu in onidve pa pravita, da je tisto sladka pomaranča (Citrus × sinensis). Stric google mi je pa pokazal slike grenke pomaranče in sem videla, da ima zgrbančeno lupino in pravi, da je tako kisla, da jo je nemogoče jesti. Naša pomaranča nima nič od tega. Sadež ima gladko lupino in kljub temu, da je malo kisla, se jo da jesti brez problema. Pomaranče so dobro. Mah čudno je vseskupaj.

- Seasmoon
Ja, posajena je zunaj, ob morju. In nikoli je nisemo zaščitili. Ampak preden je uspela, so minila leta in leta. Pomaranča je delikatna. Sem pa nekaj opazila in sicer, da ptice pomaranč ne kljuvajo. Mandarine ja, pomaranč pa ne. Morda zato, ker so malo kisle.

-
turnogo
Tudi jaz imam posajene ob morju, 5. leto, pa do sedaj še ni bilo sadežev.
Klemen
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.