Koruza - Zea mays
-
Boštjan
-
Cat_Eye
- Kraj: Ptuj
Re: Koruza - Zea mays
Mini Blue ostaja moja top izbira za pokovko. Zanesljivo obrodi, cveti malo za njivskimi koruzami, zato se redko z njimi skriža. Te na sliki so rastle le meter vstran od običajne koruze. V primeru da pa se skriža, pa je vidno, saj izgubi modrosibo barvo in postane motna bela, ter seveda ne poči.

Na starem forumu sem imel uporabniško ime htf_lover
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Kako zanimiva in lepa!
Sploh dobrodošlo pa to, da je manj možnosti skrižanja. Kako si jo odkril?
Sploh dobrodošlo pa to, da je manj možnosti skrižanja. Kako si jo odkril?
-
Cat_Eye
Že leta nazaj se je ta sorta tu omenjala, semena sem dobil več kot deset let nazaj od Ivčk. Manjša verjetnost za križanje pa je lastnost, ki sem jo naključno opazil. Gojim tudi druge koruze. Jagodno pokovko in sladko koruzo Mezdi. Prva je bolj nagnjena k temu, da se križa z običajno koruzo. Sorta sladke koruze pa se izogne tem problemom ker je vsako leto posadim večkrat v razmiku dveh tednov, posledično ne cvetijo in dozorijo hkrati, kar je pri sladki kar priročno. Nekaj storžev vedno pustim in na sladki se tudi lepo vidi, če se posamezna semena skrižajo z običajno, pri tistih se sladkor ne razgradi in med dozorevanjem ne padejo skupaj kot je značilno za sladko koruzo.
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
lepa koruza, nenavadne barve.
Opuščam sejanje sladke koruze in pokovke ravno zaradi križanja, ker ima sosed vedno koruzo na njivi, ki meji na našo parcelo.
Ali se to seme da kupiti v naših trgovinah? Ker se ne križa, bi bilo zanimivo zame.
Opuščam sejanje sladke koruze in pokovke ravno zaradi križanja, ker ima sosed vedno koruzo na njivi, ki meji na našo parcelo.
Ali se to seme da kupiti v naših trgovinah? Ker se ne križa, bi bilo zanimivo zame.
-
Cat_Eye
V naših trgovinah ne, preko spleta ali menjav se dobi. Možnost križanja je nižja, se pa lahko še vedno zgodi, v primeru, da katera njivska koruza zaostane v rasti in cveti kasneje. V tem je prednost ne-rumene koruze, ker v primeru da se križa z navadno se barva spremeni.
Kar pa se sladke koruze tiče je križanje v primeru, da je za sprotno rabo manjši problem. Posamezna semena bodo manj sladka, ampak se lahko isto uporabi sveža. Kot otrok sladke koruze zlepa ni bilo za kupiti in smo kar navadno v mlečni zrelosti uporabljali za isti namen. Problem nastopi le, če se želi seme shraniti.
Je pa pri vseh koruzah potrebno posaditi kar lepo število sadik. Namreč zelo slabo prenaša samooprašitev in križanje v prebližnjem sorodstvu. Potomci imajo v tem primeru zakrnelo rast, majhne storže, slabše razvita zrna. Največja napaka kar jo ljudje delajo pri domači koruzi je, da izberejo najlepši storž ali dva in uporabijo le to za seme. Sam imam tako pri pokovki kot sladki koruzi vedno mešanico 30+ storžev in vsako leto posejem semena od zadnjih 3 let. Se kar obnese, ni videti posledic inbreedinga.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Pomembno - poudarjam!Cat_Eye napisal/-a: ↑Po Jan 26, 2026 11:27 am Je pa pri vseh koruzah potrebno posaditi kar lepo število sadik. Namreč zelo slabo prenaša samooprašitev in križanje v prebližnjem sorodstvu. Potomci imajo v tem primeru zakrnelo rast, majhne storže, slabše razvita zrna. Največja napaka kar jo ljudje delajo pri domači koruzi je, da izberejo najlepši storž ali dva in uporabijo le to za seme. Sam imam tako pri pokovki kot sladki koruzi vedno mešanico 30+ storžev in vsako leto posejem semena od zadnjih 3 let. Se kar obnese, ni videti posledic inbreedinga.
Ker mali vrtičkarji ponavadi nimamo prostora in zasadimo 5, 6 ali največ 20 sadik in je izkupiček temu primerno škrbast. Preizkušeno tudi na lastnem vrtu.
-
Cat_Eye
Koruza je od vseh vrtnin tudi najbolj občutljiva kar se tega tiče, zato prej pride do izraza. Kapusnice, čebula, bučevke tudi do določene mere. Žal ni vse paprika, paradižnik, solata, kjer samooprašitev je celo zaželjena, saj potomci ne izgubijo vitalnosti.
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
Zelo poučno.