Paprika 2026

Odgovori
brbr

Paprika 2026

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ponovno jaz odpiram temo... :oops:

Zanima me, kdaj (bo)ste sejali papriko. Lani sem mojo Albanko (katera sorta je v resnici, ne vem) sejala dvakrat: testno 27.1. in kasneje 4.3. Prvo sehjanje se mi je zdelo prekmalu, rastline so že cvetele, ko so šle na vrt. Drugo sejanje pa je bilo prepozno. Rastnile so bile nižje, nastavile so manj plodov.
Torej mora biti pravi datum nekje vmes... Kje sprašujem poznavalce.

Aja, s tole Albanko sem zelo zadovoljna. Zelo mi je všeč, ker se res z lahkoto olupi. Jo bom gojila še v naprej. Za ajvar je sicer ne bo, ampak za pečene se je bo pa sproti nabralo dovolj - kozarček po kozarček, pa bo ozimnica tu.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Re: paprika 2026

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz ponavadi sejem okoli 5. februarja.
20. maja so potem ravno prav velike.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Super, AB. Ker imava več ali manj enake vremenske razmere, se bom držala tvoje časovnice.
Cat_Eye
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a Cat_Eye »

Nove sorte letos pri meni:
- Candy Cane Yellow
- Candy Cane Long Chocolate
- Heavyweight Yellow Giant Bell
- Madame Paraplü
- Sweet Pepper Purple

Lansko leto so me pisanolistne navdušile in bom letos še 3 dodal v sortiment. Sejal pa jih bom verjetno okoli 10 februarja.
Na starem forumu sem imel uporabniško ime htf_lover
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Re: Paprika 2026

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ste me spomnili, da bi tudi jaz lahko začela sejati. Danes bom posejala Kadmio F1 in Kromo F1, enkrat pa bom, kot lani, v Lidlu kupila oranžno in iz nje pobrala semena. Lani sem bila zadovoljna z njo.
ketko
Kraj: Zahodne Haloze

Odgovor Napisal/-a ketko »

Kadmio je zelo dobra izbira, pri nas so paprike le redko kdaj dosegle pol metra višine, Kadmio pa lani vse sadike preko 1,2m in to povsem brez zalivanja, razen ob sajenju. Pridelek zelo zelo dober in bi bil še boljši, če ne bi bilo slane v začetku oktobra.
iskra
Kraj: Lokev , Boa , Vinica

Odgovor Napisal/-a iskra »

Ker pri nas redko pride slana , bom še jaz probal s to sorto.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Vedno sem sejala sredi januarja, lani konec januarja, pa so imele sadike že plodove gor, prestare, komaj so si opomogle na njivi.
za letos sem si zabeležila datum zadnje dni februarja ali prve dni marca, bolj se nagibam k marcu. Zakaj? V kurilnici hitro vzklijejo, nato jih imam po stanovanju na okenskih policah, kjer je toplo in se jim super godi.
Raje imam manjše, mlade, ki bodo nadoknadile majhnost.
Na njivo posajene zgodaj, pokrite, niso nič zaostajale v rasti kot tiste, sajene temperaturam primerno.

A to Kadmio kupujete kot Special seme L'ortolano?

Zame najboljša paprika je White bull, ki zraste meni čez boke in je zelo bujna, ne pozna. Lani nisem nič semen shranila (ni in ni bilo rdečih), imam še par Muhinih. Mini oranžna je izredno pozna, šele konec avgusta so prve zrele. Potem jih napadejo gosenice, polži...
Ajvaruše imam pa tako zmešano seme (ali Ljubov dan, Kurtovska kapija, pojma nimam), vendar je izredno veliko plodov gnilih zaradi pomanjkanja kalcija. Letos obvezno dobijo senčilno mrežo čez, se je lani tudi odlično obnesla, pa lani ni bilo izredno visokih temperatur.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Nekaj glede velikosti sadik:
- frendica je 2024 kupila sadike paradižnikov pri Ivčki in bila povsem zgrožena, ker so bile res male, par cm,
- jaz sem nabavil italijanske, krepke, a ne prevelike.
>> Čez mesec ali 2 se razlike ni dalo niti slutit in podobno ali enako opažam pri vseh rastlinah...
ketko
Kraj: Zahodne Haloze

Odgovor Napisal/-a ketko »

živa napisal/-a: To Feb 03, 2026 9:52 am A to Kadmio kupujete kot Special seme L'ortolano?
Da, za drugega ponudnika ne vem. Od kar nekaj preizkušenih je to daleč najboljša sorta za naš vrt/lokacijo/pogoje.
Odgovori