Peka rženega kruha z drožmi

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Re: Peka rženega kruha z drožmi

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Brbr, kakšen lep, napet hlebec!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ooo, kakšni lepi kruhki!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr: tudi tebi čestitke! Temu hlebcu na obliki ni kaj očitati, okus je pa gotovo za prste polizat.

Tale zadeva s poparjanjem moke mi kar ne gre iz misli. Preden sem zamesila svoj hlebec, sem najprej stresla v poparjeno kuruzno moko droži in potrebno količino vode. Zaprla posodo in počakala skoraj eno uro. Nobenega mehurčka ni bilo! Če bi isto naredila z običajno moko, bi tačas že veselo zabrbotalo.

metuljc:
kaj misliš, a morda vroča voda v moki uniči ali vsaj temeljito zmanjša sestavine, s katerimi se kvasovke hranijo? Je zato hlebec z dodano koruzno moko drugačne strukture???
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala za pohvale.

Kot mi je znano ajda in koruza nimata lepka, zato testo ne vzhaja in je kruh zbit in se drobi (pravijo). Ravno zato se po navadi ajdovi, koruzni pa tudi ržen moki primeša pšenične moka, ki poskrbi, da je kruh lepo gobast. Prečitala sem, da s poparjanjem zmehčamo trdo strukturo koruze, ajde in je tako kruh bolj mehak.

Tale recept, po katerem sem (bolj ali manj delala) je prirejen za ljudi, ki ne prenesejo glutena. Zato je za pripravo droži uporabljena kombuča, kruh pa je zamesen samo iz ajdove moke. K luknjičavosti pa veli del prispeva indijski trpotec.

Pravijo pa, da mora biti moka sveža (jaz je nisem imela), pa tudi kombuča je bila kupljena (moja je umrla :oops: ) in mogoče ni bila več dovolj živahna...

Danes sem začela delati droži iz ržene moke (sem jih pred časom opustla) in nameravam speči 100% ržen kruh z dodatkom i.trpotca. Me zanima,, če bo bolj puhast, kot moj običajni ržen kruh.

Moram kupiti celo rž in ajdo, da ju bom lahko sproti mlela...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha napisal/-a: To Feb 03, 2026 11:37 am
metuljc:[/b] kaj misliš, a morda vroča voda v moki uniči ali vsaj temeljito zmanjša sestavine, s katerimi se kvasovke hranijo? Je zato hlebec z dodano koruzno moko drugačne strukture???
Tudi kvasovkam ne koristi, pa prisotnim bakterijam tudi ne.
Gre pa po moje bolj za kemijske spremembe, recimo koagulacijo beljakovin, ....
Nekako se mi dozdeva, da sem o tem že brala. Mogoče priplava kak namig iz možganov.....
Odgovori