jajčevci 2026

Odgovori
brbr

jajčevci 2026

Odgovor Napisal/-a brbr »

Predlani sem pobrala semena jajčevca (sadike so bile kupljene). Lani so semena kalila 100% in tudi rastline so dale take plodove kot starševska rastlina.
4.februarja sem posejala to predlansko seme in je še vedno v odlični kondiciji. 100% kalivost.
Me prav zanima, koliko časa so semena jajčevcev živa.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: jajčevci 2026

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri meni so doma pobrana semena kalila še po 7 letih, izplen je bil nekako 30 %. S tem, da so rabila kar dolgo, da so se prebudila.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Oooo, tako dolgo! Hvala za informacijo.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Berem, da so progasti jajčevci zelo okusni (belovijolični), vam se pozna razlika v okusu med vijola in progastimi?
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Zelo rad imam jajčevcem, pogosto jih jem za zajtrk. Ne zaznam nekih razlik v okusu med njimi, čeprav jih delam zelo "natur", le pečene na malce olja. Tudi bele sem že, a mi ne potegne barva. Med vsemi plodovi sadja in zelenjave mi je (uporabno) zrel, napet, temno vijoličen jajčevec najlepši.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Grgr, tudi meni. Mi je že soseda ponujala neke bele, pa okrogle pa pisane. Nič od tega mi ni všeč, le lep, bleščeč, temnovijoličen podolgovat plod.
Cat_Eye
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a Cat_Eye »

Že več let gojim lastno sorto jajčevca. Vzgojil sem jo s plodu rastline, ki ni kazala sortno tipičnih lastnosti in je bila z razmoževalne grede odstranjena(Arhce Noah). Razloh zakaj sem seme pobral z zrelega plodu je to, da so bili vsi plodovi ne glede na zrelost popolnoma brez grenkega priokusa. Tudi potomci so obržali to lastnost. F1 plodovi so bili zeleni, nadaljne generacije pa so bile vijolične. Predvidevam, da se je mutacija/druga sorta križala z ostalimi rastlinami na gredi. Letos bo F7,vendar je že od F3 stabilna kar se tiče obarvanosti in oblike plodov.
Slika

Letos še sem posejal dve drugi sorti jajčevca.
Matrosik in Vkus Gribov, obedve naj bi bili popolnoma brez grenkega okusa.
Na starem forumu sem imel uporabniško ime htf_lover
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Boš povedal, če bo imel zadnji res okus po gobah?
Odgovori