Galanthus nivalis - navadni mali zvonček
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Galanthus nivalis - navadni mali zvonček
Jaz sem žafrane dobila že na parceli. To sem jih bila vesela, ko so prikukali na plan! Precej je tudi trobentic, ena cveti že od decembra. Zvončkov pa tu ni, blizu vasi pa na nekaterih mestih cele bele preproge.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Takole "cvetijo" kupčki mojih navadnih zvončkov:
Enemu je uspelo uiti - doslej. Tudi tale je bil obgrizen, da ne bi koga zavedlo, da je odcvetel. Semenske glavice bodo zakrnele in se posušile. Letos ne morem dolžiti ptičev, so bili vsi pokriti s protitočno mrežo. Topla in vlažna pomlad je očitno šla na roko polžkom. Naslednjo pomlad bom takoj, ko se bodo pričeli kazati iz zemlje, posula železova zrnca.
Novo pridobljene pa posadila na bolj peščeni del v upanju, da bo tisto okolje polžkom manj prijazno.
Janika, daj prosim prenesi sem svoje prelepe fotke, da zakrijejo tole zgornjo žalost.
Enemu je uspelo uiti - doslej. Tudi tale je bil obgrizen, da ne bi koga zavedlo, da je odcvetel. Semenske glavice bodo zakrnele in se posušile. Letos ne morem dolžiti ptičev, so bili vsi pokriti s protitočno mrežo. Topla in vlažna pomlad je očitno šla na roko polžkom. Naslednjo pomlad bom takoj, ko se bodo pričeli kazati iz zemlje, posula železova zrnca.
Novo pridobljene pa posadila na bolj peščeni del v upanju, da bo tisto okolje polžkom manj prijazno.
Janika, daj prosim prenesi sem svoje prelepe fotke, da zakrijejo tole zgornjo žalost.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
-
Janika
No takole, ne znam drugače, pa sem tam med oglasi zbrisala fotke in spremenila tekst. Tu bom pa ponovno naložila moje zvončke. Na mojem vrtu blizu gozda jim očitno paše. Ta, navadni, mali zvonček sva z možem pred desetletji prinesla s Primskovega. Zelo se seje, pozno prvič pokosimo in zdaj ga je polno povsod. Na gredice pa včasih vržem zrele semenske glavice in se tudi tja zaseje. Enako je z velikim zvončkom - gosposki ali kronica mu tudi rečejo med drugim.
Zadnjič spremenil Janika, dne Po Feb 23, 2026 9:13 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Lepo je, ko ti cveti toliko zvončkov, Janika! Jaz imam le na parih mestih kak kupček. Tale je največji.
Muha, tebi so pa polži res obdelali zvončke. Upam, da jim boš naslednje leto uspela preprečiti.
Muha, tebi so pa polži res obdelali zvončke. Upam, da jim boš naslednje leto uspela preprečiti.
-
Janika
Pokazala bi še zvonček, ki sem ga pred dvema letoma prinesla z Madžarske, z vrta mame od žene mojega nečaka. Ima širše liste kot naš mali zvonček, tudi cvet je malo poseben. Zacveti malo prej in zdi se mi, da je malo večji. Tudi ta se je že malo razdelil, cveti pa letos prvič.
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Zelo zanimiv je. Pazi nanj.
-
Janika
Plamenka, hvala.