Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Re: Cornus mas - rumeni dren

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Umetna inteligenca

Slika

Ja, take so drnulje v našem gozdu. In zaradi naravne kislosti jih ne morem jesti. Jaz iz drnulj delam sok, ki je odličen.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Seasmoon napisal/-a: To Feb 24, 2026 5:34 pm Rumeni dren ima sladke plodove? Tukaj nekaj ne štima. Še nikoli v življenju nisem jedla sladkih drnulj, pa jih je v našem gozdu ogromno.
Če je dren na soncu in če drnulje dozorijo do konca, so lahko dovolj sladke za sveže uživanje. Po mojih izkušnjah v gozdu niso optimalni pogoji za zorjenje in so kisle. V sadovnjaku so bistveno boljše, je pa res da morajo že same pasti z grma in če so mehke, so dovolj sladke za pojesti.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Nabiram jih striktno v gozdu, itak rumeni dren raste tam, rdeči pa izven njega. Ne pridem vsako leto do sladkih; lani denimo jih je bilo obilo, zrele pa so bile mnooogo pred prvo slano.
Na vrtu imam 2 mladička cepljenega drena, letos kot kaže nekaj malega plodov bo, posajena pa sta v senci drugih dreves.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Umetna inteligenca očitno še ne pozna žlahtnih, debeloplodnih sort. :lol:
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Umetna inteligenca slabo pozna posamezne sorte rastlin. Pa bolje je napisati latinsko ime. Če sem napisala slovenskega, je včasih prišlo do pomote.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Daniel R napisal/-a: Sr Feb 25, 2026 12:57 pmČe je dren na soncu in če drnulje dozorijo do konca, so lahko dovolj sladke za sveže uživanje. Po mojih izkušnjah v gozdu niso optimalni pogoji za zorjenje in so kisle. V sadovnjaku so bistveno boljše, je pa res da morajo že same pasti z grma in če so mehke, so dovolj sladke za pojesti.
Aha, pol je cepljena sorta boljša. Ima več sladkorja. Divje drnulje v gozdu so pa bolj trpke in kisle.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Odgovori