Večna zagovornica polžkov! Kaj pa naj bi drugega še bilo? Pred ptiči so bili zaščiteni, šopki so na 3 lokacijah in vsi so pogrizeni. Čim špička s cvetnim nastavkov pokuka iz zemlje, že se prične. V mrzlih zimah z dolgotrajnešim snegom tega ni bilo.
Drugače so zdajle na delu že tudi gosenice. Jaz imam pogrizene trobentice in ko pregledujem listke in cvetke se ven valijo in polžki s hišicami in brez hišic in tudi majhne gosenice.
brbr vedno zagovarja polžke, jaz pa vsakemu polžku rečem, da jih na drugi strani ograje puščam povsem na miru. Če razumejo - prav, če ne, pa zadevo uredim.
Včasih, ko so bile zime prave, je bil z zvončki mir. Sedaj, ko so temperature preko dneva res visoke, pa so polžki hudo aktivni in jih gre cvetje zvončkov res v slast. Na travniku se ne obremenjujem s tem, na vrtu pa jim nastavim kosilo - polžkom - pa je urejeno. In ja, zagotovo so krivi polžki, gosenice papice ne jedo, zatorej bi se obžiranje nadaljevalo. Al pač...
Polži so pravi veliki požeruhi, a je zvončkov v naravi manj skupaj in ker zemlja ni tako bogata, kot kompostna, vrtna, je tudi polžkov manj, s tem pa tudi škode na cvetovih.
Janika - zvončki so rod s preko 20 različnimi vrstami.
Sam imam poleg "našega" - Galanthus nivalis - navadni mali zvonček še dva - Galanthus elwesii - Elvesijev mali zvonček, ki je skoraj 2x večji od naših in Galanthus woronowii - sploh ima slovensko ime?, katerega listje je po barvi prej podobno čemažu, kot pa zvončku. Seveda vsi trije enako cvetijo, le maska notranjega odevala je različna.
Sem kar presenečen, da obstaja celo morje varietet, pa tudi medvrstnih križancev. Vsekakor sem jih v preteklosti močno zanemarjal in podcenjeval.
Varietete imam sedaj tri, dve sta polnocvetni, preizkušam pa genetsko stabilnost po izgledu malce drugačnih različic navadnega malega zvončka - bolj zelen cvet in pa štirištevnost.
V našem Botaničnem vrtu v Ljubljani so na področju malih zvončkov zelo aktivni.
Od jutri do nedelje poteka tam Festival zvončkov - več na njihovi spletni strani, dodajam pa odstavek z današnje objave v Dnevniku:
Čeprav zbirka zvončkov v Botaničnem vrtu UL že obsega več kot 8900 enot, so v zadnjih letih opisali še nekaj povsem novih sort. Do zdaj so v Botaničnem vrtu objavili več znanstvenih monografij o tej vrsti pri nas, zadnja izdaja vseh opisanih sort z dopolnitvami pa je izšla leta 2016. Letos bo izšla tretja izdaja miniaturke z 277 stranmi, kjer so bile dodane vse na novo opisane sorte. V sortno listo Republike Slovenije so se vpisale štiri sorte navadnega malega zvončka (Galanthus nivalis L.), in sicer z odobrenimi imeni:
- Perlice,
- Cardinal's Hat,
- Jacob's Shell in
- Zelen Dol.
Na vodenem ogledu pred dvema letoma sem videla veliko različnih zvončkov. A tudi v travi v parku, če si vzameš čas in si ogledaš posamezne zvončke, vidiš, najdeš kar nekaj različnih.