Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Živjo, Ferdo!
Lani si mi dal skupaj s prvima dvema sadikama v lončkih gnojilo AS in napisal na vrečko, naj v lončka dodam po 5 dag konec maja in sredi junija. Jeseni sem ti dve posadila v zemljo in zraven še dva Chandlerja, če se mogoče spomniš Smile . http://forum.gartlc.si/gartlc-about481-0-asc-525.html

Naj zdaj s tem gnojilom nadaljujem tako, kot piše na vrečki? Da okrog vsake sadike posujem po ene 5 dkg dvakrat v razmaku 14-ih dni? Ali je boljše raztopiti v vodi in zaliti?

Naj gnojim že zdaj ali šele konec maja, kot si svetoval lani? Trenutno vse štiri borovničke šele brstijo.

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
carot

Odgovor Napisal/-a carot »

miha.miha je napisal/a:
... mislim, da je bilo govora o 8 dag = 80 g in ne 8 g Wink

8 g se mi zdi malo premalo.

Sem včeraj v KZ Vrhnika kupil celo vrečo (25 kg). Če se amonosulfat ne pokvari imam zalogo za 10 let.

Mislil sem 8dag....
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Miha!
Gnojilo zapri v neprodušno vrečo ali posodo in se morda ne bo strdilo.Če pa se strdi pa uporabi kladivo ali pa rastopi v ustrezni količini vode in zalij!
Proviloma pa se kupuje vedno sveže gnojilo._________________Narava vse povrne!
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hojla, Ferdo!
Na prejšnji strani sem spraševala za nasvet Smile . Lahko malo pokukaš tja, prosim?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
ferdo36

Oprosti Copatka,da sem spregledal tvoje vprašenje.Že sedaj,pred dežjem,posuj amonsulfat in nato še enkrat ali dvakrat na 14-21 dni.
Po juniju nobenega gnojenja več!!!!Bolje je posuti kot raztopiti v vodi in zaliti,ker v tem primeri gre koncentracija direktno do korenin in jih lahko
požge._________________Narava vse povrne!
ferdo36

Sedaj je čas za varstvo pred gljivičnimi bolezni.Tole občasno deževno vreme je idealno za razvoj monilije,botritisa,antraknoze itd.V poštev pride le preventiva!!_________________Narava vse povrne!
koli99

Odgovor Napisal/-a koli99 »

ferdo36 je napisal/a:
Sedaj je čas za varstvo pred gljivičnimi bolezni.Tole občasno deževno vreme je idealno za razvoj monilije,botritisa,antraknoze itd.V poštev pride le preventiva!!

S čim pa škropite? (zame v poštev pridejo le sredstva na voljo brez izkaznice...)
ferdo36

Poglej pod:FFS brez izpita!_________________Narava vse povrne!
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Ferdo, s čim pa naj bi se tretirale?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
ferdo36

Po vrtovih,kjer je manj borovnic,posebni če ni dežja,skoraj ni potrebe po
uporabi FFS.Sicer pa je za borovnice dovoljenih nekaj sredstev proti sivi plesni in podobnim gljivičnim boleznim.Pred leti ni bila potrebna zaščita,potem pa so postopoma za borovnicami prišle tudi bolezni.
Preventivno se tretira spomladi in jeseni z bakrom.Če pa se pojavijo okužbe pa je treba ukrepati in na vrsti so botricidi,ki delujejo tudi kurativno.Torej ne tretira se vsevprek ali za vsak slučaj.Predvsem pa ne
"za dušo" oz. za dober občutek.FFS so zdravila,ki se jih jemlje,ko je potreba!!_________________Narava vse povrne!
Odgovori