Šmarna hrušica - Amelanchier sp.
-
copatka
- Kraj: Radegunda, Golte
Re: Šmarna hrušica - Amelanchier sp.
Tole obrezovanje pa mene tudi zanima. Moja je precej zrasla in bo težko doseči zgornje veje za obiranje plodov. Še nikoli ni bila tako obložena kot letos. Fajn bi se bilo zmeniti s kosi, da jim zgornje veje odstopim, če mi pustijo spodnje. 
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Letos so se listi obeh šmarnih hrušic lepo jesensko obarvali. Kakšno leto prej odpadejo.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
-
Danilo
Okus Šmarne hrušice vam je všeč? Včasih sem jih jeseni obiskal na rastišču pod Kamniškim vrhom in obisk ponavljal, dokler niso postale sladke.Ker je to počela tudi pisana ptičja druščina, je za sladkanje ostala komaj katera. Ko sem nato v Arboretumu videl lepo sadiko, sem jo v navdušenju kupil in šele doma pregledal priloženo obešanko. Da je Lamarkijeva, da od prodajalkine navedeno višino 2-2,5 metra obvladuješ le z obrezovanjem in celo prečrtan krožnik. No, pa je vseeno ostala. Taki drobni plodovi, polovico je muha... Tako kot Aronijo jo v družini jem le sam, pa še to bolj slučajno, če mi kosi kaj pustijo. Novejše vzgojene sorte so menda manj bujne rasti in večjih plodov. Vseeno, če so ptiči zadovoljni, ne bom zavrgel grma, ki je zelo lep med cvetenjem in kasneje ob zorenju plodov in jesensko obarvanimi listi.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Tudi moja je lamarkii in z veseljem pojem vse jagode, kar jih uspem izmakniti izpred ptičjih kljunčkov. Navajena sem jih še iz mladosti, ker so drevesca/grmi rasla ob moji poti v šolo in predstavljala okusen posladek.
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Tudi moja je Lamarickii, jagode so zelo okusne, pojemo jih sproti.
-
Andrej Banko
- Kraj: Domžale
Lamarickii je super okusna, bolj kot ostale,ki sem jih poskusil.
Zaščita z mrežo pred ptiči je nujna !
Zaščita z mrežo pred ptiči je nujna !
-
GrGr
- Kraj: Občina D.Toplice
Tudi moja je kanadska Amelanchier Lamarckii, jagode velike in okusne. No, od okusa predvsem sladke, ne morejo se primerjat z okusnostjo dobrih sibirk denimo. Manjka jim za ščepec kislosti ameriških borovnic. A vseeno: imam 2, pridelek je vsako leto in to ogromen, za vse deležnike jih je več kot dovolj. Pa še lep "grm" je...