Lepa zbirka!
Da bi le bila tudi letina obilna.
Fižol
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
Re: Fižol
Namesto, da bi bila pametna in se držala izkušenih terminov, se obnašam najstniško - ker je ena imela visok fižol že posajen, sem ga v soboto tudi jaz. Mož se je nagaral, da je naredil jame, postavil fižolovke. Nikoli tako zgodaj, sorodnica ga bo te dni. Če bo pomrznil, bomo pa še enkrat.
-
GrGr
- Kraj: Občina D.Toplice
No, rekreacija v krasnem vremenu in dobri družbi ni šwoh 
Razlika med visokim in nizkim ni le v velikosti (na račun vzpenjanja seveda), ampak predvsem v tem, da nizki dela ne glede na dolžino dneva, visoki pa dokler se dan ne začne krajšat, dela le listno maso. Zadnji 2 leti sem visokega posadil okrog prvomajskih, do začetka poletja je zrastla huda gošča, tako da letos napake ne ponovim več.
Razlika med visokim in nizkim ni le v velikosti (na račun vzpenjanja seveda), ampak predvsem v tem, da nizki dela ne glede na dolžino dneva, visoki pa dokler se dan ne začne krajšat, dela le listno maso. Zadnji 2 leti sem visokega posadil okrog prvomajskih, do začetka poletja je zrastla huda gošča, tako da letos napake ne ponovim več.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Vijolični preklar Trionffo Violetto gre pri meni, kar se zgodnjega pridelka tiče, časovno lepo vštric z nizkim. Prednost nizkega pri zgodnjem sajenju je ta, da ga v primeru napovedane slane lahko zaščitimo s prekrivanjem, pri preklarju je to teže ali nemogoče, če so prekle že postavljene. Če pa je stiska s prostorom, nizki odpade, ker ga zahteva preveč.
Nekaj, kar sem se naučila s prakso in za kar sem dobila potrditev tudi iz nasvetov KGZ je, da mora biti zemlja dovolj ogreta. Če ni, zeloo slabo kali.
Nekaj, kar sem se naučila s prakso in za kar sem dobila potrditev tudi iz nasvetov KGZ je, da mora biti zemlja dovolj ogreta. Če ni, zeloo slabo kali.
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
-
GrGr
- Kraj: Občina D.Toplice
Ja, spet zarodi, a kilavo, saj listja skoraj ni več in pretežno spodaj, da so stroki na zemlji - vsaj pri meni je tako zadnjih 15 let.
Imam ga vsako leto, tudi letos bo, se mi pa zdi, da ima stroke vsako leto krajše; prva leta so bili res orjaški, zdaj sploh ne več.
Če bi lahko glavno gredo na severni strani v senci za hišo izkoristil za kaj drugega kot za viskoki fižol, bi tega ne sadil več, ker da več pridelka Čudo Piemonta, pa še okusnejši je. Vsi moderni maslenci, četudi avtohtoni slovenski, so mi pretrdi, niso več "masleni". Hmm, lahko pa da je tako zato, ker fižola nikoli (več) ne kuham v vodi, ampak pražim ali dušim, z malo vode ali na cedilu
Imam ga vsako leto, tudi letos bo, se mi pa zdi, da ima stroke vsako leto krajše; prva leta so bili res orjaški, zdaj sploh ne več.
Če bi lahko glavno gredo na severni strani v senci za hišo izkoristil za kaj drugega kot za viskoki fižol, bi tega ne sadil več, ker da več pridelka Čudo Piemonta, pa še okusnejši je. Vsi moderni maslenci, četudi avtohtoni slovenski, so mi pretrdi, niso več "masleni". Hmm, lahko pa da je tako zato, ker fižola nikoli (več) ne kuham v vodi, ampak pražim ali dušim, z malo vode ali na cedilu