[image]
[/image]Redčil bom ročno. Ker sem spomladi rezanje izvedel tako, da sem imel v mislih možno pozebo (torej sem pustil malo več vej, predvsem v vrhu), bom nekaj vej skrajšal in že na ta način zmanšal pridelek predvsem v vrhu, drugje pa po potrebi še odstranil višek. To naredim v več fazah, saj drevo ponavadi še samo kaj odvrže, tako da bom čez kakšen teden ali dva odstranil cca 1/2 tistega kar je preveč, nato čez dva tedna še nekaj. Kakšnih 10-15% viška bom pustil še zaradi možnih kasnejšnih poškodb plodov in odpadanja. Tako se mi je ponavadi najbolj obneslo. Če pustimo preveč, so plodovi na koncu bolj številni a manjši in s slabšim okusom, jaz pa imam raje bolj okusne plodove. Tudi marmelada je boljša.
Pike na češnji niso isto (ni isti povzročitelj) kot pike na češplji. Na češpli je ta pika pravzaprav potemnelo meso okoli luknjice v plodu slive iz katere je šla češpljeva grizlica. Ta pa ne napada češenj. Verjetno gre za kakšno glivično zadevo, ko se na plod češnje prime sladek izcedek uši (mana), na ta izcedek pa se primejo gljive.živa napisal/-a: ↑Po Maj 04, 2026 8:22 am Moja češnja ima te črne pike.
Letos sem škropila ob koncu cvetenja z Mospilanom.
Stanley se pridno suši, ima nekaj plodov, ker sem pustila poganjek divjak na istem deblu, ima tudi ta plodove. Me zanima, kakšni bodo.
Imam dve leti staro Presento, ki ni cvetela. Lani je imela Hoferjeva ali Lidlova sadika kar nekaj plodov, letos nič. Letos bodo plodovi na divjaku domače češlje.