Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aronija - Aronia melanocarpa

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc, Wikipedija ima tudi zavihek Pogovor, kamor lahko vpišemo naše pripombe. Jo že imajo Wink Da vidimo, če bo kaj pomagalo.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Hvala vsem.

Mi smo jo posadili v vrtno zemljo,ampak ko pa sem jo dala iz lonca-je pa res bila sama šota .Korenin pa toliko,da bi jo že lani morali presaditi v večji lonec.Ima 3 vrhove,ki pa imajo tudi že kar nekaj nastavkov za cvetenje.

Sibirsko borovnico poznam in ju ne bi zamenjala.Tudi o vzgoji na vrtnariji kaj veliko ne bi spraševala,saj se še najbolj zanesem na forum.Ampak ker so me sami opozorili in "podučili" o zemlji so me dodatno zanimale še vaše izkušnje.
In še dobro da je bila na vrtnariji tako zelo velika gužva da se mi ni dalo še enkrat v vrsto za nabvo taprave zemlje Wink ._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
anci1211

Odgovor Napisal/-a anci1211 »

Problem je samo ker zori čez celo poletje, tako da če ni dežja jo je treba zalivati.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Aronija je ena najmanj zahtevnih sadnih rastlin. Gojim jo že 25 let, posajeno v surovo ilovnato zemljo. Res pa je, da v boljši zemlji hitreje raste. Na EKO vrtu imam dva grma, ki sta tretje leto visoka meter in toliko široka.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

muha je napisal/a:
mfranc, Wikipedija ima tudi zavihek Pogovor, kamor lahko vpišemo naše pripombe. Jo že imajo Wink Da vidimo, če bo kaj pomagalo.

Pa da vidimo Wink

palec gor_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ha, pa sem jo dobila po nosu:

Wikipedijo lahko soustvarja vsak, tako da bo verjetno najbolj zanesljivo, če poznavalci sami popravite ta članek.

Saj bi se registrirala tam in popravila, a si pa res ne upam. Nisem poznavalka, sem le dolg jezik Embarassed Embarassed .

Bo kdo drug bolj korajžen?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Aronija prisilno zori. Pričakovano, čeprav nezaželjeno.

Sprašujem pa tiste poizkuševalce, ki ste aronijo cepili na glog ali jerebiko. Kako vam zadeva funkcionira?

Jaz jo imam cepljeno na glogu, vendar mi ne gane nikamor. Zgleda kot nekompatibilnost. V dveh letih plus letošnja polovica je uspela pridelati 15cm poganjek, listi pa so očitno manjši kot na vegetativno razmnoženih rastlinah.

Kako pa je z jerebiko? Se obnese, lepo prirašča?
Imam pripravljenih nekaj podlag in moram priznati, da me rahlo kljuva dvom, oz. nesigurnost za uspeh. Recimo, da bi se želel izogniti večletnemu poizkušanju in bi bil vesel, sploh kakšnega črnobelega odgovora. Wink
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

A cepiš samo iz firbca, če pa lepo izraščajo poganjki iz korenin? (Firbec, seveda)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

metuljc je napisal/a:
A cepiš samo iz firbca, če pa lepo izraščajo poganjki iz korenin? (Firbec, seveda)

Pravzaprav ne, pač pa iz (upam da ne iz namišljene Laughing ) potrebe.

Da obrazložim.
Imam posajeno eno rastlino in raste tako kilavo, da vsako leto sproti ne vem ali bo izpeljala. Razlogi za to so lahko mnogoteri. Eden od teh so lahko dolga, predvsem pa vroča poletja, saj je ne zalivam, drug zelo verjeten razlog pa bi lahko bilo usodno voluharjevo delo, po katerem si nekako ne opomore. Sicer v neposredni okolici kakšnih izrazito aktivnih lukenj ne opažam, a kljub vsemu.
Očitno je videti, da je težava v slabotnem koreninskem sistemu in jaz bi ga "izboljšal".

Skratka. Ciljam na močne korenine in radodarno zasnovo na njih.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Kako pa bi se obnesla cepitev aronije na ribez ? Je kdo to že probal ?_________________
Odgovori