Česen 2026

Odgovori
brbr

Re: Česen 2026

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, tudi Anka kaže špičke pskov. Še nekaj dni, pa jih bo treba začet rezati.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Špičke pskov so pogledale iznad listja, kar pri večini naenkrat.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nekaj pozabljenčkov Anke stalno ostaja na mojem vrtu in praktično vsi že imajo lepo zasukane "prašičje repke". Da bi sadila večje količine, nimam več prostora, pozabljenčkov sem pa vedno vesela, da se sorta vsaj ohranja. :D Enako, kot velikostročni (slonji) česen. Tudi tega puščam sem in tja na nenegovanih površinah toliko, da se vzdržuje.

Kaj pa ostale sorte, ki tudi cvetijo? Imajo "prašičje repke" ali že vse od začetka ravno steblo, kot recimo velikostročni (slonji) česen, por, divji por?
brbr

Moje Anke imajo tudi že velike pske. Najkasneje konec tedna jih poberem. Z drugimi cvetočimi sortami česna pa nimam izkušenj.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Moj česen pa bo kmalu za izkop. Ne sadim sorte, ki bi imele peske. Lani sem eno gredo izkopala v tem času. Sedaj ga kopljem za sprotno uživanje, vendar še nima lusk, eno samo trdo ovojnico imajo stročki. Ni še za izkop.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vedno me razkuri, če tisti, ki se razglašajo za strokovnjake, ne preverijo, kaj pišejo po internetu.

Zadnji primer: česen sorte Anka: Gaia = Anka ima intenzivno rdeče luskoliste. KGZavod Novo mesto = Anka ima bele luskoliste.

No, mi že vemo, kateri ima prav, za nove vrtnarje je pa to huda zmeda. To pa pomeni, da je dvomiti še o marsičem, kar nekateri pišejo.
brbr

Ha, nima ne intenzivno rdečih, ne belih, ampak svetlo rjave, barva bele kave. Aja, zdaj vidim, da so mišljene ovojnice, ne lupinice strokov. Ovojince so pa različne barve, odvisno v kakšni fazi zorenja je česen.
Kot zanimivost: pred kratkim sem na njivi pobrala precej pozabljenega česna. Seveda so bile glavic še nerazvite, a sem jih vseeno lepo očistila. Bile so bele barve. Glavice so se obarvale vijolično.
Odgovori