Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pulmonaria australis - ozkolistni pljučnik
-
- Site Admin
Pulmonaria australis - ozkolistni pljučnik
(Prenos iz arhiva)
arena je napisal/a: |
Katerega si nabrala navadnega ali ozkolistnega? Navadni pljučnik - Pulmonaria officinalis je zdravilen. Pri nas rastejo 4 vrste. |
Arena hvala za opozorilo. Jaz sem poznala samo eno vrsto pljučnika in tega vedno nabiram.
Preverila sem malo na Zaplana.net, kjer med drugim piše
"......V Sloveniji raste šest vrst pljučnikov (tako imenovanih zaradi svojih zdravilnih učinkov), od teh je najpogostejši navadni, ki ga boste našli v marcu in aprilu
v gozdovih in na travnikih po vsej Sloveniji....."
Po spominu bi rekla, da sem nabirala navadni pljučnik, ampak za zihr, bom šla takoj jutri preverit na rastišče, kjer sem ga nabirala.
In, če slučajno moj ni navaden pljučnik, ali je kateri od pljučnikov tudi ne_zdravilen, ali celo strupen ? Na netu tega nisem našla, ampak vseeno me zelo zanima.
Čas nabiranja pa bi tudi ustrezal navadnemu pljučniku, kajne?
arena hvala! _________________
Ne najdem nobene res pametne slike, ampak navadni pljučnik naj bi edini imel srčasto dno listne ploskve, kar pomeni, da se ploščati del lista NE zoža postopoma v pecelj, ampakprecej naglo. Ne vem, če je to razumljivo. Recimo na tej sliki je to približno vidno. Recimo že skice (ne slike) na wikipediji niso reprezentativne, čeprav jih na splošno kar gledam in upoštevam...
Ne vem pa, da kateri pljučnik ne bi bil zdravilen oz. da bi škodoval 8nisem še nikjer zasledil)
Ne vem pa, da kateri pljučnik ne bi bil zdravilen oz. da bi škodoval 8nisem še nikjer zasledil)