Hemerocallis - maslenica
-
tajana
Re: Hemerocallis - maslenica
Same lepotice.
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Hvala, Tajana!
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Hvala za jutranjii užitek ob kavici.
Bolj udobno je gledati tvoje fotografije, kot vzgoja toliko različnih sort doma.
Kaj pa s posušenimi cvetovi? Jih vsak dan obiraš ali prepustiš, da sami odpadejo. Mene pri maslenicah (in še nekaterih drugih cvetočih) moti ravno to, ker ti odsluženi cvetovi preveč motijo splošni vtis.
Bolj udobno je gledati tvoje fotografije, kot vzgoja toliko različnih sort doma.
- Plamenka
Tudi mene motijo odcveteli cvetovi, tako pri maslenicah, kot pri perunikah, vrtnicah. Lani sem še bila striktna in sem jih sproti odstranjevala. Letos sicer to še delam ob obhodu, a čez nekaj ur spet nastanejo odcveteli cvetovi. Ta obhod sicer kar traja, ker še fotografiram.
Če pa je prevroče, potem nisem tako striktna, ker je trenutno res veliko cvetov. Tudi listi se sušijo, ker ni dežja in zdajle niso najlepše. Lani je bilo sicer še huje in se je suša poznala tudi na cvetovih. Kasneje, ko je bilo bolj mokro, so se popravile in upam, da bo tako tudi letos.
Jih je pa kar veliko. Po evidenci 167. Nekatere sem dobila napačne, nekatere mi niso tako všeč in bom enkrat naredila izbor, tako da bom imela samo take, ki so mi res všeč.
Jih je pa kar veliko. Po evidenci 167. Nekatere sem dobila napačne, nekatere mi niso tako všeč in bom enkrat naredila izbor, tako da bom imela samo take, ki so mi res všeč.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
167 !!! Uauuu, kapo dol!
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Meni maslenice dolgo niso bile všeč, verjetno zato, ker nisem še videla res lepih. V glavnem je bilo visoko povešavo šavje rumene ali oranžne barve, gosto zaraščeno, ki je vrt prej kazilo kot krasilo. In potem mi ta zgornja soseda kar prinese v loncu nekaj korenik in sušečega se listja. Nisem jih ravno zavrnila, sem jih pa porinila nekam med druge lonce. Niti zemlje jim nisem dodala, zalila sem le sem in tja. Letos je videla, v kakšnem stanju so in je nekaj pripomnila o zemlji. Bilo me je kar malo sram, pa sem jim dala lepo zemljo in kompost pa začela redno zalivati. Kmalu opazim kar štiri cvetna stebla in mimogrede je bil tu prvi cvet. Kakšno lepo presenečenje! Prvič, je nizka, ne na tistem visokem povešavem steblu, ki ga prvi veter polomi. Barva pa nežno kremno svetlo marelična. Prava lepotica! Kmalu sem jo prestavila na častno mesto pri vratih, kjer sta amarilisa ravno odcvetela.
Zdajle žal ravno noben cvet ni odprt.

Do malo čez deseto je na soncu, potem je do večera v senci hiše. Skrbi me, če bo to dovolj ali jo bi raje prestavila nazaj na sonce?
Zdajle žal ravno noben cvet ni odprt.

Do malo čez deseto je na soncu, potem je do večera v senci hiše. Skrbi me, če bo to dovolj ali jo bi raje prestavila nazaj na sonce?
- Plamenka
LPmami, dovolj ima sonca, ji vsaj ne bo prevroče, ker je v loncu.
Sama sem dolga leta imela samo staro oranžno in ker je visoka in se hitro razrašča, sem ostale maslenice gledala samo v parkih. Od Muhe sem potem dobila Bonanzo, ki je nižja, pa še dve gratis ob naročilu pri Trajnice Golob Klančič in sem videla, da te vseeno ne rabijo toliko prostora. Potem so na FB objavljali čudovite cvetove, ki so me premamili in hitro se jih je nabralo takšno število. Zanimivo, da so nekatere maslenice zelo drage, precej dražje od perunik. Najdražja perunika, ki sem jih gledala, je bila prvo leto 99 dolarjev, zdaj je okoli 70, maslenica pa okoli 400 evrov. Sama seveda ne bi dala toliko, tudi 10x manj mi je za maslenico preveč.
Sama sem dolga leta imela samo staro oranžno in ker je visoka in se hitro razrašča, sem ostale maslenice gledala samo v parkih. Od Muhe sem potem dobila Bonanzo, ki je nižja, pa še dve gratis ob naročilu pri Trajnice Golob Klančič in sem videla, da te vseeno ne rabijo toliko prostora. Potem so na FB objavljali čudovite cvetove, ki so me premamili in hitro se jih je nabralo takšno število. Zanimivo, da so nekatere maslenice zelo drage, precej dražje od perunik. Najdražja perunika, ki sem jih gledala, je bila prvo leto 99 dolarjev, zdaj je okoli 70, maslenica pa okoli 400 evrov. Sama seveda ne bi dala toliko, tudi 10x manj mi je za maslenico preveč.