Imam leglo v rastlinjaku z radičem. Dva mladiča sta se ujela. mačka, ki je pri meni ves čas, pa je čudna, ogromno voluharsko mrcino je pohrustala, mladička ovohava in pusti. Ko ji pokažem rov, naj čaka, se ta le drgne ob vse in vsakega. Ena druga mačka pa čaka in čaka. No, saj tudi ta, ampak rezultati, rezultati me zanimajo!
Pa še radič, pokrit samo s kopreno, reže ena miš. Zakaj reže? Temu rečem tako, ker izgleda kot da bi rezal glavo z nožem. Dobila je posladek, upam, da ga čimprej najde in pohrusta.
Voluhar
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
Re: Voluhar
Letos sem že ujela 3 odrasle voluharje in 3 mladiče, vse v enem rovu.
RAzmišljam, da jih nikakor ne morem iztrebiti, kar prihajajo in prihajajo, se množijo...
RAzmišljam, da jih nikakor ne morem iztrebiti, kar prihajajo in prihajajo, se množijo...
-
Pepe
- Kraj: Štajerska
Vsi potujejo po isti avtocesti pod zemljo.
-
pika99
- Kraj: Ljubljana / dolenjska
V oddaji Vrtlarica na HRT je Kornelija omenjala, da njej voluharje na vrtu uspešno odganja rastlina ricinus.
Živa, si mogoče poskusila?
Živa, si mogoče poskusila?
-
iskra
- Kraj: Lokev , Boa , Vinica
Včasih smo imeli ene posebne bombice , ki si jih prižgal v rovu . Dim se je razširil po vseh rovih in ugonobil vse voluharje.Ne verjamem pa da še obstaja.
-
živa
Pika, pa si ugotovila, da ima skoraj same dvignjene in povišane grede z mrežo? Le tisto zelenjavo, ki je ne žre, ima na tleh. Skozi leta je spreminjala grede. Opažam, jo poslušam in gledam. Všeč mi je njen ton govorjenja, oddaja, medtem ko naša Na vrtu ima zame voditeljici, ki sta bolj za poezijo kot praktične nasvete, čeprav jo pogledam in prevrtim, kar mi ne sede. Vsak od nas pač ima svoj okus.
Voluhar je pameten. Vzdolž njive imam same narcise, ki ga naj bi odganjale, pa naredi rov pod njimi. Potem imam eno rastlino, ki naj bi ga odganjala, zelo visoko s suličastimi listi, pa je ob njej rastel radič in radič je požrl, korenine te rastline pustil. Vse sem poskusila. Ob terasi imam rožice, pod vrtnico je naredil ogromno luknjo, ki sem jo videla šele, ko sem kopala jarek za mrežo, v katero sem sadila lilije, ki jih tudi žre.
Edino, kar ga uspešno odganja, je lovljenje. Ker je maček, ki so ga spomladi spustili lastniki v naši vasi sedaj veliko pri meni, je odnesel vse tri pasti in jih več ne najdem. Nikoli noben maček ni toliko časa grizel in dajal stran pokrivala nad pastjo kot ta.
Imam vsaj dve novi družini voluharjev, lepo so naredili luknje v zemljo. Vedno na običajnih mestih. Moram kupiti nove pasti. Ta maček me je že drago stal.
Voluhar je pameten. Vzdolž njive imam same narcise, ki ga naj bi odganjale, pa naredi rov pod njimi. Potem imam eno rastlino, ki naj bi ga odganjala, zelo visoko s suličastimi listi, pa je ob njej rastel radič in radič je požrl, korenine te rastline pustil. Vse sem poskusila. Ob terasi imam rožice, pod vrtnico je naredil ogromno luknjo, ki sem jo videla šele, ko sem kopala jarek za mrežo, v katero sem sadila lilije, ki jih tudi žre.
Edino, kar ga uspešno odganja, je lovljenje. Ker je maček, ki so ga spomladi spustili lastniki v naši vasi sedaj veliko pri meni, je odnesel vse tri pasti in jih več ne najdem. Nikoli noben maček ni toliko časa grizel in dajal stran pokrivala nad pastjo kot ta.
Imam vsaj dve novi družini voluharjev, lepo so naredili luknje v zemljo. Vedno na običajnih mestih. Moram kupiti nove pasti. Ta maček me je že drago stal.
-
živa
Iskra, patrone samo odganjajo z vonjem, potem pa pridejo nazaj, ko se razdiši. Karbid.
Prva leta sem cev na krosko, nato v rov in ni bilo učinka. Res samo ulov je učinkovit. Obupujem, letno čez 70 ujamem, ker imam glineno zemljo, so stalni rovi in avtocesta ima gnečo.
Prva leta sem cev na krosko, nato v rov in ni bilo učinka. Res samo ulov je učinkovit. Obupujem, letno čez 70 ujamem, ker imam glineno zemljo, so stalni rovi in avtocesta ima gnečo.
-
Pepe
- Kraj: Štajerska
Naša mačka pomalica enega voluharja zjutraj in enega zvečer. Žal čisto v vrtu ga težko ulovi, tudi če vidimo njegove rezultate, ulovi jih na pokošenih travnikih v okolici. Ampak voluhar ni statična žival in se se klati sem in tja.
Imamo pa sedaj tudi ujedo (kanja?) z naraščajem nekaj 100 metrov proč. Zadnjič je napadla kar dron v zraku. Upam, da bo uspela naraščaj dobro hraniti in da se ne bo spravila na kako kokoš, ki so sicer delno zaščitene pred napadalci z zraka. Ne pa povsem.
Rastline, ki bi naj odganjale voluharja, so po mojem čisti mit ... To ne deluje.
Imamo pa sedaj tudi ujedo (kanja?) z naraščajem nekaj 100 metrov proč. Zadnjič je napadla kar dron v zraku. Upam, da bo uspela naraščaj dobro hraniti in da se ne bo spravila na kako kokoš, ki so sicer delno zaščitene pred napadalci z zraka. Ne pa povsem.
Rastline, ki bi naj odganjale voluharja, so po mojem čisti mit ... To ne deluje.