senčilna ali protitočna mreža?

Odgovori
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

senčilna ali protitočna mreža?

Odgovor Napisal/-a pika99 »

Se odločam za eno od teh dveh.
Vrt je obdan s starimi betonskimi stebri od sosednjega vinograda (na njih je pritrjena kovinska mreža zaradi srn, ki so pojedle skoraj vse), dimenzij cca 12 m dolžine in 2 - 3 m širine. Vrt je na terasi na pobočju, na odprtem soncu cel dan.
Junijski vročinski val mi je skuril ves nizki fižol (zastrt, ampak ni pomagalo), bučke in buče še nekako preživijo, edino paradižnikom nič ne manjka. Sedaj bi in flancala po pobranem česnu in čebuli, ampak pod tem soncem letos nima smisla, če nekako ne zasenčim.
Koliko sence naredi protitočna mreža?
Ima kdo idejo / izkušnjo?
HVALA!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: senčilna ali protitočna mreža?

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri protitočni mreži je menda odvisno od barve. Črna naj bi senčila od 15 do 25 %, zelena 10 - 15 %, bela pa komaj kaj (dosedaj bele še nisem zasledila), namenske senčilne pa različno od 30 % naprej, odvisno katero kupiš.
iskra
Kraj: Lokev , Boa , Vinica

Odgovor Napisal/-a iskra »

Protitočna + koprena.Vsaj meni se je obrestovalo .
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Morda bi veljalo, če ne bo fizično upravljanje prezahtevno, razmišljati o 2 plasteh. O protitočni in po potrebi senčilni. Koliko pa ta zdrži toče? O tem ne vem nič. Morda bi, glede na lego vrta (s-j, v-z), senčilne ne imela čez cel vrt, ker bi za paradižnik, jajčevce, papriko bilo že preveč. Če senči od okoli 11 do petih, recimo, bi bilo dovolj.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Senčilna mreža ravno tako zadrži točo, ker je močna. Imaš do 90 % senčenje in razmišljam o taki, ker imam 30 % v dveh plasteh. Tam, kjer imam samo eno plast, je bolje kot nič. 4-plastno dajem na loke nad gredo, kjer sem kaj presadila. 14 dni nazaj sem por, rukolo, ko je bilo na moji njivi skoraj 40 stopinj in je vse preživelo.
sem dala kopreno na loke, pa 4 sadike rdečega zelja tega senčenja niso preživele. Seveda mora biti nad zemljo zrak, mreža ne sme biti do tal. Odlično se obnesejo ščipalke različnih velikosti, najceneje so v Interdiskontu (ali spletne trgovine), da pričvrstiš mrežo.

Moje izkušnje.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Še to - Vetisa, Predikat poljubna dolžina in širina.
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

Hvala vsem!
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Malce off topic, čeprav vezano na temo: senčilna mreža v takem vročem&suhem vremenu je torej preizkušeno top. Zakaj pa pri teh pogojih v čisti senci še vedno uspešno raste le malokaj (pri meni za hišo denimo ali pod drevesom)?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

GrGr: Morda kaj v zvezi s svetlo/temno senco? In pa tudi ob senčilni mreži 90 % dobijo rastline skozi ves dan vsaj tistih 10 %, v naravni senčni legi pa ponavadi nekaj malega le par ur na dan. ???

Glede protitočne in senčilne mreže: pri plodovkah ne sme biti vsenaokrog rastlin do tal, ker v tem primeru opraševalci ne pridejo zraven. To me je izučilo, ko sem pod tesno zaprto protitočno mrežo zaman pričakovala plodove bučk. :oops: Sedaj so večinoma odkrite, sitno pa je, da ob pričakovanih nevihtah ne smem pozabiti in jih napeti nazaj.
Odgovori