Tisti, ki jih je prinesel, jih je še na prejšnjem forumu in ima tudi malo zaslug, da smo že ducat let Gartlčani.
Bil je marec, v K8,.....
Ja, za še pomnite prijatelji.....
Jaz imam na več mestih po parceli kar prave divje jagode, avtohtone, sem jih že dobila na parceli. Še ta teden sem utrgala kakšno sem in tja, zdaj bo pa menda zaradi suše konec tega veselja.
Jaz jih imam ogromno ,so celoletne in malo večje od goznih.Če jih imate v loncih in na toplem se da kako pojesti tudi decembra.Ko vsadiš eno samo sadiko jih imaš čez par let poln vrt.Ko pridejo "ta mali" na obisk , kar zavlada tišina tako so z njimi zauzeti.Se jih ne da primerjati z tistimi "lubenicami" ki jih kupiš.
Če pa jih posadiš v primerno zemljo in redno zalivaš pa se odebelijo da 1-1,5 Cm.Okus pa imajo isti kot gozdne.
Jeseni jih bom moral zelo razredčiti in jih lahko pripravim , če jih bo kdo rabil.
Imam pa ene, ki naj bi sicer rasle kot plevel, pri meni pa kljub dobro uležanemu gnoju (skidal sem eno precej let opuščeno štalo) kar ne najdejo zaleta... mogoče jim manjka vode
Aladin, pri tebi je očitno pomanjkanje vode res problem, ko imaš težave že z meto in meliso. Jagode so na to kar občutljive. Problem je plitka zemlja, tlakovci so pa ugodni, ker je pod njimi ponavadi bolj vlažno. Tudi pri meni na gornjem delčku brežine ne uspevajo in se tja ne razraščajo. Tam obstane edinole netresk in nekaj vrst avtohtonih nageljčkov.
Mogoče bi pomagalo, če bi jih nasadil v napol vkopane posode, od koder bi se razraščale naprej, posode bi pa redno zalival ??? Za začetek eno, da vidiš, če učinkuje.
Tja od druge polovice avgusta do konca septembra bo, odvisno od vremena, pravi čas za presajanje. Pri meni so pomešane navadne divje in "celopoletne". Ker slednje rodijo tudi tisti čas, jih ni težko odbrati.
Če ne dobiš koga bliže, bodo prenesle tudi 2 do 3 dni pošte. Nekako skrajni čas pa tudi na jesenskem srečanju.