Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Re: Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Off topic, a ker se omenja ose in sršene:
- ostarelemu sosedu sem pobral odpadle beličnike, par veder in še jih bom (so top za moj kompost) >> nobene ose ali sršena, pa bi jih v običajnem letu moralo mrgolet,
- enako na mojem zrelem našiju in na skoraj zreli japonski izabeli.

AI Gemini pravi, da gre le za splet okoliščin, velja pa za skoraj celo SLO in glavni razlog je vreme.
Pa še:
Ker so ose in predvsem sršeni vrhunski plenilci med žuželkami (nekakšni "volkovi" v mikrosvetu), bo odsotnost njihovih patrulj najverjetneje prinesla opazno povečanje naslednjih vrst:
Mavrice in listne uši: Ose za hranjenje svojih ličink porabijo ogromne količine beljakovin. Brez njih se bo precej povečala populacija različnih gosenic (tudi tistih, ki pridno luknjajo kapusnice, sadno drevje in vrtnine) ter listnih uši.
Muhe (hišne, hlevske in mesožere): Sršeni so izjemno učinkoviti lovci na muhe. Posamezna sršenja družina lahko na dan uredi "konec" več sto muham. Letos lahko pričakujete, da jih bo okoli hiš, komposta in na prostem opazno več.
Sadne mušice (drozofile): Brez os, ki bi obletavale odpadlo in zrelo sadje, ter tam lovile mušice in se hranile s sladkimi sokovi, imajo sadne mušice idealne pogoje za eksplozijo populacije (kar boste verjetno kmalu opazili ob tistih vedrih beličnikov).
Škržatki in stenicam podobne žuželke: Zlasti sršeni radi plenijo večje žuželke, kot so škržatki, razni hroščki in stenice, ki delajo škodo na vrtnih rastlinah in sadju.
Ose in sršeni so pravzaprav neplačana naravna "biološka zaščita" vsakega vrta. Brez njihovega vsakodnevnega patruljiranja boste na zelenjavnem vrtu ali med sadnim drevjem verjetno opazili nekaj več požrtih listov in več nadležnih muh.

Letos opažam veliko "problematičnih" metuljev, a je gosenic minimalno, (domače rdeče) stenice sesajo, a sile ni sploh, kaj drugega neobičajnega pa še ni (videt).
brbr

Re: Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovor Napisal/-a brbr »

Grgr, hvala, da za razkritje druge plati naših "sovražnikov". Vedno znova se izkaže za pravilen rek, da je vsaka stvar za kaj dobra. Ravno zaradi tega na mojem vrtu puščam vse živo (rastline in živali) kar najbolj pri miru. One že vedo zakaj so prišle. Gotovo vsaka od njih naredi kaj dobrega in tudi kaj slabega. Dokler pa dobro prevladuje in nas vrt zalaga z vsem, kar od njega pričakujem, do takrat me slabe strani ne motijo, še več, fino se mi zdi, da pri meni vsak najde kaj za preživetje.
Odgovori