Sliva - Prunus domestica
-
ck
Re: Sliva - Prunus domestica
Trenutno od Čačanskih zori Čačanska lepotica - prva "Melonina" slika. Odlična za knedlne, konzum in marmelado.
-
ck
- Melona
- Kraj: Litija
Lepe.
Midva zdaj trgava drugo čačansko. Večina bo šla v letošnji poskus žganjarije.

Neka stara domača češplja, katere koreninski izrastek sva pred leti prinesla s kmetije tu blizu, je zelo varljive barve. Zrela je že, ko je po eni strani še svetlo vijolična. Za cmoke sem že nabrala, drugo bo šlo v žganje.

Midva zdaj trgava drugo čačansko. Večina bo šla v letošnji poskus žganjarije.

Neka stara domača češplja, katere koreninski izrastek sva pred leti prinesla s kmetije tu blizu, je zelo varljive barve. Zrela je že, ko je po eni strani še svetlo vijolična. Za cmoke sem že nabrala, drugo bo šlo v žganje.

-
Andrej Banko
- Kraj: Domžale
Joj, vam kar malo zavidam te polne slive …
Ko bom velik, jih bom imel tudi jaz !
Ko bom velik, jih bom imel tudi jaz !
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
AB, enako
Lega jim pri meni ne paše.
Lega jim pri meni ne paše.
-
ck
Jaz imam tudi slabo - ravninsko lego, ki ni ravno najboljša za slive. Kot mnogo zadnjih let sem se tudi letos boril s pozebo - 3 x sem postavljal šotor (1 x ogrodje, 3 x pa sem nameščal kopreno) okoli Valorja in grel pod njim, Stenly sem do več kot 1/2 višine 2 x pokril z zimsko vrntarsko kopreno - naredil sem šotor, top five, ki je še nizek pa sem 3 x v celoti dal pod "šotor" iz koprene. Imel sem tudi 4 x točo - enkrat zelo hudo (bolj drobna, ampak z močnim vetrom) tako da je imelo 80% sliv po 4-6 udarnin (jabolka pa po 10 - ker so bili že večji plodoči) in je samo hitro škropljenje s fungicidom rešilo katastrofo (gnitje). K sreči je bilo tudi vreme potem OK - brez dežaj. Cca 10% plodov sem takrat zaradi večjih ran takoj odtrgal, nekaj je samo odpadlo kasneje in še odpada, poleg tega sedaj predvsem jabolka ob zaraščenih poškodbah pokajo in privabljajo stršene in ose. To bo pobralo še nekaj pridelka. K sreči je bilo cvetenje izjemno, ravno tako oplodnja in da do takrat ko je bila toča (ta je bila 10.6.), še nisem popolnoma razredčil plodov.
Drugo leto se bo verjetno treba ponovno boriti.
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
CK, pri meni kupljena sadika domače češplje raste kot nora, pa ni gnojena, le cvetja in plodov nikoli ni in gre ven. Ruth gesteter je imela letos po 14. letih en plod in gre definitivno ven. Stanley je edini nekaj delal, pa ima deblo bolno in suši se (vem, pogosto bi morala škropiti proti monilijam).
Letos jeseni bo eno leto v zemlji sadika Produkte, vendar je moje drevje ubogo, suhi listje, vse veni.
Mislim, da res nimam lege za slive in hruške. še domača divja češplja, ki mi jo je podaril sorodnik, pri njem dela, pri meni pa samo listno maso.
Letos jeseni bo eno leto v zemlji sadika Produkte, vendar je moje drevje ubogo, suhi listje, vse veni.
Mislim, da res nimam lege za slive in hruške. še domača divja češplja, ki mi jo je podaril sorodnik, pri njem dela, pri meni pa samo listno maso.
-
iskra
- Kraj: Lokev , Boa , Vinica
Jaz sem se odločil klonirati nekaj sliv , saj sedaj ne veš kaj kupiš.Bom o uspehu poročal jeseni-za sedaj kaže dobro.
-
ck
Domača sliva kasno zarodi meni je 5. ali 6. leto. Žal se je po mnogo letih okužila s šarko in je šla ven. Ruth gesteter je zgodnja sliva in rada pozebe. Sem imel Čačansko rano (cveti zgodaj), ki je imela vsako leto po 10 plodov, le enkrat v 12 letih je dobro obrodila, Po okužbi s šarko (rasla je poleg domače slive), je šla ven, čeprav je tolerantna na šarko. Sedaj sadim samo take češplje, ki bolj pozno cvetijo in so vsaj tolerantne n šarko (pred letom ali dvema sem objavil seznam na tem forumu). Slive vedno škropim spomladi z bakrom ter proti koncu cvetenja z insekticidom proti slivini grizlici, potem pa še enkrat kakšne 3 tedne pred obiranjem proti zavijaču, če ni veliko plodov, zato da več ostane. Monilije še nisem imel na slivah- Sorte Produkta ne poznam.živa napisal/-a: ↑Sr Avg 12, 2026 8:19 am CK, pri meni kupljena sadika domače češplje raste kot nora, pa ni gnojena, le cvetja in plodov nikoli ni in gre ven. Ruth gesteter je imela letos po 14. letih en plod in gre definitivno ven. Stanley je edini nekaj delal, pa ima deblo bolno in suši se (vem, pogosto bi morala škropiti proti monilijam).