Okuliranje se opravi tako, da se iz lepih, zdravih gomoljev, ki so reprezentativni za sorto, izreže očesa na osrednjem delu gomolja (ne na koncih). Izreže se konične "čepke" , a morajo biti čim manjši a še vedno dovolj veliki, da se ne izšušijo. Te čepke naj bi pustili nekaj dni (en pravijo, da posadimo kar sveže), da se meso zasuši. Potem "čepke" posadimo. Tako pridelan krompir se nagiba k razvoju velikih krompirjev. Če ga v vrsti sadimo bolj na gosto (15cm), pa razvije manjše gomolje. Rastline rastejo počasi in dolgo ohranijo zelenje. Tako zrelost lahko ugotavljamo s čvrstostjo lupine gomoljev.
Letos sem prvič zares poizkusila na ta način pridelati semenski material sorte Romano,, ker ga na tržišču ni več mogoče kupiti. V shrambi sem imela nekaj (zadnjih) gomoljev te sorte. Vsem sem že enkrat ali dvakrat morala odstraniti kalčke. Tako si nesem obetala kakšnega pretiranega uspeha. Tudi nisem pripravila posameznih "čepkov", ampak sem osrednji del gomoljev razrezala na tenke rezine, ki so vsebovale očesca. Nekaj dni sem jih pustila na zraku. Posadila sem jih 12.4. Zapisano imam, da sem jih posadila 18. Sadila pa sem jih na razdaljo 25cm.
Včeraj sem jih večino izkopala, čeprav so bile cime še povsem zelene, vendar se mi je ena rastlina zdela malo sumljiva (plesen). V povprečju so imela rastline po tri precej velike gomolje. Gomolji so lepi in zdravi. Tudi kožica je že lepo čvrsta. Nekaj rastlin pa sem še vseeno pustila v zemlji, ker so bili gomolji v zemlji še bolj majhni in sveži. Ta bom izkopala kasneje.

Stanje cime včeraj

ena rastlina

pridelek 10 rastlin

največji gomolj