Okuliranje krompirja

Odgovori
brbr

Okuliranje krompirja

Odgovor Napisal/-a brbr »

Okuliranje krompirja naj bi se uporabljalo za pridelavo semenskega krompirja. S tem načinom naj bi se ohranjala vitalnost in zdravje semenskega materiala. Prprečila naj bi se degeneracija krompirja.

Okuliranje se opravi tako, da se iz lepih, zdravih gomoljev, ki so reprezentativni za sorto, izreže očesa na osrednjem delu gomolja (ne na koncih). Izreže se konične "čepke" , a morajo biti čim manjši a še vedno dovolj veliki, da se ne izšušijo. Te čepke naj bi pustili nekaj dni (en pravijo, da posadimo kar sveže), da se meso zasuši. Potem "čepke" posadimo. Tako pridelan krompir se nagiba k razvoju velikih krompirjev. Če ga v vrsti sadimo bolj na gosto (15cm), pa razvije manjše gomolje. Rastline rastejo počasi in dolgo ohranijo zelenje. Tako zrelost lahko ugotavljamo s čvrstostjo lupine gomoljev.

Letos sem prvič zares poizkusila na ta način pridelati semenski material sorte Romano,, ker ga na tržišču ni več mogoče kupiti. V shrambi sem imela nekaj (zadnjih) gomoljev te sorte. Vsem sem že enkrat ali dvakrat morala odstraniti kalčke. Tako si nesem obetala kakšnega pretiranega uspeha. Tudi nisem pripravila posameznih "čepkov", ampak sem osrednji del gomoljev razrezala na tenke rezine, ki so vsebovale očesca. Nekaj dni sem jih pustila na zraku. Posadila sem jih 12.4. Zapisano imam, da sem jih posadila 18. Sadila pa sem jih na razdaljo 25cm.

Včeraj sem jih večino izkopala, čeprav so bile cime še povsem zelene, vendar se mi je ena rastlina zdela malo sumljiva (plesen). V povprečju so imela rastline po tri precej velike gomolje. Gomolji so lepi in zdravi. Tudi kožica je že lepo čvrsta. Nekaj rastlin pa sem še vseeno pustila v zemlji, ker so bili gomolji v zemlji še bolj majhni in sveži. Ta bom izkopala kasneje.

Slika

Stanje cime včeraj
Slika

ena rastlina
Slika

pridelek 10 rastlin
Slika

največji gomolj
Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Okuliranje krompirja

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanimivo!
Imaš občutek, da se je zelenje res obdržalo dlje, kot pri ostalem? Pridelek bi pa lahko bil malo boljši, kaj meniš?
brbr

Sadila sem ga istočasno kot ostali krompir za ozimnico. Ostali krompir je imel že pred časom suho cimo in sem ga že pospravila.

Glede količine pridelanega pa ne vem ali je malo ali veliko, ker sem to počela prvič. Mogoče, če bi sadila bolj skupaj, bi rastline nastavile več manjših gomoljev. Tako pa je manj gomoljev, a so veliki.

Bo mogoče kaj povedal kdo drug, ki ima s takim načinom pridelave semenskega krompirja kakšno izkušnjo. V literatui nisem nikjer zasledila, koliko gomoljev bi se lahko nadejala...
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hm, misliš da bi šlo tudi z predvzgojo sadik notri in potem presajanje ven ?
brbr

Mislim, da bi šlo. Zakaj pa ne? Dobro bi bilo verjetno, da bi okulirance posadil v papirnato vrečko, recimo, in jih sadil kar z vrečko vred. Mislim, da je en Gartlčan že nekaj pisal o tem.

Naredila sem primerjavo okuliranega pridelka z ostalo letošnjo letino. Sicer ne vem, če se to sploh lahko primerja med sabo, ker ima okuliranec en kalček, posledično eno cimo, celi gomolji pa razvijejo več cim. Pa vendar.. Tu so rezultati:

Iz 10 okuliranih rastlin sem pobrala 3.90kg gomoljev. Torej je pridelek 390g/rastlino.

Spomladi sem posadila:

- 75 gomoljev Desireeja in pridelala 18.5kg. Okuliran Romamo bi dal: 390gx75=29.25kg
- 50 gomoljev Alluette in pridelala 18kg. Okuliran Romano bi dal: 390gx50=19.50kg
- 6 gomoljev Rudolfa in pridelala 5kg. Okuliran Romano bi dal : 390gx6=2.34kg

Torej so se tile okuliranci v mojih razmerah kar dobro odrezali.

Vsekakor bom naslednje leto ponovila vajo.
Odgovori