Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus moscheutos

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Re: Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus moscheutos

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Izgleda da je dež (kar ne morem verjeti :shock: ) pospešil drugo letošnje cvetenje. Kot po navadi je prva Kora Alba, za njo bo verjetno
Magenta, ali Mauvelous, oba že barvata popke.

Majhna tolažba za kratko sezono.

Slika

Slika

PS. Večina jih bo verjetno bolj skromnih dimenzij; letos že tako ni bilo 30 cm kapitalcev, največ med 16, 17 cm, nekaj jih je dospelo do 19 cm.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čestitam za drugo rundo. Pri meni je nikoli ni.
mfranc

Pri meni pa nekaj zadnjih sezon, kar sem uvrstil v klimatske spremembe, in zelo skromnega obsega.

Letos je bila sezona "čudna", tole pa tudi izravnava sezone :P
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi pri meni pocvitajo. Magenta najbolj, pa kak cvet tu pa tam pri ostalih. Kora Alba ima popke, Ghost pa je začel cveteti bolj pozno in še ni končal.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Danes prvič po nekaj tednih neprestanega cvetenja ni nobenega svežega cveta. Našla sem še tri, štiri popke, in to je to.
Cvetel mi je izredno, kar nekaj časa po šest, osem, deset cvetov nekaj zaporednih dni. Mogoče se pa samo meni zdi, da je veliko, ker je to moj prvi močvirec.
Očitno je bilo moje "penzlanje" zelo uspešno, saj vidim veliko semenskih glavic, ki se lepo debelijo. Pa mogoče se je tudi nekaj cvetov oprašilo po naravni poti. Tudi znanka, pri kateri sva zaman iskali seme tistega hibiskusa rdeče barve kot moj od Darso, a s temnimi listi, je povedala, da se nekaj glavic debeli.
Drugo pomlad bo intenzivni oddelek in vrtec močvirskih hibiskusov. To bo še pestro!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lpmami napisal/-a: Ne Sep 13, 2026 11:59 am Drugo pomlad bo intenzivni oddelek in vrtec močvirskih hibiskusov. To bo še pestro!
Ob izkušnji z domnevnimi.....kaj že? Bo nedvomno tudi uspešno. :D
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Metuljc, a moraš omenjati :lol: :lol: :lol: Ja, tista moja setev močvirskega hibiskusa je bila prav zgodovinska, namreč, kljub začetni pomoti nisem obupala in imam zdaj - s pomočjo Dajmarja - lepotca, ki me že nekaj tednov razveseljuje s številnimi cvetovi.
Tista iva, ki je zaslužna za celotno peripetijo, raste pri sosedu čisto blizu meje. Čeprav sva ji s sosedo (drugo) večkrat porezali nekaj vej, je grm vse višji in vse bolj košat. Zdaj v bistvu veje že steguje v moj prostor in me to moti. A ko sem zetu rekla, da bi malo posekali, mu je bilo bolj pomembno, da brani pred vetrom in ni bil za to :(
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prehitro sem obupala.
Na enem od grmičkov sem danes opazila obilo svežih poganjkov z nastavki cvetov, dva sta tik pred odpiranjem. Na roza sestrici Kore Albe. Prvič, da bom uživala ob pocvitanju.
Vsi ostali kažejo znake dozorelosti (izgorelosti) in poslavljanja.
mfranc

Plamenka napisal/-a: Ne Sep 13, 2026 8:59 am Tudi pri meni pocvitajo. Magenta najbolj, pa kak cvet tu pa tam pri ostalih. Kora Alba ima popke, Ghost pa je začel cveteti bolj pozno in še ni končal.
Plamenka, pri nas Magento uporabljamo za rezano cvetje :-) .

Slika

Malo heca, s tem vršičkom sem bil včeraj malo grob in sem ga odlomil kar velik kos.
Res pa je Magenta pri rasti in cvetenju najbolj pridna. Mauvelous ima samo en popek pred cvetenjem, Magenta pa najmanj pet, šest.

Sem pa to vejico v vazi fotografiral včeraj zelo pozno. Zjutraj me je pričakala z napol odprtimi cvetovi, sedajle pa zanemarljivo večjimi, izgleda da je zmanjkalo snovi za nadaljno rast.
Popki na vrtu pa so bili zjutraj zanemarljivo večji, sedajle pa tudi ni veliko napredka. Sigurno rast zavira mraz, dvomim da se bodo odprli jutri.
Odgovori