Marmorirana smrdljivka - Halyomorpha halys

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Marmorirana smrdljivka - Halyomorpha halys

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tole sem našel v preteklih dneh.
V delu zbornika, ki je namenjem varstvu sadja, je en zanimiv in vzpodbuden članek, ki daje upanje, da pa ti smrdljivci v prihodnjih letih morda pa le ne bodo tak hud problem.

https://dvrs.si/zbornik-predavanj-in-referatov-2022/

Potem sem brskal še malo naprej in ugotovil, da v Sloveniji že imamo domačega ponudnika, kjer se da kupiti plenilski organizem, ki je prilagojen za domačo ( zeleno ) smrdljivko.
Vpišite v Google: Anastatus bifasciatus – Parazitoidna osica, pa boste našli . Wink

Več kot očitno je že kar nekaj časa znano, kateri so naravni sovražniki teh organizmov v njihovem primarnem habitatu.

Citiram: "Znano je, da njeno populacijo v izvornem okolju regulirajo jajčni parazitoidi iz rodov Trissolcus, Telenomus (Hymenoptera: Scelionidae), Ooencyrtus (Hymenoptera: Encyrtidae) in Anastatus (Hymenoptera: Eupelmidae) (Yang et al., Zhang et al., 2017)" .

Seveda pa, če bo le nekaj posemeznikov to kupilo in naselilo na svoje parcele, bo šla zadeva zelo počasi, da se močno razširijo. Dejansko menim, da bi v takih primerih morala tukaj skupiti vsa kmetijska in okoljska ministrsva prizadetih držav skupaj in pohitriti zadevo. Nekaj tankov in bomb manj, pa bo ...
Gost

Re: Marmorirana smrdljivka - Halyomorpha halys

Odgovor Napisal/-a Gost »

A bi to še v Sadjerejo skopiral.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

V zadnjem Merkurjevem prospektu je tudi Forthovo namenjeno za zatiranje smrdljivk v notranjih prostorih :-o
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Kako se izdela vaba za marmorino smrdljivko:
https://www.youtube.com/watch?v=3g38jDN_tuU
Postavila bi se naj zgodaj spomladi in spet v jesenskem času.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj misliš, bi učinkovali tudi proti zelenim smrdljivcem?
No, tako velike pasti jaz ne bi mogla postaviti, ne bi ravno zato kupila cisterne, a tudi kaj majšega bi najbrž učinkovalo? Le še lepilo in ferromone bi morala nabaviti. Ferromoni bi pa najbrž morali biti namenski za zelene ?
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Jaz o tem nimam pojma. Slučajno sem videl objavo kmetijskega zavoda.
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

S feromonsko vabo sem probal spomladi, le da sem namesto prozorne lepljive folije prečno na 1m široko palico nabil kar rumene lepljive plošče. Ker cena te prozorne in tudi same vabe je zlatarska, oziroma cehovska, ker so pač zavohali zaslužek....
Lahko potrdim, da feromonska vaba zelo privablja to golazen, vendar traja kak dan ali dva, da jo zavohajo. Je pa zalega tako zoprna, da se niti ne prilepi vedno na ploščo, če nanjo pristane z nogami naprej, uspešno se prilepi le če se je dotakne s krili.
Zdaj za jesensko lovljenje pa bom poizkusil na način kot v videu. Se pravi na črno folijo bom našprical lepilo nanjo pritrdil še vabo spodaj pa podstavek od soda za nafto z vodo in milnico, nadnjo bom pa še postavil eno led lučko, nato pa bo kar bo. Ker bo površina folije precej večja upam tudi na boljši izplen, če bo pa manjši se bom pa tolažil, da sem jih potamanil že spomladi ;) , ker imam že sedaj občutek, da jih je vseeno bilo letos nekaj manj.
Odgovori