Ljubitelj vrzot (ohrovta)

Odgovori
nik

Ljubitelj vrzot (ohrovta)

Odgovor Napisal/-a nik »

Kaj mi takole freza po vrzotah? Seveda izbere najprej največjo in nato lepo naprej... Za kakšno večjo žival mi je čudno, ker gre za vrt v strnjenem naselju, se zgodi pa v eni noči. Ne morem pa nič izključit.
Slika Slika
Beki

Re: Ljubitelj vrzot

Odgovor Napisal/-a Beki »

Jaz bi rekla da je to eksplozija zaradi pritiska, ne vidim kakih sledi zob..
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pritrjujem Beki. Glava se je razpočila. Nenaden prevelik pritok vlage po daljši suši, morda. Bolj pogost pri pomladanskem zelju, se mi zdi.

Sem pa najprej morala pobrskati po internetu, kaj vrzota sploh je. Je to ime prav za ohrovt, ali tudi za običajno zelje?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Se pridružujem gornjima mnenjema. Poreži, odstrani slabe dele in pojejte. Lahko tudi zamrzneš, brez ali z blanširanjem.
Očitno je Nik Primorec, tam je ohrovt tako imenovan. Bleda je blitva, šelin je zelena, srčno zelje melisa,....
nik

Odgovor Napisal/-a nik »

Ja, ohrovt je to. Pri nas vrzota, brzota in še kaj bi se našlo :D . V 'vrtejbi' tako razširjena, da so prebivalci wrzotarji.
Sedaj, ko ste me opozorile se moram z eksplozijo kar strinjati. Na kratko sem pomislil, ampak se mi ni zdelo možno, da se v glavi nakopiči taka napetost. Bi prej obtožil našo mačko, ki si rada privošči kakšen olupek kumare ali košček dinje :lol:
Skratka, ne preostane mi drugega kot da organiziram fešto wrzot in ponucam pridelek čim prej. Hvala lepa.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Re: Ljubitelj vrzot (ohrovta)

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zelo pogost pojav pri zelju. Ko je zrelo, sploh če potem na hitro pade več dežja, jih zna kar raznesti.
Problem nastane, če imaš 5,6 takšnih razpočenih glav naenkrat !

Obstajajo sorte, ki so manj nagnjene k pokanju glav. Če vzgajaš sam sadike, se splača malo naštudirati zadeve pred nakupom semena.
tajana

Re: Ljubitelj vrzot (ohrovta)

Odgovor Napisal/-a tajana »

Tudi ohrovt (glave ali narezano) das lahko kisat kot zelje. Meni je ohrovt zelo dober. Fino pa je, da glavo odrezes mavisje, nad prvim listo in potem naredi dve tri manjse glavice. Je pa tudi prezimen. Zaradi letosnje suse v juliju nisem uspela posaditi sadik ohrovta in sem ga zdaj pred enim tednom. Ta bo delalglave spomladi.
Odgovori