Mandarina

Odgovori
nik

Mandarina

Odgovor Napisal/-a nik »

Da še jaz malo podelim svoje veselje s temi sočnimi sadeži(spodbudila me je objava o tihih članih ;) ).
Pri hiši jih imam ene 10 komadov, rastline posajene dokaj blizu in so mi nadomestilo za živo mejo. Letos so nenormalno obilno cvetele, tako da sem moral že spomladi narediti 'zeleno trgatev'. Trenutno zgodnejše sorte pridobivajo na barvi, do sedaj se je pri nas zorenje poklopilo z obiranjem oljk in če primerjam ti dve sredozemski rastlini je oljka neprimerno zahtevnejša(več nege in vlaganja) in bolj muhasta glede pridelka. Danes sem opazoval, kako tiste manj obložene mandarine odganjajo mladike, ki so čudovite za pogledat, vendar se jim pozimi slabo piše :( . Pozabil sem napisati, da so to rastline posajene na prosto, ne v lonce.
Poleg tega sem se letos konec avgusta preizkusil v cepljenju s T okulacijo, brez posebne 'šole', zgolj z youtube pripravo. Menda so citrusi najbolj hvaležni in primerni za začetnike, nekaj se jih je zagotovo izjalovilo/so počrneli, za ostale vidimo spomladi, ali bo kaj uspeha.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Re: Mandarina

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Uf, če imaš pa mandarine namesto žive meje, potem pa zagotovo živiš zelo blizu morja !
Kupljene sadike ali doma vzgojene? Cepljene ali sejanci?

Da so citrusi najbolj primerni za začetnike v cepljenju ?!
S tem se pa osebno nikakor ne bi strinjal. Jaz sem potreboval skoraj tri leta in več kot deset poskusov, da sem spravil en cepič limone na podlago ( Poncirus t. ) s ploščično okulacijo.
No, morda sem zgolj štorast.

Zame se najlažje in najmanj zahtevne za cepljenje jablane in hruške. Rad rečem: "Vržeš, pa prime."
Ampak dobro, tu je že druga tema ...
nik

Odgovor Napisal/-a nik »

Vipavci smo Primorci, ki nismo tako blizu morja :D
Pred leti, ko se je zimam še lahko reklo Zima je največ težav mandarinam povzročala burja. Do pomladi so bili grmički čisto slečeni in prezebli. Ampak še to bolj na izpostavljenih legah.

Mandarine ob hiši sem dobil kot darilo in razen Zorice rane niti ne vem točnih sort. Nekatere, če se z okusom in sočnostjo ne bodo izkazale, bom precepil na divjake, ki odženejo vsako leto iz podlage.

Kar se cepljenja tiče sem neuk in je to prva stvar, ki sem jo 'vrgel gor', tako da neizkušenemu začetniku je vse enostavno ;)
Podlage sem pred leti vzgojil iz koščic poncirusa in so se razvile v čedno za palec debelo osnovo za moje eksperimentiranje. Glede zahtevnosti je pri cepljenju menda prvak kostanj, ampak tudi to so informacije iz druge roke.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nik, pohvaljen.
Le piši, piši, zanimivo je brati.
Odgovori