Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Sem se malo potepala in nisem sledila dogajanju na forumu. Tudi jaz lahko dam nekaj zrn Ribnčana (Urbana) -tistega, ki sem ga pomotoma imenovala Ribnčan, ker so mi ga kot takega prodali v Hrovači. Je zelo dober/roden fižol za zrnje...
Pravega Ribnčana pa imam zaenkrat samo nekaj zrn (od Špele) in upam, da ga letos malo namnožim.

Fižol bom pa sadila po 1.maju, ob dnevih za plod._________________naredimo svet lepši
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Brbr jaz imam tega ribncana ki je pod st. 3 na prvi strani. Temu fizolu je ze moja stara mama rekla ribncan. Drugega ne poznam._________________CARPE DIEM
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Včeraj zvečer sem dala namočit prvo zrnje fižola, ki ga imam namen posaditi. Ker pri nas ptiči in polži naredijo veliko škode na kalečih semenih fižla in graha, iz obojega naredim kar sadike. Pa še gnijejo ne, kot se to rado zgodi na prostem.

Čez noč so se semena namakala, zdaj pa jih imam na pladenjčkih z mokrim kuhinjskim papirom, da jih nakalim. Ko skalijo, jih po tri posadim v en mini lonček multiplošče in kmalu po pojavu prvih pravih listov presadim ven.

Tale zadeva se super obnese, sploh pri sortah, pri katerih imamo zelo malo semen in ne želimo, da nam jih kaj uniči. Plus, pridobimo kar nekaj dni napram vzgoji na prostem in pri vzgoji sadik nismo odvisni od vremena. Semen ne moremo sejati v preveč mokro zemljo, sadik pa to ne moti!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
brbr

Tajana, če pogledaš fotografijo nizkih fižolov v rubriki "brbr - kolekcija fižolov...", boš videla pod št.3 dva fižola -tisti manjši, pisan je pravi Ribnčan - stara sorta. Pravijo, da je pol visok.
Ivčk, dobra metoda za predvzgojo, seveda, ča ni prevelike količine za sadit._________________naredimo svet lepši
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Ivčk, a prve prave liste pri tebi polži ne marajo? lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Brbr hvala za info. Tega ta drugega se nisem videla._________________CARPE DIEM
brbr

Tudi jaz sem do letos živela v prpričanju, da je to "tapravi" Ribnčan. Potem je pa Špela izrazila dvom, ker je Ribnčan od njene babice drugačen. No in se je začelo raziskovanje.... Končna sodba je padla na Kmetijskem inštitutu, kjer so dejali, da je "pravi" Ribnčan tisti pisan, enobarvnega pa, da tudi gojijo v okolici Ribnice in je novejša sorta._________________naredimo svet lepši
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

voda je napisal/a:
Ivčk, a prve prave liste pri tebi polži ne marajo? lpvoda

Nekako jih ne napadajo tako kot kaleče zrnje, zato pač ni opaziti večje škode od polžev. Če tu pa tam kako rastlinico obžrejo, me niti ne moti, ob direktem sejanju pa nikoli ni bilo uspeha, ker so bile vrste fižola vedno dodobra 'luknjaste', sem morala vedno dosejat, če sem želela imeti lepo polnjeno vrsto rastlin..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

cinija1 je napisal/a:
Raje posadim kolnatga.

metuljc je napisal/a:
Palični fižol. Tisti, ki se ovija. Wink

Ali po slovensko fižol preklar Wink .

Letos bom po dooolgem času sadil nekaj preklarja. Sem čisto aut (vmes se je spremenila klima Rolling Eyes ), pa me zanima, je že čas, da gre v zemljo?

LP_________________mfranc
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

mfranc je napisal/a:

Letos bom po dooolgem času sadil nekaj preklarja. Sem čisto aut (vmes se je spremenila klima Rolling Eyes ), pa me zanima, je že čas, da gre v zemljo?

LP

Iz interneta:
"Na Slovenskem je postal sveti Janez Nepomuk, ki goduje 16. maja zavetnik fižolove letine.
Do njegovega godu naj bi bilo fižolo­vo seme v zemlji, zato mu pravijo »fi­žo­lovec«, »fižolar«, »feškov Janez«."

Pri nas pa ga imenujemo "Janez fižolar" Smile_________________
Odgovori