Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Semenitev kapusnic

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kapusnice so začele poganjati cvetna stebla. Popki se že vidijo. Me zanima, kako je kaj z našimi rastlinami materami?
Moj Toskanski ohrovt je zelo slabo prezimil - izgleda, da je bojl občutljiv na mraz kot npr. kodrolistnati ohrovt. Tako so propadle 2 leti stare rastline in vse velike rastline prejšnje sezone. Te so bile tudi podprte, da se niso prevračale.
Preživele pa so vse manjše rastline in ena večja, ki pa ni bila podprta in je ležala na tleh. Izgleda, da je za prezimitev bolje, da so rastline bolj pri tleh, tudi zasute s snegom, kot pa da v mrazu stojijo pokonci.

No, zdaj imam pa dilemo, ali naj semenim rastline Toskanca, ki niso nabolj reprezetativne (v drugačnih okoliščinah jih ne bi izbrala za pridelavo semena), ali pa letos semenim kakšno drugo kapusnico - recimo imam zelo lepo rastlino temno zelenega kodrolistnatega ohrovta in se pri Toskancu zanašam na lansko seme, ki ga imam v izobilju.... Kaj pravite?

Zanima me tudi, ali je med mani junak, ki ima lep brstišni ohrovt in ga je pripravljen spraviti do semen. Pa še druge kapusnice tudi še čakajo na ljubiteljske vzgojitelje..._________________naredimo svet lepši
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Shrani.si.
To je kitajsko zelje in kako naj ravnam, ali je kakšna posebnost pri semenitvi kitajskega zelja? Brbr, če smatraš, da ga je vredno semeniti, lahko ga pustim in ga imamo pol Slovenije dovolj. No malo za šalo malo za res.
Hvala za odgovor in lp
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Cinija, če želiš poskusi. Če ne drugega bomo spoznali, kakšna je ta rastlina skozi celo življenjsko dobo in že to je nekaj vredno, a ne. Da ne govorim o žuželkah, ki strašno rade obiskujejo cvetoče kapusnice in potem o pticah, ki pridejo zobat semena...
Saj tile naši poskusi semenitev so (zaenkrat) čisto amaterski - se učimo in opazujemo (vsaj jaz). Za resno semenitev in vzdrževanje sorte bi morali odbrati in negovati večje število najlepših rastlin.
Ravno včeraj sva se menili z Nauto, ki pravi, da za semenitev čebule neguje cca 20 čebul... Jaz, naprimer, sem lansko leto le tri.

Kar se tiče pridelave semen kitajsega zelja, pa mislim, da velja kot za vse druge kapusnice - v okolici ne sme semeniti nobena druga kapusnica, ker se rade skrižajo. Seme pobereš z glavnega (vrh) poganjka, ostala pa pustiš pticam, ali jih porabiš za pridelavo kalčkov._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

meni je lani kitajski kapus zacvetel in semenil, nekaj semen se je osulo in so zrasli v povsem lepe rastline, zdaj ene 3 že cvetijo. Res jih imajo radi leteči predstavniki živali, tako žuželke kot ptiči.
Dvomim pa, da se kitajsko zelje križa z našimi predstavniki, je le povsem druga vrsta, naši so pa le sorte iste vrste, kar je, biološko gledano, povsem nekaj drugega.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Rdeč kodrolistni ohrovt Brassica oleracea var. acephala ''Scarlet'' je odprl prve cvetke.

tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Moj rdec brsticni ohrovt je zacel cveteti. Tudi zelen cveti (je cisto na drugem koncu parcele tako da se ne vidita med seboj)._________________CARPE DIEM
brbr

Z mojim letošnjim semenenjem ne bo nič - vse kapusnice so se med mojo odsotnostjo razcvetle. Tako imam na vrtu pravi žuželčji direndaj, ki bo pošteno premešal gene. Ker so letos prezimile samo bolj majhne rastline Toskanskega ohrovta, semena ne bom pobrala. Ga pa imam od lanskega leta dovolj za ene tri Gartlce._________________naredimo svet lepši
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Moj kodrolistni ohrovt lepo cveti. V bližini ne cveti nobena zelenjava.
Semenim pa 6 rastlin.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Brbr, seme vseeno poberi, bo pa za kalčke, ki so odličnega okusa!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ivčk, ravno sem se spraševala, če naj pustim, da mi semeni neka pozabljena, zanikrna kapusnica - niti ne vem, če je zgodnje zelje ali koleraba. Za lepo cvetje zdaj, ko še ni veliko drugega cvetja po vrtu (če pozabim regrat) in za kalčke kasneje. Res se da vse porabiti. Ko sem presajala drobcene sadikice pora in zelene, sem viške oprala zemlje in pohrustala Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori