Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Cepljenje sadnih dreves

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Da se malo pohvalim. Moj prvi preizkus iz cepljenja jablane je bil 100% uspešen Jupi Prijeli so se vsi štirje cepiči.

Cepil sem tako, da sem na cepiču pustil 2-3 očesa, cepič in podlago s škarjami odrezal pod kotom 45 stopinj, spojil in obvil z izolir trakom. Konce cepičev pa sem premazal s cepilno smolo.
Cepil pa sem 26.3
Slika iz dne 28.5 in danes:

Sedaj pa upam, da jim bo zima prizanesla, ker bi jih rad naslednjo pomlad precepil na podlago MM 106 ali MM 111. Katero priporočate in kje na gorenjskem bi jo lahko kupil?
Maksimalna višina drevesa bo 3 do 3.5m in brez kakršnihkoli opor.
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Super! Ko vidiš kalus okrog cepljenega mesta in lepe zdrave liste res srce zaigra Laughing Cepil pa si na eno vejo, če prav vidim?
California

Odgovor Napisal/-a California »

Še slika mojega uspeha z Gorenjsko voščenko.

_________________Lep pozdrav
Vlado
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Irenakk, ja, cepil sem na eno vejo, kar bo samo začasno, dokler ne dobim podlag.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Furman

Pridružen/-a: 05.06. 2013, 19:08
Kraj: Kot pri Ribnici
Objavljeno: 08 Avg 2013 20:56 Naslov sporočila:

--------------------------------------------------------------------------------

Ali morda vesta kdaj bo avgusta čas za cepljenje? Seveda me zanima tudi na kakšen način se poleti cepi? Jaz sem do sedaj cepil samo na stik odrezal vejico za svinčnik debelo in enako na cepljencu, ter ju s poševnim rezom združil in povil z izolirnim trakom.
Ima par cepičev češnje Carmen pa bi jo precepil še na kakšen divjak, jih je pod divjo češnjo v izobilju.

Nazaj na vrh

elstar

Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36
Kraj: Savinjska dolina
Objavljeno: 08 Avg 2013 21:24 Naslov sporočila:

--------------------------------------------------------------------------------

Ponavadi pride čas za poletno cepljenje v drugi polovici avgusta, pa še približno prvih deset dni v septembru.
Bo pa letos problem, ker je suša in rastline ne bodo v soku. Morda bo potrebno počakati na kakšne obiljnejše padavine, da rastline oživijo.

Sedaj se cepi z okulacijo. Lahko je to T okulacija ali pa ploščična okulacija.

Nazaj na vrh

juglans

Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Kraj: Bela krajina
Objavljeno: 08 Avg 2013 22:30 Naslov sporočila:

furman, z okulacijo češenj imam bolj slabe izkušnje, nekako je ne ujamem v soku, tako da cepim spomladi.

Nisem pa še poizkusil z ploččično okulacijo.
(preneseno iz Sadje z globokimi koreninami)_________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazadnje urejal/a Igy 22 Dec 2013 01:01; skupaj popravljeno 1 krat
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Kdo je poizkusil v preteklosti s cepljenjem KAKI v poletnem času, torej s T ali ploščično okulacijo. Rezultati?
lp. Vinko
Nazadnje urejal/a vinkoz 16 Avg 2013 22:59; skupaj popravljeno 1 krat
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

VinkoZ, cepil sem lani na T. Cepil sem 19.8. Jiro na Vainiglio, cepljenje je bilo uspešno, letos pa že ima plod.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Kako pa je s cepljenjem kivija v tem času ?
Odgovori