Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

Odgovori
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Oh ti moji paradižniki letos, prejšnji teden, ko je bilo sonce in v rastlinjaku malo čez 50stopinj sem jih sredi dneva zalila z mrzlo vodo po listih Rolling Eyes Res ne vem kaj mi je bilo. Čez par dni postanejo listi po robovih taki rjavkasti in ugotavljam kaj je narobe, kaj le Rolling Eyes Stanje se izboljšuje, lepi pa niso več Sad
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Saj ne rabijo biti lepi! Na vrtu je treba itak spodnje liste kmalu po sajenju odstranit, mar ne?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
nxyz

Res je, želela sem povedati kako hitro, ko nič ne pomislimo naredimo neumnost.
Ivčk

Mah, ne skrbi, nekateri moji so čisto 'sfurjeni' od sonca, ker nisem pazila, kako zalivam. Saj niso za razstavo, v zemlji pa kaj kmalu poženejo nove lepe zelene liste, katere pa potem, ko čakamo na plodove, niti opazimo več ne... Wink
Se pa hitro zgodi kaka neumnost, to pa ja..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Andreja

Odgovor Napisal/-a Andreja »

Ima že kdo posajene v rastlinjaku? Je že primeren čas?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Z možem sva jih posadila prejšnjo soboto in se dobro počutijo. Nekaj rastlinic je začelo nastavljati popke, ki jih prej, ko so bili še v lončkih, ni bilo. Čez noč pa oba rastlinjaka še zaprem. Ali kdo že pusti rastlinjak čez noč odprt?

nxyz

V rastlinjaku jih imam že kar nekaj časa,vrata zapiram-bolj težava v sosedovih mačkih kot čem drugem. Jih imamo pa tudi na vrtu že posajene par dni.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

nxyz, na odprtine namesti protitočno mrežo, pa bo rastlinjak odprt, mačk pa v njem ne bo.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Upam da ni to to kar mislim da je. Mad Question

Ravno zaradi lanske katastrofe s paradižnikom, sem letos nabavil rastlinjak, da se bom izognil tej pegavosti oz. karkoli že je to. Zaenkrat se zelo majhne črne pikice pojavljajo na nekaterih listih od 10-20% rastlin.
Kaj je razlog za pojav tega ne vem. V rastlinjaku je vlaga seveda visoka vendar drugače ne more biti, ker je visoka tudi odzunaj in non-stop je oblačno. Danes špricam z sodo. Nekam zgodaj so se začele težave letos. Confused
Ivčk

Trocki, nikakor ni to, kar misliš, predvidevam, da si imel v mislih paradižnikovo plesen. Ta izgleda precej drugače.

So pa te pikice posledica hladnih noči in visoke vlage in so žal bakterijske. Malo poguglaj Bacterial Speck in Bacterial Spot, zdaj trenutno se ne spomnem točno, katera naj bi bila, ena se namreč pojavi v hladnem, druga v toplem vremenu.

Špricanje s sodo bo stvar nekoliko omililo, vsekakor pa priporočam, da obolele liste čimprej odstraniš in s tem preprečiš širjenje po rastlini. Vsakič, ko končaš z obtrgavanjem ene rastline in preden preideš na drugo, si roke razkuži.

Obolele liste nikakor ne vrzi na kompost, idealno bi jih bilo zažgati, če pa ne gre drugače, pa v plastično vrečko in v smeti.
Priporočam tudi špricanje s Protifertom ali Agrosteminom, kar bo rastlino okrepilo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Odgovori