Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sliva - Prunus domestica
No, ravno zaradi pomisleka na to sem tudi omenil dejstvo "koreninskega poganjka". Moram pa pripomniti, da so bile korenine pri češnji lepo šopasto razvejane, goste in navidezno zelo lepe.
Namreč divjak sem prvotno presadil na rob zelenjavnega vrta, šele nato cepil, v končni fazi pa rastlino presadil na stalno mesto. Hočem reči, da sem imel možnost opazovati izgled korenin dvakrat, vmes pa so bile torej dvakrat "šolane", kot se radi izrazijo strokovnjaki.
Namreč divjak sem prvotno presadil na rob zelenjavnega vrta, šele nato cepil, v končni fazi pa rastlino presadil na stalno mesto. Hočem reči, da sem imel možnost opazovati izgled korenin dvakrat, vmes pa so bile torej dvakrat "šolane", kot se radi izrazijo strokovnjaki.
ne nobenih zavijačev ni, evo na hrvaškem pa tam majo dosti teh problemov letos.
http://www.agroklub.com/vocarstvo/zbog-cega-stradava-kosticavo-voce/16848/
"Rukovoditeljica Podružnice Savjetodavne službe, Podružnice Brodsko-posavske županije Vera Novaković pretpostavlja da je glavni uzrok masovnijem sušenju, osobito koštičavog voća, mnogo suvišne vode tijekom prošle godine u zoni korijenovg sustava."
http://www.agroklub.com/vocarstvo/zbog-cega-stradava-kosticavo-voce/16848/
"Rukovoditeljica Podružnice Savjetodavne službe, Podružnice Brodsko-posavske županije Vera Novaković pretpostavlja da je glavni uzrok masovnijem sušenju, osobito koštičavog voća, mnogo suvišne vode tijekom prošle godine u zoni korijenovg sustava."
Mislim, da je zlo verjetno to ja. To slivo mam posajeno nižje in je lani ob teh valih obilnega dežja večkrat stala voda tam, pol pa še je koščičarje napadla pegavost in so večinoma že avgusta bili brez listja in to je po moje izčrpalo drevesa, nekatera majo vmes suhe veje, druge pa se sušijo.
Kaki mi sicer je odgnal a z nekimi slabšimi poganjki, edino pri pečkarjih nisem opazil posebnosti rastejo kot treba.
Kaki mi sicer je odgnal a z nekimi slabšimi poganjki, edino pri pečkarjih nisem opazil posebnosti rastejo kot treba.
Danes sem škropil proti Češplovi grizlici.
Vsi, ki imate probleme s tem škodljivcem, priporočam škropljenje potem ko odcvetita vsaj 2/3 cvetov.
Jaz imam 6 sort in škropim, ko odcveta zadnja (domača češpla).
Se splača.
Pred leti nisem škropil, pa mi je eno leto pobralo cca 95% plodov._________________lp
Vsi, ki imate probleme s tem škodljivcem, priporočam škropljenje potem ko odcvetita vsaj 2/3 cvetov.
Jaz imam 6 sort in škropim, ko odcveta zadnja (domača češpla).
Se splača.
Pred leti nisem škropil, pa mi je eno leto pobralo cca 95% plodov._________________lp
igorrogi je napisal/a: |
Letos na starejših drevesih sliv (Stanley, Bluefree) opažam, da ne bo sliv. So tudi slive podvržene izmenični rodnosti, ker pomladi v času cvetenja ni bilo pozebe? Pri domači češplji bo pridelek normalen. |
Slive so pri meni podvržene izmenični rodnosti. Sicer ne popolni, vendar če je eno leto veliko na drevesu, je drugo leto bistveno manj. To je izrazito predvsem pri domači češpli, manj pa pri Čačanski lepotici in Weingenheimski._________________lp