Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lavandula angustifolia - navadna sivka in sorodne vrste

Odgovori
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Cmru je napisal/a:
Zdravo,

je že kdo sejal sivko?

Včeraj sem v Šentvidu pri Stični kupila dva paklca sivke. Vem že od prej, da baje zelo nerada klije in tudi na embalaži piše kaljivost 50%.

kakšne so pa kaj vaše izkušnje s tem?

hvala in Lp

Skratka, s to setvijo ni bilo nič. Nada. Zero.

Letos konec februarja sem sejala sivko še enkrat. Od cca 100 semen jih vzklilo 15. So majhne, napredujejo počasi, ampak se ne dajo. Preostanek semen sem potrosila na grmado z zelišči, čisto na dnu, ob kamne. Bomo videli. Smile_________________Dies diem docet
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Bo. Jaz sem imela podobne izkušnje.
Lani mi jih je pa veliko ratalo. Ene 15 pa nisem celega paklca posejala. Sem sejala nekoliko kasneje, ko je bilo že fajn toplo. Samo potem so bolj počasi rastle in sem jih prezimila kar v lončkih (kar je spet zahtevalo svoj davek). Sedaj so šle pa ven in držim pesti! Very Happy
sismona

Odgovor Napisal/-a sismona »

Iščem in iščem, pa ne najdem pravega odgovora.

Kaj narediti s temi olesenelimi sivkami?

Letos sem jih dobila, pa bi jih rada rešila, da mi naredijo lepe- nizke grmičke.

Do kot letos režem?

Hvala

Prilagam slike.

http://www.mojalbum.com/simoncica/sivka/foto/22396129
http://www.mojalbum.com/simoncica/sivka/foto/22396129#22396125
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če želiš imeti lep kroglast grmiček, tole sivko temeljito poreži. Spodaj dobro poglej, če se na starih vejah kažejo mini sveži brstički. Nekaj jih mora ostati na rastlini, vse drugo lahko odrežeš - in potakneš, da boš imela rezervo za vsak slučaj, če bi s to šlo kaj narobe.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Takole ostarelega grmička jaz ne bi porezala nižje kot ene 4 prste NAD razvejanim delom. Potem bi seveda vse porezane vejico skrajšala na kake 15 cm in jih do 2/3 potaknila, po 3 do 4 skupaj. Pa ne preveč na sonce in občasno jih je treba zaliti.
sismona

Evo, ravnokar prišla v hišo. Sivke obrezane 2/3, nekje je ostalo nekaj zelenih vršičkov, nekje pa je šlo v živo, do olesenelih vej. Bomo videli, kaj bo nastalo iz tega. Sem pa porezane vejice potaknila, kot ste mi predlagali.

Hvala 1000xkrat!!!

Lep pozdrav
trajnice

Odgovor Napisal/-a trajnice »

Sismona, sadike sivk, ki ste jih posadili to pomlad, so tipične za sadike v lončkih, ki so prezimile na prostem. Del listja so torej odvrgle in bodo po obrezovanju prav lepo odgnale, ker so še mlade. Sivka namreč odžene iz lesa, ki je star dve do tri leta. Iz starejšega lesa pa le redko. Odgnale bi sicer tudi brez obrezovanja, vendar bodo po obrezovanju vsekakor bolj kompaktne in lepše.
Dober sistem 'kontrole' je res, da počakate (saj ste), da začnejo odganjati in potem porežete nizko, tako, da pustite les, iz katerega že odganjajo novi 'brstiči'.
Prav brez škode pa lahko takšne sadike tudi posadite bolj globoko, da je z zemljo zakrit dobršen del olesenelega dela. Mi smo naredili poizkus tako, da smo ostarele sadike z visokim golim olesenelim 'steblom', posadili kakih 20 cm globlje od zemlje v loncu - do razvejanega in olistanega dela in so se odlično obnesle.

Jožica
www.trajnice.com_________________Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
sismona

Waw, hvala za super ideje.

Mi je že odleglo, saj me je srce bolelo, ko sem vse rezala stran Smile
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Oooo, tole so pa koristne info.
@metuljc: aprilski potaknjenci že odganjajo!!! Ne morem verjeti, kako hitro to gre. Very Happy Sem jih pa sadila na dveh lokacijah in na drugi ni tako uspešno. Sad Bom počakala.
Fleaa

Odgovor Napisal/-a Fleaa »

v bauhausu sem videl prodajajo sivko v lončku....
je sedaj v tej vročini primeren čas, da se jo da na vrt?
Odgovori