Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lilium - lilija

Odgovori
JOHNNY

Odgovor Napisal/-a JOHNNY »

hvala za informacijo Venus. Robi maš ti letos kaj novega da malo menjava ?
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Nekaj se bo verjetno našlo.Ko bodo cvetele,jih poslikam,pa se odločiš,jaz pa jih označim.V jeseni pa zmenjama.
JOHNNY

ok jaz tudi že na veliko sadim
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Kako lepo je bilo videti vse te cvetove in pa začutiti strast dveh zagretih ljubiteljev in zbiralcev.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ob tem navdušenju me je groza besedila: "...umori vse kar gre in leze..." in potem sploh nisem več navdušena nad temi cvetovi, oz. nad vzgojitelji. namreč če ni ravnotežja dobrih-slabih bitji na vru, na kateremkoli vrtu ; zelenjavnem ali ukrasnem ( a to se nekako uravna v cca 4-6 letih brez hudih fungicidih) je vse lepo zame PD (tega ne morem izpisati, ker se ne spodobi, drugače pomeni "pizdin dim"). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
JOHNNY

kakor koli voda temu rečeš, sem v to vložil veliko truda denarja živcev. pred lani mi je debeluhar požrl vse kar je rastlo na gredi dolgi 5 x 2 metra, ki se je delala 7 let, polžov imamo toliko da vse mlade lilje cca 150 komadov niso zrasle kaj šele cvetele. tak da ne bom komentiral o tem. vsak ima svoje mišljenje in strati moje so pač lilije so mi kot otroci in za njih bom naredil vse da jim je in bo lepo na mojem vrtu. je pa lepo da si povedal svoje mnenje in ga sprejmem in spoštujem vsak se sam odloča kako in kaj. tudi tebi želim da ti vse lepo uspeva in imaš čim manj škodljivcev.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Johnny, ma veš da ti tudi jaz želim da ti uspevajo ljilje in vse ostalo. oprosti bila sem grda. in res vsak naredi tako kot se mu zdi najbolje. naj ti bo lepo voda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Jaz osebno ne škropim ne sadja,ne zelenjave in ne rož,uporabljam samo sluxx proti polžem.Ni mi do tega,da bi pobil vse kar leze in gre.
Lilijevka pa je smrt za lilije.Tako kot kmet škropi polje in sadjar sadovnjak,se morajo tudi ljubitelji ali vzgojitelji teh tako 'opevanih' lilij boriti proti temu škodljivcu.
Lilijevka je bojazljiv hrošč,ki se kakor hitro se more skrije.Samica odloži lahko od 200-300 jajčec iz katerih se razvijejo ličinke,ki so nenormalno požrešne in če človek ni pazljiv,lahko v 2-3 dneh požrejo cele nasade lilij.Na koncu ostane od lilije samo steblo,stem se oslabi in čez čas propade tudi čebulica.
Jaz osebno se bolj nagibam,k ročnemu odstranjevanju ličink in hroščev,a če ima nekdo nekaj 100,lilij je z temi požrešneži izgubil bitko v kratkem času,kaj šele v roku nekaj let.
Potem je nesmisel gojiti lilije,v njih vlagati trud in denar,ker si že na začetku obsojen na propad.
Tako kot vsi,ki gojijo rastline,tudi mi težimo k temu,da bi naše ljubljenke rastle in cvetele,z čim manj kemikalijami,a žal vedno ne gre tako.
Upam,da stem nisem koga užalil,vedno sem in bom strbem k temu,da se narava ohrani,čim bolj čista in naravna,brez kemije.
A žal vedno,ne gre tako.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ravnam popolnoma enako.

Zaenkrat lilijevk na lilijah, ki sem jih poškropila z Neem tonicom, ni videti. Upam, da tako tudi ostane. Skrbim pa samo za 3 šope lilij (dva pri meni, eden pri znanki) a bi mi bilo tudi za te 3 hudo, če bi jih pobralo. Moje zato, ker je ena od njiju težko pričakovana in dolgo želena Alojzijeva, znankine so ji pa ljub spomin na pokojnega moža.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Dobro, da ste povedali za tega škodljivca. Bom mimogrede preventivno poškropila tistih par lilij, ki jih imam, z Neemovim tonikom, ko bom škropila kaj drugega.
Odgovori