Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Listavka

Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

V odkritem sodu je ostalo približno 1/6 listavke pozabljene...
No ko jo odkrijem je bila vsa plesniva, nekak sivo plavkaste barve.
Sod sem v vrtu opral z vodo in vse skup zlil po delu vrta. Je tako prijetno po sveže zavreli listavki dišalo....
Čez kak teden pridem okol da malce zrahljam zbito zemljo, pa zagledam tole! Vse zemlja kolkr je vodo popivnala v globino je takole plesniva!
Sem naredu s tem kako škodo al mogoče celo dobrobit??

_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Ne vem meni tako deluje kot da je listavka črna in jo pač razkraja bela plesen, zato deluje sivo.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Sama ugotavljam, da se bomo morali poleg škodljivih in koristnih žuželk naučiti še prepoznavanje koristnih in škodljivih plesni in gljiv.

En pokazatelj je sigurno barva - težimo k čimbolj beli, potem je pa še izgled in kaj vem kaj še vse.

Če pomislimo na listje in v naravi malo pobrskamo pod kupom listja, najdemo take bele plesni - mikorizne micelije.
Verjetno se je nekaj takega tvorilo tudi v tvoji pozabljeni listavki. Ker pa najbrž ni imelo vseh pogojev za zdravo življenje, je šla barva bolj v sivo.

In ko si te tvorbe razredčil z vodo in jih razbil in polil po nezavarovani površini zemlje, so pomoje bolj kot ne konec storili ?? Ker se niso več imeli česa sebi primernega oprijeti?

Mislim, da si škode nisi naredil, bi pa znala biti dobrobit Smile

.... zgolj začetno laično razmišljanje Embarassed
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Ja notr je bilo umešano tudi že nekaj črnice iz pod listja.
Hvala! Morda pa mi se mi še paradižniki takole obarvajo, pa bo nova sorta ;)_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori