Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Valeriana officinalis - zdravilna špajka, baldrijan

crtj-admin
Site Admin

Valeriana officinalis - zdravilna špajka, baldrijan

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Baldrijan je zdravilna rastlina, pri kateri se izpostavlja predvsem njen pomirjevalni učinek, ki je bil dokazan tudi s strokovnimi študijami. Izvlečke iz baldrijana vsebujejo prenekatere blažje tablete za pomirjanje in boljši spanec.

Največ baldlrijanovih rastlin bomo našli na vlažnih rastiščih, precej ga je menda na Ljubljanskem barju, opazila pa sem ga tudi ob strugah rek. Kar nekaj rastišč pa sem našla tudi na suhih vzhodnih pobočjih, med pusto travo pod borovci.

Lega: po moji oceni polsenčna.

Cveti junija in julija.

Razmnožuje se s semeni.

Do prve rastline, ki še vedno vztraja na istem mestu, sem prišla tako, da mi je znanka, poznavalka zelišč in gob, prinesla pokazat celo rastlino s korenino vred, kako izgleda. Zvečer je bila že krepko uvela a ker nisem vedela kaj z njo in ker je imela korenino, sem jo vtaknila v zemljo med vinco minor, da bi imela noge v senci. Nič si nisem obetala od nje, zato sem nanjo kratkomalo pozabila. Naslednjo pomlad me je čakalo presenečenje - mlada rastlinica, ki je kasneje tudi zacvetela.

Še vedno se nisem zmenila zanjo in posledica: naslednjo pomlad kolonija novih rastlinic. Nekaj sem jih razsadila, nekaj podarila, še vedno pa nisem našla mesta, kjer bi jih lahko pustila v miru razmnoževati, da bi končno prišla do želenega števila cvetov. To je projekt za prihodnost.
Nazadnje urejal/a muha 06 Jan 2019 15:40; skupaj popravljeno 1 krat
ciklama

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Če kdo želi ga lahko dobi.
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Ciklama, a ta ponudba še velja?_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

V Morskem jarku je badrijana za izvoz.
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

Kje pa je to,
bi ga si šel nabrat=?
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Lanska sadika bo letos zacvetela ...

cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla
Danes zjutraj sem porezala vse cvetove baldrijana. Zmlela sem ga in moj ga je ožel skozi gazo. Shranila sem v temen kozarček in dala v klet, kjer bo do drugega leta oziroma do pozne jeseni. Včasih je rada slana kar zgodaj. Dovolj če je eno jutro in ti marsikaj uniči. Spomladi pa sploh. Cvetov je bilo kar precej, soka pa pol dcl. Ker bi morali biti rosni, rose pa ni bilo, sem našpricala z studenčnico.
Malo mi sedaj tam manjka, tako je lepo cvetel.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

cinija1, pa si že ugotovila, ali kaj pomaga? Mene ta reč silno zanima, rabim samo še potrditev iz prve roke.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Lani sem ožela par kapljic. Tisto bi naj bilo za letos. Ampak še ni bilo potrebe škropiti, pa tudi boljše, da je ni. To kar sem pa letos napravila, bo pa za naprej. Kadar bom ugotovila, če pomaga, bom sporočila vesoljnemu svetu.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori