Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Artemisia vulgaris - navadni pelin (in sorodne vrste)

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če ni topen v vodi, potem ga v čaju seveda ni bilo, ker je ostal v zelišču.

Sama sem nedavno imela izkušnje z enim od zelišč s tujonom, namočenim v alkohol - opazne prebavne motnje, čeprav sem ga v 3 deci čaja zlila slab štamprle. Komu drugemu mogoče ne bi bilo nič, nismo vsi enako občutljivi. Tudi sama ne bi posumila na namok, če ne bi prej brala o tem. Da bi bila sigurna, sem ponovila še 2x , obakrat se je končalo z enakim učinkom.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

hej pozdravljeni, če se ne motim ta tujon vpliva na možgane ne na črevesja. zato ga je v pijači -absint- zelo veliko in če jo spiješ preveč si tri dni popolnoma odštekan. spomniš se ničesar, kljub temu, da lahko normalno funkcioniraš in si celo bolj ustvarjalen, učinkovit, ker ti odpre nekatera druga videnja katera v normalnem stanju ne zaznaš. v 30-tih letih prejšnjega stoletja je bil absint pijača umetnikov (slikarjev, piscev ...).

danes je za takozvane "ustvarjalce", predvsem alternativce ( nič slabega ne mislim o ustvarjalnih pravih alternativcih) ta pijača potrebna, da ob uživanju te verjamejo, "da se jima bo odprlo". upajo na neko videnje, stanje v katerega prideš globlje vase, to kar je nekoč bilo čisto normalno pri umetnikih. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

voda, očitno imaš prav, vsaj sodeč po TEMLE zapisu. Vzrok je torej moral biti kje drugje.
voda

muha, bodi brez skrbi zaradi "tvojega dogodka" ne bo nobenih posledic. predvsem ko govorimo o "tej strupenosti" so to koncentrati in količine. tisto ko mi zaužijemo kakšen "štamprle ta zelenega" ni omembe vredno. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
lilija

Odgovor Napisal/-a lilija »

Malo z zamudo nekaj zanimivosti o pelinu.
Rod pelina-Artemisia obsega 200 vrst ,poimenovan pa je po sestri in ženi kralja Mausola, in je vladala še po njegovi smrti l. 353 pred našim štetjem.Bila je tudi botaničarka.V antiki, Grki so ga uporabljali za preganjanje glist.Kitajci ga še danes uporabljajo kot domače zdravilo za ustavljanje krvavitev.Danes se večinova uporablja za pospeševanje teka,oziroma naj bi žolčne bolnike varoval pred napadi.Precej strahu je povzročil v začetku 19 stol.v Franciji, ko je postal moderen absint, oziroma pelinkovec-žganje skuhano iz pelina, ki so ga zaradi pogostih zastrupitev v Franciji, pa tudi še kje drugje prepovedali.Danes sicer ugotavljajo,da v žganje vseno ne pride toliko tujona, da bi povzročil smrt( letalna doza je 45mg/kg).
Eterično olje pelina vsebuje strupeni tujon in, zastrupitev povzroči omamljenost, nezavest,ki se stopnjuje v božjasti podobne krče in celo v smrt.Je pa tudi res da ga je celo več v drugih eteričnih oljih,ki jih pridno uporabljamo vsak dan.
Voda ne topi tujona v eterčnem olju, oziroma vanjo tujon komajda kaj prehaja,zdravilne v pelinu so grenčine za pospeševanje izločanja prebavnih sokov.Pelin za zdravilo uporabimo kot vodni poparek.
Tujon je res topen v alkoholu,zato je žganje s pelinom naj rečemo- strupeno_________________Lep dan in uspešno delo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

pero76 je napisal/a:
Doma imam pravi pelin. Zanima me, če ga je treba jeseni čisto porezati. Lansko leto ga nisem in zdaj je ne njem cel kup rjavih ˝štibel iz katerih rastejo zeleni poganjki.

LP

Peter
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Naj še jaz dodam svojo steklenico zraven Smile
Pred nekaj leti sem skuhal absint. Kako, naj ostane skrivnost. Ampak naj povem, da sem vse te rastline, ki imajo thujon, kar nekaj časa namakal.
Na koncu je priša ven zelo močna pijača, ki je bila z dodatkom vode zelo pitna.
Naredil sem ga nekih dobrih 5L , vse se je popilo. Preživeli smo. So mi pa poročali in sam sem izkusil, da je bila kar prijetna pijanost.
To so moje izkušnje, če kdo hoče, lahko tudi izmeri koliko thujona je notri, ker jaz nimam inštrumentov._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

pero 76, jaz ga ne obrežem, saj ponavadi požene iz tal na novo.
voda

pero 76, enako kot si omenil se je tudi pri meni zgodilo. naslednje leto ga ni bilo več. sosed, barba Bepo pravi- pelin moraš po cvetenju odrezat do tal-, da se naredijo novi mladi poganjki. zdi se mi, ker sem tako naredila naslednjo jesen, da to kar drži za naš navaden pelin -artemisia vulgaris. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

voda je napisal/a:
........... sem tako naredila naslednjo jesen, da to kar drži za naš navaden pelin -artemisia vulgaris. lpvoda

Najbrž misliš na vrtni pelin (Artemisia absinthum), ker navadni pelin (Artemisia vulgaris) je pelin, ki raste prosto v naravi, na grobljah, ob cestah,.....
Odgovori