Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Luštrek, peteršilj, zelena - sušenje listov

crtj-admin
Site Admin

Luštrek, peteršilj, zelena - sušenje listov

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Naknadno dodano:

http://lj.kgzs.si/Portals/1/2015%20-%20novice/Skodljivec%20na%20petersilju%20in%20zeleni.pdf

Včeraj v Botaničnem vrtu je tekla tudi beseda o težavah s sušenjem listov na luštreku pa tudi na peteršilju in zeleni.

Sonceluna je ujela nasvet g. Pušenjak, da pri tej težavi pomaga škropivo na osnovi pelina. Na voljo naj bi bilo v ustreznih prodajalnah. Težave naj bi povzročala ena od muh.

Malo sem razmišljala, da bi bil enako učinkovit tudi Neem tonic. Da tisti, ki ga imamo, ne bi kupovali še dodatnih zadev.

Pri meni je zaenkrat še zdrav. Raste v pretežni senci. Pri sosedi okoli ovinka, ki ga ima na soncu, je že ves rumen. Kaj mislite: ali močno sonce težave še pospeši - mogoče bolj privablja muho ??
Nazadnje urejal/a muha 17 Jun 2015 06:21; skupaj popravljeno 1 krat
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Uf ne vem, pri nas je luštrek ves suh na soncu, prav tako zelena na pol senčni legi na drugi strani vrta, peteršilj v rastlinjaku se suši. Sad
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

nekje sem, dolgo tega prebrala, da zelena ne mara preveč sonca in da bolj uspeva prav v senci. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

hja, pri meni je tudi rjava zelena. Imam jo na treh mestih, ena je poleg luštreka, pa so vsi rjavi. Sem potrgala liste, je malenkost bolje, a za kako dolgo ne vem..._________________Dies diem docet
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moja zelena je še v lončkih in je v redu. Tudi peteršilj je v redu - je pa še zelo majhen. Luštrek je krasen, visok, a se posamezni listki že sušijo - je pa na dopoldanskem soncu, popoldne pa v senci drevesa. Kaj pa napada ta muha (listje, korenine,..). Če korenine potem Neem ne bo naredil kaj dosti, se mi zdi. Za liste je pa gotovo za probat._________________naredimo svet lepši
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Na fb se odvija kar pestra razprava na to temo. Izgleda da jih ima letos res veliko težav s tem. Šlo naj bi za zavrtalko, ličinko zelenine muhe. Če prelomiš list je notri ličinka. Na prvi pogled pa izgleda kot sončev ožig, konice listov se sušijo.
Kot je že brbr napisala naj bi se sadike škropilo s pelinovimi ali rabarbarinimi pripravki. Zagotovo pa naj bi pomagal tudi neem. Jaz bom poskusla kar z neem, pa porezala bom liste. Pa da vidimo.
Nazadnje urejal/a Sonceluna 13 Maj 2015 22:32; skupaj popravljeno 1 krat
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

No lepa reč, jaz pa sem mislila , da so rjavi listki ostali od zadnje slane, saj je bil luštrek takrat že kar velik in ga je slana malce prizadela.
Kdaj pa nabirate luštrek za sušenje? Moj se že preveč bohoti na vrtu in dela senco paradižnikom pa bi ga kar porezala. Rolling Eyes
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Poreži, saj bo zrasel nov. Sicer pa, šopek mladih listov, nasekljan, zmešan z jajcem, soljo in poprom (lahko še kockicami sira, ki se dobro topi) je zelo okusna frtalja. pa ne skoparite z luštrkom.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Metuljc, hvala za recept - malce prepozno sicer (sem ravno pomalicala umešana jajčka z drobnjakom), a si bom zapomnila za v prihodnje.
Za shranjevanje dišavnic pa biodinamiki priporočajo dneve za cvet, dopoldne (sile so usmerjene navzgor, torej so vse snovi zbrane v nadzemnih delih rastline in jih tako "poberemo" največ. Tako bo primeren dan 21. in 22. maj, dopoldne.

Sonceluna, po pomoto si mi pripisala vedenje s čim naj bi muho odgnali - pojma nimam Embarassed . Bom probala z Neemom.
Zdaj se spomnim, da je bila moja steblna zelena že lani jeseni vsa rjava (tako boga, da so prezimile le tri rastline), a sem mislila, da ji ni ustrezalo pogosto škropljenje z Neemovim tonikom, sodo,... Rastla je namreč zraven paradižnikov._________________naredimo svet lepši
Odgovori