Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Luštrek, peteršilj, zelena - sušenje listov

Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

brbr, hvala za namig. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi pri meni se je začelo Evil or Very Mad . Ne oziraje se na primeren dan, sem pobrala večji del listkov in odkrila tole:

desno: zanimiv žepek, levo: kaj se je skrivalo pod zlepljenim delom.

Takih zlepljenih žepkov sem med trganjem nabrala čez 20 .

Sedaj je treba samo še ugotoviti, ali ta muha leta in zalega čez vse leto, ali pa ima morda omejeno število legel.

Preostal grmiček bom poškropila, ko bo mimo napovedano deževje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Sem že našla: Če gre verjeti Wikipediji bo svojo nalogo opravila v maju, potem naj bi bil za letos mir.

Škropljenje z neemom bi moralo imeti vsaj ta učinek, da bi pri novi generaciji preprečilo plodnost ?
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Miša Pušenjak na fb piše da je treba zelenino muho uničiti, ker naj bi bla vsako leto agresivnejša. Naj bi imela kar 3 do 4 rodove na leto. Predlaga tretiranje z neemazalom 2x v razmaku 5 - 7dni, potem pa šele porezati liste in zaliti s pripravki iz morskih alg.
Jaz mam počasi res že dovolj teh škodljivcev:)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Če me spomin ne vara, je moj luštrek že lansko leto postal rjav, a je potem še enkrat odgnal in do jeseni ostal zdrav, tako sem si lahko naredila zalogo za zimo. No, bom letos bolj pozorna._________________naredimo svet lepši
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Tudi pri meni se sušijo. Sem mislil, da mu ne ugaja vročina. Zjutraj je na listu lepo sedela ta muha, ki izgleda kot navadna muha samo da je bolj "šlank".
Listi niso zlepljeni.
Gosenica (ali črv) je v Shocked listu. List postane "debel" kakšen milimeter tam kjer je ličinka. Če list stisnem potisne ven ličinko dolgo kakšnih 5mm.
Sedaj bom vse porezal in sežgal in luštrek pokril s kopreno. Bo pač stalno v kopreni.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Sem bila preprična, da tega pri meni ni, potem pa grem gledat in je ves peteršilj obupen!
Ta najlepšega bom tudi jaz spravila v kopreno, ali čez vrgla vsaj mrežo proti komarjem, upam, da muha ni tako mala, da bi šla skozi tiste mini luknjice. OBUP!!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

muha je napisal/a:
... Kaj mislite: ali močno sonce težave še pospeši - mogoče bolj privablja muho ??

V LJ je luštrek v senci ob neporezani živi meji, pa je tudi ves suh po konicah listov, res pa je, da na njem nisem opazil črvov v listih, kot je pri meni.

Ti beli cca 7mm dolgi črvički se ponoči sprehajajo po steblu luštreka. Vsaj ene tri sem našel danes pozno zvečer.

Luštrek sem porezal in ga dal v "organko", kar ga je ostalo pa sem ga zavil v kopreno - na enem so že uši. Bo treba kopreno odvijat in kontrolirat.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

V petek sem opazila prvi pojav te škodljivke - na luštreku. Nnekaj listov je že bilo črnih in suhih. Ko sem ga šla porezat, je kar nekaj molju podobnih letečih bitij sfrčalo v zrak. Na peteršilju in zeleni poškodb še ni videti. Danes sem vse skupaj preventivno poškropila z Neem tonicom.
Odgovori