Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Delmi

Odgovor Napisal/-a Delmi »

Moji lepotci gredo te dni v gredice (pri prijateljih, ker nimam vrta), korita in v večje lonce.
Se me je usmililo nekaj prijateljev in jih prevzelo v oskrbo. Solata, ki je do sedaj kraljevala v naših koritih, bo pač morala na mizo. Sem družini povedala, da naj jo kar pridno jedo, ker potrebujem prostor za čilije. Bi prilepila fotko, ko se sončijo, pa bo potrebno to veščino še osvojit.

Lansko leto sem jih imela v 7l (Cayene) lončkih in v večjih koritih. Pa nisem opazila kakšne razlike ne v rast,i ne pri plodovih. jih je bilo res veliko. Le tiste v lončkih je bilo potrebno manj zalivati, ker sem jih po potrebi umaknila z močnega sonca. V koritih pa sonce od poldneva dalje.

Ko sem gledala vaše stare fotke pridelka, sem se spraševala, kaj to pomeni v kg?

LP
pohano

Odgovor Napisal/-a pohano »

donkey je napisal/a:
Sem malo pobrskal o tej zemlji, pa mi ni niti približno logično zakaj bi uporabljal zemljo, ki jo vozijo iz Šri Lanke Rolling Eyes

Moje skromno mnenje...
Homeogarden zemlja bazira na kokosovi šoti, zato je osnova iz Šri Lanke.
Iskreno, jaz še nisem preizkusil nič od Homeogarden, imam pa namen preizkusit tole zemljo.
Namreč, letos sem se nekakrat nasankal s kupljenimi substrati za setev. Eden zanič, ker ko je rastlina vzklila, je v rasti stagnirala kljub kasnejšemu blagemu dognojevanju, pri nekaj drugih substratih pa je voda kar stekla skozi substrat in je bil le-ta že čez kako uro ali dve suh, domač kompost pa mi je žal prehitro pošel - velik vrt...

Skratka, zaradi vsega tega sem s sadikami plodovk, predvsem čiliji in paprike, za kak mesec v zaostanku, ampak ni panike, bo že. Ravno zato preizkusim (na solatnicah) še ta substrat od Homeogardna, pa da vidim.

Mene poreklo ne skrbi toliko, sploh ker gre za kokosovo "šoto", kokos pa pri nas ne raste. Si pa kar mislim, kaj vse se daje v substrate pri npr. Agroruše (bivša kemična tovarna ), Cinkarni Celje (kemija na kvadrat) ipd.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

donkey je napisal/a:
Sem malo pobrskal o tej zemlji, pa mi ni niti približno logično zakaj bi uporabljal zemljo, ki jo vozijo iz Šri Lanke Rolling Eyes

Tako je, nobene logike ni za to. Cool Čiliji so skromne rastline in vam bodo enako dobro obrodili v tej dražji zemlji iz Sri Lanke,
kot v kakšni drugi, cenejši, ki jo uporabljamo za lončnice in balkonsko cvetje.
Marketingarji v želji po prodaji in z njo povezanem dobičku obljubljajo čudeže, ki jih pogosto začinijo še s kakšnimi "znanstvenimi" dokazi,
nekritični kupci jim pa pridno nasedajo... Cool

LP
donkey

Odgovor Napisal/-a donkey »

Malo imam res alergijo na izpostavljanje napisov bio, organsko, ... hotel sem samo povedati, da ogljični odtis proizvoda, ki pride iz Šrilanke ni ravno dober.
Jaz sem čisti zelenec v tem in ker so mi v prodajalni dobesedno potisnili v roke cvetal, sem pač to uporabljal in nisem imel težav. Če malo špekuliram dvomim, da tuji proizvajalci kaj bolj ekološko proizvajajo kot naši ... samo da sta pač pri nas ta dva proizvajalca na slabem glasu zaradi grehov iz preteklosti in/ali sedanjosti, za tuje proizvajalce pa tega tako ne vemo.
Spiridon

donkey je napisal/a:
Malo imam res alergijo na izpostavljanje napisov bio, organsko, ...

Sva že dva! Laughing

LP
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

neemazal sem posprical po rastlinah (zalostno, da ne mors dobit zraven ene ml kapalke), koncentracijo sem pac moral na uc udarit.

Listnih usi je dosti manj, vendar so se vidne, v Kaliji so mi svetovali, da po enem tednu se enkrat pospricam.

zanima me predvsem po kolk casa bi moral vidt rezultate, s tem mislim izginotje listnih usih?

LP
Dejan
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Doziranje je šenajlažje z inekcijo,v lekarni se jih brez težav dobi.
Spiridon

dejan84 je napisal/a:
neemazal sem posprical po rastlinah (zalostno, da ne mors dobit zraven ene ml kapalke), koncentracijo sem pac moral na uc udarit.

Listnih usi je dosti manj, vendar so se vidne, v Kaliji so mi svetovali, da po enem tednu se enkrat pospricam.

zanima me predvsem po kolk casa bi moral vidt rezultate, s tem mislim izginotje listnih usih?

LP
Dejan

Po mojih izkušnjah 3 - 4 dni.

LP
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Jaz sem naslednji dan, najkasneje dveh dneh videl posušene kaparje po listih, na zemlji.
Me je impresioniralo to škropivo.
Nevem, a je kriv neem, ampak po tem, se mi zdijo tudi sadike lepše.

Lp_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Spiridon

Kravzlj je napisal/a:
Nevem, a je kriv neem, ampak po tem, se mi zdijo tudi sadike lepše.

Lp

Prepričan sem, da so vaše sadike lepše zaradi skrbi, ki jim jo posvečate, ne pa zaradi tega pregrešno dragega preparata. Cool

LP
Odgovori