Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Kaj pa vem, ta slika je bolj tako tako. Izgleda kot da se nekaj nabira na "žilah" listov oz. da le te ratujejo sivo-rjave. Kaj bi lahko konzumiralo liste, kaj manjšega ali večjega?
Prilagam še eno sliko potem pa neham utrujat. Embarassed

voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ti kar utrujaj, tako je prav. namreč, če od začetka prikažeš nastalo situacijo in jo spremljaš se mi zdi zelo poučno in korisno za vse kateri spremljamo tvoje slike in svoje rastline in se istočasno spoznavamo z različnimi bolezni teh.

naj bi tvojla rastlina bila napadena od "zunaj". ?. kaj pa je tisto, kot ene koreninice ob glavnih totalno spremenjenih žilah lista. ? . občutek imam, da je to "znotraj" rastline. kaj bi to bilo? upajmo, da se bodo oglasili poznavalci tega pojava. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Trocki, poskusi sume zožiti na kakšne stenice, morda pršice..., ker po fotki sodeč je po in ob žilah poškodovana zgornja plast lista in to očitno samo s spodnje strani lista. Kot bi nekdo lupil list.
Torej nekaj manjšega, ker gosenice ali polži bi list enostavno pojedli.
Predvidevam, da bi kakšen insekticid rešil zadevo.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

V sredo dobim neem tonic. To bi znalo pomagat kajneda?
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

A bi me morale tele pike in rumenenje listov skrbeti, ali je to samo posledica temperaturnih sprememb? Imam jih samo na treh sadikah iste sorte in kupljenih v isti vrtnariji. In kar nanovo poganja, zgleda v redu.

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Lp vsem! Kaj je neem tonik?

Imam neem v prahu, pa me zanima, če si lahko kako z njim pomagam.
Lp Mil
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mil: Tole. Pred uporabo ga je treba razredčiti. Uporablja se foliarno, tako da prah ne bi bil ustrezen. Razen, če bi iz njega doma sama naredila tonic. Ali je to sploh možno, ne vem Confused .
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Dobila sem takele pelate

Malo so pretegnjeni, listi so pa s temi lisami - zgoraj in spodaj. Kakšnih "gostov" nisem opazila.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Jaz imam podobno situacijo, s tem, da so mi balkonske paradižnike in čilije napadle uši. Kaj naj naredim?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@lpmami; meni to deluje kot kakšna fiziološka poškodba, samo na žalost nisem dovolj strokovnjaka, da bi lahko vsaj ugibal od česa. Bi mogoče počakali na ivčk.

Pa tudi slika bi bila boljša brez neposrednega sonca ...

@kate; za uške pa kakšno škropivo s cimetovim eteričnim oljem, morebiti kakšni grenki čaji (pelin, vratič, koprive, čili, ...)
Odgovori