Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kompostni deževniki niso prebivalci gred, tam propadejo, zato jih moramo ohraniti v kompostu.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

notranjka je napisal/a:
In po pravici:grozno nagravžen občutek je bil ko sem tole odkrila .Kar kocine so mi šle pokonci ko je vse tole x10 začelo migat Embarassed Embarassed

heheh verjamem, notranjka, ampak tule na slikici so prav luškani, veš heheh

še dobro da je juglans prišel za mano in točno povedal, jaz še malo sanjam Confused
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Tole je celo bogastvo. V vrtlarici pred časom je bolj na široko opisano, kako jih gojiti in preseliti, zato tukaj samo na kratko - zraven naredi še en kup organskega materiala, s tega kupa pa odstrani vse kar je nepredelanega. V 10 do 14 dneh se bodo preselili.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Hvala Aladin,jih bomo prestavili na njim najboljše mesto.
Le kdo bi si mislil,da so male gravže tolk koristne Smile_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Fedex

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Imate vsi v kompostu deževnike? Jaz sem ga letos postavil na novo, na gola tla, kjer sem nametal spodaj nekaj vejevja in vanj zmetal kup organskih odpadkov, listja, kartonskih odrezkov, trave, slame, starega komposta (nepredelanega) ipd. Kompost je v enem mesecu vsaj na videz lepo napredoval. Vendar v njem, ko ga obračam, ne vidim prav nobenega deževnika. Čeprav po vrtu (2m stran) jih je precej.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kompostni deževniki niso iste vrste kot oni na vrtu.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Fedex; v kompost se postopoma naseljujejo organizmi, ki so potrebni za razgradnjo na določeni stopnji. Ni jih potrebno posebej dodajati, če le je kompostnik v stiku z okoljem (nima dna in stoji na živi zemlji in ni hermetično zaprt). Rdeči deževniki se v kompost naselijo šele v zadnji fazi kompostiranja. Zato je logično, da jih zdaj še ni (zdaj so na delu predvsem razni mikroorganizmi). Kot z vsemi stvarmi v naravi, je potrebno biti tudi pri kompostu potrpežljiv inje najbolje pustiti naravi, da opravi svoje.

Jaz naredim kompostni kup enkrat oktobra. Potem ga eno leto pustim pri miru. V oktobru naslednje leto pa ga potresem po zemlji. Takrat je že narejen in tudi rdečih deževnikov ni več (so opravili svojo nalogo in se umaknili. Kam ne vem - predvidevam, da v zemljo ali pa v kup, ki stoji zraven in kjer čez leto zbiram odpadke)_________________naredimo svet lepši
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla
Midva sva danes ustvarila tale kompostnik, ki je na fotki. Postavila ga bova na obstoječi kompostnik z betonskim okvirjem. Ta novi bo prekril polovico obstoječega. Na dno bo potrebno še luknjice navrtat. Sistem kompostiranja pa še moram proučiti. Upam, da se bo obneslo.
Shrani.si
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Tole je idealna škatla za vermikompost!
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ja Aladin, tako nekako po tiho razmišljam. Kornelija ima večjo in plitkejšo škatko in je to lažje delat. Moja škatla pa je zaradi prostorske stiske velika 1,30m x 0,60 in visoka 0,60 m. Malo težje bo to poćet. Pa nič zato, če mi bo ratal tak kompost kot njej, ga bom z velikim veseljem z rokami ven spravila. Ker pa na začetku ona meša z vilami vse tiste zadeve, jih bom pa jaz kar v šajtrgi. Tako nekako imam zamišljeno. Dovzetna sem za vse nasvete
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori