Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Polži
Po zadnjem dežju sem potresla Sluxx čisto po celi naši parceli in še tistem delu sosedove, kjer jih ponavadi pobiram. Danes zjutraj na obhodu na tem delu ni bilo niti enega, čez mejo posipane površine sem jih na kupčku pokošene trave našla čez 20! Sluxx je tudi deževje dobro prestal, tam, kjer se mi ga je po nesreči nekaj streslo, so še vedno vidna cela zrnca.
Tudi prejšnje izkušnje kažejo, da je treba potresti široko okolico vrta, posebej okoli in pod grmi, drugače ni učinka. Računam, da bo takole čez dober mesec potresanje treba ponoviti in potem še enkrat avgusta.
MARIJAV, si razmišljala kaj o račkah?
Tudi prejšnje izkušnje kažejo, da je treba potresti široko okolico vrta, posebej okoli in pod grmi, drugače ni učinka. Računam, da bo takole čez dober mesec potresanje treba ponoviti in potem še enkrat avgusta.
MARIJAV, si razmišljala kaj o račkah?
O račkah nisem razmišljala, ker bi morale imeti prost dostop do vseh gred, sicer pa trenutno nimam nič ograjeno.
Ko bi pobrale vse polže, bi se mi pa solate lotile? (Uf, sem nehvaležno bitje )
Nocoj sem šla ponovno na obhod in sem našla le posamezne polže, tako da upam, da sem tavelik naval le zatrla. Očitno je potrebno biti vztrajen._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Ko bi pobrale vse polže, bi se mi pa solate lotile? (Uf, sem nehvaležno bitje )
Nocoj sem šla ponovno na obhod in sem našla le posamezne polže, tako da upam, da sem tavelik naval le zatrla. Očitno je potrebno biti vztrajen._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Zaenkrat še nimam veliko zasajenega v vrtu. Okrog posameznih sadik potresam vsake nekaj dni in se vse dobro drži. Sadike kolerabice ob cipresovi živi meji so malo obžrte, a večinoma dobro delajo. Sicer jim pa nastavljam "vabe" - različne široke liste, npr. rabarbara ipd, zalijem, da je vlaga in pod liste nasujem zrnca. Tudi pod deske jih nasujem. Ko bom zasadila še sadike paradižnika in drugo z balkona, bom verjetno posula ves vrt. V živih mejah pa še dodatno, kot tudi že zdaj._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
muha je napisal/a: |
Tudi prejšnje izkušnje kažejo, da je treba potresti široko okolico vrta, posebej okoli in pod grmi, drugače ni učinka. Računam, da bo takole čez dober mesec potresanje treba ponoviti in potem še enkrat avgusta. |
Ja, taktika je taka, kot je opisana na škatli kemično enakega Ferramola, torej - ne potresamo točkasto prav tisto, kar želimo zaščititi, temveč bolj razpršeno.
Če že bi človek želel prihraniti in posuti le posamezna območja, je mogoče celo boljše posuti tam, kjer polži večinoma so (zaraščeni vlažni senčni kotički, recimo žive meje), kot pa tam, kamor grejo v lajf.
Pri nas polžev letos dolgo ni bilo, nakar so po prvem resnejšem dežju naenkrat bili.... Pa, vsi. Zgledalo je kot nekaj takega, da bi lahko nakurili Židana za razglasitev naravne nesreče v kmetijstvu Vendar je zdaj definitivno boljše in zelenjava (tudi solata in zelje) je v glavnem cela. Bolj akutno jo ogroža to, da meni vedno zmanjka časa in volje za čiščenje bujnega plevela, kot pa polži.
Kaj mislite o parazitski zaščiti od polžev z parazitom Phasmarhabditis hermaphrodita .
To je strokovnjake z področja mikroorganizmov .
Na enem hrvaškem linku sem našel postopek vzgoje parazita http://hic.hr/vrt25.htm .
Tudi na enem angleškem linku je opisano o tem parazitu. http://www.biocontrol.entomology.cornell.edu/pathogens/phasmarhabditis.php
Prepričan sem da bo Zuf in še nekateri drugi pomagali poiskat najlažjo pot do vzgoje parazita . Še en Slovenski link http://aas.bf.uni-lj.si/maj2009/11laznikk.pdf .
Menim da je to najboljša organska zaščita od polžev.
To je strokovnjake z področja mikroorganizmov .
Na enem hrvaškem linku sem našel postopek vzgoje parazita http://hic.hr/vrt25.htm .
Tudi na enem angleškem linku je opisano o tem parazitu. http://www.biocontrol.entomology.cornell.edu/pathogens/phasmarhabditis.php
Prepričan sem da bo Zuf in še nekateri drugi pomagali poiskat najlažjo pot do vzgoje parazita . Še en Slovenski link http://aas.bf.uni-lj.si/maj2009/11laznikk.pdf .
Menim da je to najboljša organska zaščita od polžev.
-
metuljc je napisal/a: | ||
Se strinjam z xynz, tole je sadizem. In ob takih primerih mi pride vedno na misel: kakor z živalmi, tako z ljudmi. Pa četudi si užaljena. Polži ne vedo, da je zelenjava tvoja, oni samo jedo, kar je njim pač hrana. Saj se da na bolj kulturen način, kajne? |
SADIZEM???? KAKOR Z ŽIVALMI TAKO Z LJUDMI?????
Mislim, da so te obtožbe šle zelo predaleč. Upam si trditi, da smo vsi, ki smo na tem forumu ljubitelji narave - tako rastlin kot živali, ljudje s srcem in ljudje, ki se zavedamo pomena besede samooskrba, naravna pridelava hrane brez škropiv, in še in še bi lahko naštevala. V nadaljevanju se lahko vsi vprašamo:"Ali smo vsi, ki se borimo s škodljivci na takšen ali drugačen način, in ko kdaj pa kdaj uporabimo/te/mo kakšna škropiva, konkretno vsi načini umorov vseh živih bitij brez izjem, ... da zaščitimo svoj pridelek, potemtakem množični morilci??? Vsi vemo, da temu ni tako.
Prosim samo, da se izraz sadizem uporablja v pravilnem kontekstu, kakor tudi rek "kakor z živalmi tako z ljudmi", sploh, če se človeka na drugi strani osebno sploh ne pozna. Najprej mora biti pravilen odnos do sočloveka, šele nato lahko govorimo o relacijah - človek - žival npr. čebela, pes, mačka, krava...človek - škodljivci - pršice, uši,....itd...