Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Uporaba vrvic za privezovanje paradižnikov

crtj-admin
Site Admin

Uporaba vrvic za privezovanje paradižnikov

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nekaj starejše debate iz tem Paradižnik 2014 in Paradižnik 2015:

nxyz: 23. April 2014

Vprašanje za tiste kateri imate paradižnike v rastlinjaku namesto ob količkih na vrveh. Kakšno vrv uporabljate, mora biti kaj bolj debela?

stara postaja: 23. April 2014

Jaz uporabljam kar plastično vrvico, ki ostane od bal slame. Imam pa ob vsakem paradižniku kol, vrvico pa privezano nanj, je vse skupaj bolj trdno.

muha: 23. April 2014

Malo bolj debelo klasično špago. Do jeseni lepo zdrži, potem gre pa skupaj s paradižnikovimi stebli na kompostiranje.

notranjka: 29. April 2014

Takole je pri meni na današnji dan v rastlinjaku.
Posajeni so vsi paradižniki,namakalni sistem je uporabljen kar lanski,nove cevi pa bom uporabila pri kumarah.
Tudi vrvice so še lanske,bodo pa verjetno uporabne samo še letos-se nekatere že prav lepo cufajo Sad

gun: 22. Maj 2014

Pustil bom dva glavna vrha in me zanima kako vi vežete ob kol ali je potrebno dodati kakšno špago ter kako?

muha: 22. Maj 2014

gun: povežem oba vrha skupaj ob palico. Pri tistih, ki jih imam na vrvicah, pa dodam za vsak dodaten vrh tudi dodatno vrvico.

tiana: 19. Maj 2015

Letos želim preizkusiti, kako se bo pri meni obneslo, da paradižnikom namesto kolov za oporo navijem vrvico. Zaenkrat kaže dobro, bomo videli kako bo, ko bodo sadike polne plodov.

notranjka: 19. Maj 2015

Tiana,jaz jih imam skoz ob vrvici,in se lepo ovija okrog :,
vendar bodi pozorna na tole:
če je špaga bolj švoh in je mokra oziroma vlažna bo zelo hitro se raztrgala
in drugo
če boš imela slučajno preveč vlažno notri se tale špaga ne bo tako zelo hitro posušila in je večja nevarnost za širjenje kakšne plesni-no take so moje izkušnje z špago.Ob navadni špagi je bilo steblo lani prav črno.

Po novem uporabljam kar vrvice iz umetnih mas.Na enem delu rastlinjaka imam eno že nekaj let.Po končani paradižnikovi sezoni jih dam v pranje kar v pralni stroj in naslednjo sezono spet napeljem ob rastlinah.

rukola: 19. Maj 2015

Tiana je napisal/a:
...paradižnikom namesto kolov za oporo navijem vrvico. ...

Meni se je obneslo kar v redu. Vrvico sem zavezal za spodnji del kar ohlapno, saj kasneje se z vsakim navojem dodatno napne.

Letos nimam toliko sadik in imam kar palice

Tiana: 19. Maj 2015

Citiram:
Ob navadni špagi je bilo steblo lani prav črno.

Notranjka, hvala za izkušnje. Jaz sem pa ravno razmišljala, da mi je bolj všeč naravna špaga, kot umetna. No, sedaj je že namontirana, tako da je ne bom menjavala. Sem jo namreč vkopala pod koreninsko grudo sadik. Rastlinjak je domače izdelave in mu lahko dvignem celotno prednjo in zadnjo stran. Računam, da bo dovolj prepiha, da ne bo preveč vlažno v njem. Upam samo, da me te odločitve ne bodo stale pridelka.

juglans: 19. 5. 2015

Tiana je napisal/a:
Citiram:
Ob navadni špagi je bilo steblo lani prav črno.

Notranjka, hvala za izkušnje. Jaz sem pa ravno razmišljala, da mi je bolj všeč naravna špaga, kot umetna. No, sedaj je že namontirana, tako da je ne bom menjavala. Sem jo namreč vkopala pod koreninsko grudo sadik. Rastlinjak je domače izdelave in mu lahko dvignem celotno prednjo in zadnjo stran. Računam, da bo dovolj prepiha, da ne bo preveč vlažno v njem. Upam samo, da me te odločitve ne bodo stale pridelka.

Od naravnih špag se zelo hitro strga tista iz jutastega materiala. Bolj zdržne so lanene. (jo prejoj slovenščina)

Če se vrvica pretrga sredi sezone ne bo katastrofalnih posledic. Vrvico zvežeš, ali pa do-vežeš vmesni kos in obesiš nazaj na konstrukcijo. Bi pa opozoril, da je rastlina proti jeseni lahko že precej težka, sploh, če pustiš še kakšne zalistnike, oziroma, če zraste zelo visoko. Ker bo verjetno več rastlin, se teža pomnoži.
Malo opazuj rastlinjak, mož, fant, ... skratka pooblaščenec za tehnična opravila pa naj pripravi kakšne podpore za hitro ukrepanje. Very Happy

Jaz uporabljam plastično špago, ker je močnejša, predvsem pa debelejša, saj se tanka še bolj zajeda v steblo. Privežem jo kar na rstlino (ohlapno) in me včasih vseeno preseneti, ko jo močno vraščeno v jeseni odstranjujem. Včasih pa jo privežem na manjšo palčko, ki jo zapičim ob rastlino. Ko je navitih par zavojev se že drži dovolj močno, da se ne spolzne.
Vsako leto jo zamenjam, ker je naslednje leto že močno oslabljena. (UV žarki)

muha: 20. Maj 2015

V tunelu sem doslej imela navadne iz jute. Ker ni zaprt, se skoraj niso močile in bi vzdržale verjetno celo še naslednjo sezono. Letos me pa mika uporabiti one iz kokosovih vlaken (nabavila spomladi po spodobni ceni v enem od diskontov - Lidl, Hofer). Najprej jih moram namočiti, da bom videla, koliko zadržujejo vlago. Na pamet bi rekla, da manj kot jutine. Lani sem jih preizkusila za fižol in so se super obnesle.

Se pa malce bojim, da kokosove niso dovolj zdržljive. Pri fižolu, kjer skoraj ni obremenitve, sta mi čez zimo (ker so dekorativno speljane pod napuščem, sem jih pustila) dve šli na dvoje. Jih je kdo že preizkušal?

copatka: 20. Maj 2015

A je vrvice, kakršnekoli že so, treba spodaj kaj vpeti, ali jih teža rastlin sama napenja? Pa na začetku - jo malo ovijete okrog npr. paradižnika?

rukola: 20. Maj 2015

Lani sem zavezal ohlapno zanko pod prvo koleno. Vrvica je bila ohlapna, ko pa je paradižnik zrasel sem ga ovil okrog vrvice tako, da se je vrvice držal z ramo (odcepom veje ali lista) in se je zato vrvica kasneje napela .

robert: 20. Maj 2015

Tudi jaz imam nekaj paradižnikov na vrvici,ostale imam ob bambusovih palicah.Vrvico imam napeto,z klini za vrt,potem pa jih privezujem k vrvici,najprej privežem vrvico potem zraven paradižnik,zaenkrat je vse ok,kaj pa bo ko bodo nekateri visoki 2 metra in več,ter polni plodov-upam.Takrat bom videl kako se vse obnese,upam na najboljše,če ne bo pa potrebno sredi sezone,dodati kakšen količek bambusa.

copatka: 20. Maj 2015

Hvala, rukola! Bom letos tudi jaz probala na ta način Smile .
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

robert je napisal/a:
Tudi jaz imam nekaj paradižnikov na vrvici.Vrvico imam napeto,z klini za vrt,potem pa jih privezujem k vrvici,najprej privežem vrvico potem zraven paradižnik,zaenkrat je vse ok,kaj pa bo ko bodo nekateri visoki 2 metra in več,ter polni plodov-upam.Takrat bom videl kako se vse obnese,upam na najboljše.

Tole tudi mene zelo zanima; je kakšen podatek, ali slikca, kako se vrvica obnese pri dvometrskih paradajzih? Ker imam vse dvojne sadike, je verjetno minimum, da ima vsaka svojo vrvico.

Robert, kakšne kline za vrt pa imaš v mislih? Letos (in v bodoče) vse kaže, da bom moral pod mus paradižnike vezati na špago ... Rolling Eyes

LP_________________mfranc
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Poslikam in prilepim.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Tule se vidi pri meni kako imam klinčke za vrvico v zemlji.
Potem jih napeljem do vrha,do cevi cca 2,40m se mi zdi da je

Tole je sicer za kumare,ampak je isto tudi za paradižnik,ki pa je zadaj .
Slika je od lanskega leta

Zdaj če je količek dovolj močan in dovolj globoko v zemlji tudi kasneje kakšnih težav ni.Kasneje mislim za takrat ko je paradižnik na višini 2 m in je lepo obložen z plodovi. Pač lepo obvijaš ob vrvici in je ok.

_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Sem pozabila napisati mfranc,jaz imam vsako sadiko na svoji vrvici.Se mi zdi,da bi malo težje obe prepletala okrog vrvice._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Takšne kline imam jaz za napenjanje vrvice in zaenkrat še funkcionira.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Privežem jih kar na označevalne količke (podobne, kot jih je par sezon nazaj prikazala MARIJAV). Sploh ni važno, da bi morali biti trdno zasidrani v zemljo, saj potem paradižnik sam s svojo težo vleče vrvico navzdol.

Pri težjih plodovih (Primorski Pacug, Domač Dolenjski) sem za močneje obložene grozde plodov napeljala še dodatne vrvice, ker se je sicer vejica, na kateri so se debelili, odkrehnila od stebla Evil or Very Mad .
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ja, vsekakor moram nabaviti kakšna primerna sidra, saj jih verjetno prodajajo?

Tu sem čisto bos, doslej sem za fiksiranje kakšne mreže za kumare imel pri roki kakšno rogovilo, odrezano iz žive meje.

LP_________________mfranc
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Citiram:
Od naravnih špag se zelo hitro strga tista iz jutastega materiala.

Hmmm.... moja je točno iz jute. Upam, da ne bo treba do-vezovati med sezono. Saj špage je še na zalogi, ampak vseeno.

Citiram:
pooblaščenec za tehnična opravila pa naj pripravi kakšne podpore za hitro ukrepanje

Sem že napeljala, da bo mogoče tekom leta treba ukrepati. Smile

Če bo pa sila, imam pa še vse količke od lani na zalogi. Si sicer ne predstavljam, ali jih lahko namontiram ob že velike sadike paradižnika in upam, da tega tudi ne bo potrebno početi.

Citiram:
Pri težjih plodovih (Primorski Pacug, Domač Dolenjski) sem za močneje obložene grozde plodov napeljala še dodatne vrvice

Lani sem imela na parih sadikah pomotoma po dva vrha in sem uporabila vrvice za drugi vrh in se je dobro obneslo. Od tam mi tudi ideja, da bi uporabila vrvico že od začetka. Dvojnih vrhov pa nimam letos namena puščati. Vsaj namenoma ne. Wink
Odgovori