Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bambus

žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

No, v tej smeri pa res nisem nič razmišljala. Hvala. Bom raziskala._________________LP Žižola
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

žižola, če se ob sveži odrezani bambusovi palici vtaknjeni v zemljo lahko tudi 2 m, mečeš na na glavo se ne bo ukoreninila. druga reč so rizomi, podtalni koren, delujejo popolnoma "podtalno". lpvoda

PS: še mini opozorilo za bambusove palice ob fižolovkah. palicem ne obrezat popolnoma veje do glavne nosilne, naj ostanejo štrcelji, ker je palica pregladka in fižolovke drsijo navzdol. zato pri nas, ko smo to ugotovili, smo zalepili okrog in okrog palice v širših presledkih špago. funkcionira in zdrži več let._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

heheh . Metanja na glavo sicer nisem imela v mislih - znalo pa bi se tudi zgoditi. A zdaj sem pomirjena Wink . Torej bambusove palice niso nekaj, kar potakneš in ti v trenutku preraste vrt, in potem sosedu... Hvala za opozorilo o štrcljih. Gladke palice so res težavne. Se fižol sesede._________________LP Žižola
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

tako je in bodi hvaležna za te sosedove bambusove palice, ker boš preskrbljena vsaj 10 let z stročnično oporo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Aye-Aye je napisal/a:
Tudi meni je pobegnil iz lonca in je že pri sosedu. Embarassed samo ne vem točno kje, saj sosed na en teden kosi Rolling Eyes , tako da me še čaka delo, upam pa, da ne toliko. Rolling Eyes Wink

V uvodnem postu sem poročala o znančevi težavi z bambusom. In tem, da tudi mene še čaka delo. Rolling Eyes Z letošnjim letom se veselo začelo, med drugim je sedaj tudi sosed opazil, da se je bambus razširil globoko v njegovo parcelo. In se seveda tudi malo pozanimal kaj in kako. Še dobro so to sprejeli, ne vem kako bi sama v taki situaciji. Embarassed V glavnem, zdaj se zraven polžev in drugih vrtnih nevšečnosti, ukvarjamo še z bambusom Rolling Eyes Confused joj prejoj. Na sliki se vidi kako globoko v notranjosti je že, skoraj pri hiši.

Nisem poslikala vsega, ni bilo časa volje morda. Kopanja je bilo še pa še, na srečo zemlja ni prav globoka je spodaj kamen, tako se je lažje kopalo. In tudi sosedu nismo preveč uničili travnika. Bambus si je že zelo lepo začel prisvajat novo ozemlje, že razpredal korenine tudi počez, Ko smo bili prepričani, da smo pospravili vse, se je spet prikazala kaka špička kje na novo. Tako zdaj skoraj vsak dan kopljemo. Crying or Very sad V jeseni pa gre definitivno cel ven, pa ravno zdaj, ko je se začel tako lepo razvijat postaja večji in večji. Škoda. A ne gre drugače, saj ga je težko nadzorovat takole, tudi s krampom ne bi šlo. Za zdaj smo ga približno omejili, jarek na meji s sosedom. Nekako ni primeren čas za kopanje vsega, saj bi poškodovali koreninski sistem ostalih grmovnic katerih ozemlje si je prisvojil. Rolling Eyes zgleda bo delo v jeseni še bolj filigransko, če bomo želeli ohranit ostalo grmičevje.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

O, tega ti pa nič ne zavidam.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Tudi jaz sem zadnjič klel in kopal. In se večkrat opomnil: " Kar seješ, to žanješ! " ,)
Kako ti je šlo najlažje? Jaz sem s krampom ven metal. Se prav vidi v katero smer gre, ko vidiši kje odganja. In potem pravokotno na to zabijem kramp, pa privzdignem bambusovo korenino. Se še najmanj uniči trava.
Me pa čaka še glavni del, kjer je vse preraščeno.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pišuka, tole pa je situacija s tem bambusom! Aye-Aye, drži se, držim pesti, da ti uspe. Kravžlj, uspešno v tem boju tudi tebi, pa nikar ne meči korenin v Savo, proti nam teče Wink .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kakih 10 let nazaj je na enem od forumov sodeloval fant, ki je navdušeno sadil bambus okoli blokov, nekje v Velenju se mi zdi. Joj, kako me zanima, kaj je nastalo iz tega. Takrat sem mu v hecu svetovala, naj se pravočasno prične ozirati še za pandami Wink Laughing Laughing .
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Ojej, tole je pa res grozno, ko takole iz nadzora uide.

Ne glede na to, kako je to koristna rastlina (za pridelavo kolov seveda) in si je zelo želim že precej let, si nikakor ne upam posaditi nikjer blizu.

Edini bambus, ki ga imam, je posajen v velikem loncu in krasno odganja, a žal iz njega dobim le količke za paprike...
Če bi imela možnost, bi ga vsekakor posadila v gromozansko veliko betonsko korito, da bi lahko imela kolov na pretek..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori