Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dinamični akumulatorji hranil in priprava rastlinskih gnojil

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Sem rabila 5 min da sem ugotovila, kaj sprašuješ Laughing Laughing
Ali sem kje omenila našo princesko? Jorkica je kužika pasme Yorkshirski terier, naša mala princeska z velikim srcem srčki od sirčka bi dobila drisko

Receptov za česnov repelent je verjetno povsod polno Confused . Najbrž tudi na Gartlcu. Odvisno kako hitro rabiš pomoč in kako dolgo naj pripravek stoji.
Ker večina teh coprnij ima rok trajanja - kar mene še posebej jezi: porabite takoj! In ko je treba čez nekaj časa ponoviti škropljenje - je treba znova pripravljati Twisted Evil. Presneti škodljivci zahtevajo vso našo pozornost in ves naš čas. Jaz imam rada pripravke, ki me "čakajo" v šprici in ko vidim "sovraga" ... špric, špric po njem Laughing Laughing

Možnosti so:
- 24 urno namakanje - po možnosti skupaj s čebulo
- nekajminutno kuhanje - spet je fino s čebulo
- moja fermentacija z alkom je bolj zdravilo kot repelent, ker se vonj izgubi
- moj najljubši pripravek do sedaj je bil s čilijem - zmiksala sem česen in hud čili v prahu (nisem imela drugega, lahko bi bil svež), dodala kapljico olja in kapljico mila. Zmiksano mešanico precedila v plastično steklenico.
To bi naj načeloma stalo dlje časa. Meni je začelo kasneje nekaj čudno zaudarjati - sem dodala malo sladkorja in zaukazala fermentacijo! Kar dobro se je izcimilo. Smile Je pa močno! Tisti prsti, s katerimi pridržim list, da pridem spodaj in dobijo delež špricanja - pečejo Wink in bolje je zraven počasi dihat in ne odpirat ust Laughing

Hočem reči - naredi en pripravek in če se ti bo zdelo, da se kvari - poskusi dodati nekaj sladkorja - mogoče nastane kakšna močna magija Shocked Laughing Laughing

Neem v prahu - nisem se še poglabljala, nisem imela surovin Wink mogoče kmalu Cool
.... sem se domislila, da bi lahko na isti način kot suhe cvetlice bolhača - recept imam doma, lahko napišem kasneje
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Samo pojasnilo- Jorkico in njeno navdušenje za sirček si omenila na prvi strani, jaz imam namreč dve muci, ki sta prav tako z veseljem pojedli ostanke. Lp Mil
figula

aja, he he ... sirček od lakto fermentacije .... ja, to pa !! od tega pa ne dobi driske Smile
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Če lahko na rahlo zmotim vajino (mil&figula) debato.

FPJ počasi prihaja do faze, ko ga bo potrebno precediti in me nekoliko bega dejstvo kako naj to storim. Koprivni in gabezov sta prav želirala, ali kako naj temu pravim, skratka, mislim si, da ne bo nič proste tekočine, ki bi kakorkoli odtekla.

Naj dodam še malo vode?
Naj zadevo nekako stisnem ter tako izločim "želirano tekočino", se tem pa se odpovem najkvalitetnejšemu delu zvarka?
Citiram:
- potem zmes odcediš. Tu je ena hecna stvar, ki sem se je tudi sedaj naučila in preverila: material, ki ga dobiš samo s precejanjem je precej čistejši od tistega, ki ga dobiš z naknadnim stiskanjem zmesi. Sicer si seveda želiš stisniti zmes in iz nje potegniti vse koristne učinkovine - in to tudi storiš na koncu - ampak ne tega iztiska na koncu mešat z ostalim sokom. Sploh če si naredil soka več in bi ga rad shranil - je precejena tekočina veliko čistejša in bolj varna, da bo dlje zdržala - stisnjeno tekočino pa takoj/prej porabiš

Ali kaj tretjega.

Figula kaj predlgaš? Si imela že kaj podobnega in kako si izpeljala?

Ostalo pa poteka vredu. Tudi plesen je prenehala, s tem da sem zadevo po prvotnem hitrem preraščanju (s plesnijo) pričel mešati vsak dan.
Regrad je potreboval približno tri dni, da je "oživel", med tem ko je gabez odreagiral ravno obratno. Zanimivo opazovati, .... pa tudi vonjati. Nekateri so prijetnega, recimo kopriva pa silno neprijetnega vonja. (vendar ne na način prevrelke, nek specifičen vonj, ki mi pač ne odgovarja; ni pa moteče oziroma ne izstopa v prostoru kjer to počnem)
figula

Ja, juglans, kar pogumno dodaj malo vode. Sicer se ne spomnim, da bi razen gabeza imela še kaj hudo želiranega. Gabez se pa napihne in razšopiri kot pravi gospodar Laughing Laughing

Jaz imam za precejanje napravo, jutri poslikam, upam, da bo kaj svetlobe. Za precejanje se mi najbolj obnese navadna najlonska nogavička, lepo precedi in na koncu se da še fino stisnit. Vse ostalo se ali preveč "napije" (bombažne cunje) ali zamaši (filer papir). Sploh če je želatinasto kot tvoji pripravki. Nogavičko mencaš da le kaj ven pride, ostanek umešaš v vodo za zalivanje.

Ko pripravki nekaj časa stojijo, se tudi vonj nekak izbistri in umiri. Je pa težko opisat, po čem nekaj diši. Nekatere rastline bolj ali manj ohranijo sebi lasten vonj, spet drugih sploh ne bi mogel identificirati po vonju. Meni najbolj smrdi tagetes.

Se oglasim jutri s slikicami, bo bolj razumljivo.
figula

Tole je ena izmed mojih aparatur za precejanje vseh sort pripravkov. Ta mi najbolj ugaja, ker njen fi ravno usteza najlon nogavički:

Tukaj je celoten pogled v funkcionalnosti: jesenske gabez korenine v olju sem precedila in dodala nov material. Da bo olje močnejše.
Nogavička se je zaradi teže precej potegnila Laughing

Podobna stojala sem videla na netu, pa mi je oče naredil 3 z različnimi premeri. Kot rečeno, se mi najlon najbolj obnese. Najprej sem sešila bombažne vrečice, pa cedilo s filter papirjem sem dala gor .... vse je bilo hujše packanje kot tole. Elastični del nogavice se fino oprime oboda in nikamor ne leze, dobro se da stisnit, natančno precedi, enostavno se opere in uporabi večkrat.

Meni je v redu Smile .
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Lp
Kako pa pripraviš pripravek iz ingverja in česna?

(pa hvala za vse)
figula

Ingver/česen delaš s pivom: http://forum.gartlc.si/gartlc-about3410.html

Posebej fermentiraš ingver in posebej česen - najbolje da oboje enakih količin. Ko je proces končan, ju zliješ skupaj v en pripravek.

Za ljudi se uporablja kot tinktura, za rastline pa kot foliaren ali zalivalen preparat za preventivo/zdravljenje.
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

O, hvala, sem tudi tako nameravala, potem pa sem vseeno raje še vprašala, Lp Mil
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Nobel stojalca, celo kalibrirana na različne dimenzije. S, M, XL (tvoj ata je pa šlosar, kaj ne? Laughing )
Le pazi, da ne bo enkrat kakšna medijsko pokrita kriminalnolistična akcija v stilu: "odkrili pravi čarovniški laboratorij", .... "neznane spojine sumljivega izgleda", .... "med nami še vedno pravi alkemisti", ipd. Laughing Laughing Laughing
Skratka, lahko je biti mojster s pravimi pripomočki. Wink

Sicer pa.
Končno, končno sem uspel precediti FPJ-je. Upam, da mi procesi niso pobegnili. (kamorkoli že)
Zadnje dni nekako ni bilo pravega časa in miru (kot opravičilo), bi pa lahko rekel, da so se procesi fermentiranja precej upočasnili in ne povsem zaustavili. (kot kanček upanja) Tudi gabezov pripravek je postal nekako bolj tekoč ali manj želatinast, kot je zgledal prvotno. Vonj je pri koprivi ostal neprijeten, med tem pa je pri ostalih (gabez, regrad, lucerna) na koncu postal skoraj podoben. Rekel bi da prijetno kiselkasto sladek. Malce me skrbi ta kisla nota, ki nikakor ni močna. Sem morda preveč časa bluzil? (15 dni)
Zadevo sem pripravljal kar v kozarcih za vlaganje in za odcejanje sem preko odprtine napel kuhinjsko folijo, v njo luknjico s svinčnikom, nato kozarce na glavo in eno noč časa. Vse ostalo se je naredilo samo.
Sokovi so različno obarvani. Rumeno zelen je lucernin, ostali pa so vsak na svoj način rjavi.

Iztiskanje soka iz rastlinskih delov je bilo poglavje za sebe. Lepo se poceja po prstih, omejitev je moč dlani, gledaš in študiraš na vsako kaplico posebaj .... V prihodnje bi se bilo fino kaj bolje pripraviti. Recimo, pomislil sem na ono pripravo za delanje pire krompirja. Mala prešica torej in dovolj velik kozarček pod njo ali pa kakšen lijak nad mnjšim kozarčkom. Skratka nekaj, kar prepreči packanje in kapljanje vse naokoli.

Shranjevanje. Če pripravke postavim v hladilnik (shramba za sadje in zelenjavo) bo vredu, ali bo preveč hladno? Namreč sledi poletje, pričakujem, da bo letošnje bolj pravo in temperature v hiši se bodo dvignile. Na žalost nimam hladne kleti. Pokrovčki naj bodo le priprti, a ne? Pa na dodatni sladkor tudi nisem pozabil.

Uporaba.
Če sem si pravilno zapomnil se meša nekakšne žličke na nekaj vode. Škropi pa se kako, mislim kako pogosto? 1 krat na teden, ..... oziroma, če poleg mešam še kakšne antigoseničarje ali kaj podobnega bo verjetno tudi vredu?

No tako, sedaj pa sledijo še EM, vendar nekako ne čutim pravih tal pod nogami in še ne vem kako in kaj. Rolling Eyes
Odgovori