Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Prvi cvetovi 2015
Moderator: Melona
No, kljub obisku srne se tudi pri nas veselimo prvih cvetov. Irena,še enkrat hvala za poslane sadike Mme. Moreau in Chapeau de Napoleon. Sem morala razširiti gredico, kjer imam tudi Cl. Edomurasaki - bo pač manj za košnjo, kar bo vesel tudi moj soprog. Pa še dišalo bo lepo, ko bo šel mimo. Presenetil me je Napoleon, si nisem predstavljala, da ima tako veliko ,,kapo,,
Hansa je letos izredno lepo odgnala, cvetovi omamno dišijo, sosedove čebele so jo tudi vesele. Upam, da bo jeseni obdržala kaj šipkov, kajti do zdaj so ji vedno odpadli - morda pa so jih pojedle vrane?
Crown Princess Margareta je tudi zgodnja, letos se mi zdi, da ima bistveno močnejše peclje, tako da se tudi v dežju ni nič kaj povesila. Prejšnja leta sem jo morala gledati od spodaj.
Hansa je letos izredno lepo odgnala, cvetovi omamno dišijo, sosedove čebele so jo tudi vesele. Upam, da bo jeseni obdržala kaj šipkov, kajti do zdaj so ji vedno odpadli - morda pa so jih pojedle vrane?
Crown Princess Margareta je tudi zgodnja, letos se mi zdi, da ima bistveno močnejše peclje, tako da se tudi v dežju ni nič kaj povesila. Prejšnja leta sem jo morala gledati od spodaj.
Mirosa, ali je Marie Curie od Tantau-a, zelo je mogočna. Ali cveti večkrat ?
Sem jo tudi že gledala, a si nisem predstavljala, da zraste tako visoko. Res je krasna, pa ostale vrtnice tudi. Sympathijo mislim, da imamo tudi pri nas, so jo zasadili še moževi starši - jo bom poslikala, ko zacveti, da malo primerjamo
Sem jo tudi že gledala, a si nisem predstavljala, da zraste tako visoko. Res je krasna, pa ostale vrtnice tudi. Sympathijo mislim, da imamo tudi pri nas, so jo zasadili še moževi starši - jo bom poslikala, ko zacveti, da malo primerjamo
Novalis, vrtnica Marie Curie je mnogocvetnica od žlahtnitelja Meillanda in bi morala biti nizka. Na etiketi ob nakupu je pisalo, da v višino zraste 40 do 60 cm. Na internetni strani od Meillanda sta sicer dva različna podatka. Pri opisu te vrtnice je navedena višina 60/70 cm, v tabeli o lastnostih vrtnice pa je navedena višina odrasle rastline od 50 do 100 cm. Verjetno se je izjemoma ta sadika, ki sem jo kupila, tako razrastla. Mogoče bi ostala nižja, če bi jo vsako leto močno obrezala. Pa tudi podlaga, na katero je cepljena, je močna, saj vidim, kako daleč stran poganja divjake.
Vrtnica Marie Curie ponavlja cvetenje do zmrzali. Pri meni najbolj bogato cveti spomladi.
Sončna, sem videla lepotico Amadeus v živo in je bila tudi sredi poletja polna cvetov. Moja (če je Sympathie) obilno cveti samo spomladi, sicer takrat kar dolgo, potem pa ima le tu pa tam kak cvet.
Vrtnica Marie Curie ponavlja cvetenje do zmrzali. Pri meni najbolj bogato cveti spomladi.
Sončna, sem videla lepotico Amadeus v živo in je bila tudi sredi poletja polna cvetov. Moja (če je Sympathie) obilno cveti samo spomladi, sicer takrat kar dolgo, potem pa ima le tu pa tam kak cvet.
Kate, strokovnjaki–nje za vrtnice bi mi zagotovo rekli, da obrezujem narobe oz. premalo. Vsako jesen se prepričujem, da bom naslednje leto bolj obrezala vrtnice in jih pomladila. Spomladi, ko vzamem škarje v roke, pa mi je spet vsakega stebla škoda preveč odrezati, posebno, če brsti na njem že kažejo znake prebujanja. In prvi se prebujajo prav brsti na koncu stebel…Te tri vzpenjalke obrežem večinoma tako, da pustim na končnih steblih tri do pet (pa tudi več) brstov. Malo gledam še obliko in možnost, kako bom stebla lahko pripela. Starejša stebla odrežem ponavadi takrat, ko že usihajo. Slaba stran takega obrezovanja je, da z leti postaja spodnji del stebel vse starejši in »noge« vrtnic vse bolj gole, zgornji del pa še prekošat.
-
Pa še nekaj iz mojega rožnika .
No ja, edina cvetoča vrtnica na predhišni gredi. Letos sem jih zamenjal, tole sem izbral, ker me je na sliki malo spominjala na Lili Marlen.
V resnici, v živo je daleč stran od marlenke, ampak je tako živordeče, optimistične barve, da sem jo prav vesel!
Komaj čakam da se vrtnice malo razigrajo.
LP_________________mfranc
No ja, edina cvetoča vrtnica na predhišni gredi. Letos sem jih zamenjal, tole sem izbral, ker me je na sliki malo spominjala na Lili Marlen.
V resnici, v živo je daleč stran od marlenke, ampak je tako živordeče, optimistične barve, da sem jo prav vesel!
Komaj čakam da se vrtnice malo razigrajo.
LP_________________mfranc