Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bale slame in vrtnarjenje na njih

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Tako - moje bale so delno napolnjene, zdaj pa bo, kar bo Rolling Eyes . Zaenkrat jim tudi urea ni pomagala, da bi se segrele (smrdi pa, kot bi bila na WC-ju) Crying or Very sad . Če mi bodo hotele kasneje zakuhati, jih bom pa hladila za kazen Very Happy . Sicer pa mislim, da jim v tem vremenu tudi dodatno talno gretje ne bo škodilo Laughing .

V vsako luknjo sem natlačila volno, gor par lopatk mojega zemeljskega miksa (kompost, zemlja in malo kokosovega substrata), v to sem dala sadike s čimveč zemlje okrog koreninic, za priboljšek je dobila vsaka pa še pest vermikomposta. Če pa zdaj ne bodo zadovoljne ... Wink

Posajeni so paradižniki, bučke in hokaido. Danes se jim pridružita še fižol in grah.

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Imaš pa lično narejeno, prav veselje je pogledati Smile Želim ti zmerno segrevanje in bujno rast!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
copatka

Hvala, lpmami (tudi za nasvete na drugi temi)!

Res sem si kar zadala dela s temle projektom, zato me pa jezi, ker ne gre vse po načrtu Wink . Ampak v življenju gre itak bolj redko vse po načrtu, a ne? Very Happy_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

A-A, kako trde, kompaktne so tvoje bale?

Meni se namreč vse bolj dozdeva, da so moje čisto premalo zbite. Ko sem pred dnevi govorila z eno gospo o tem svojem "projektu", me je vprašala, kako sadim notri sadike. In sem rekla, da z lahkoto - porinem notri lopatko, malo razmaknem - in je Smile . In je bila ful začudena, ker naj bi bile bale menda tako zbite, da bi morala luknje vanje skoraj zvrtati ali izžagati Rolling Eyes . Če je to res (in najbrž je), se ne čudim več, da mi niso zakuhale, ker je vmes preveč zraka.

Zdaj me seveda skrbi, kako bodo v teh prerahlih in nekompostiranih balah rastline sploh rasle ... Zato pod vsako sadiko še dodatno natlačim volno in dam v luknjo čim več zemlje. Bolj problem je pa tam, kjer sejem - tlačim not manjše koščke volne po celi površini Rolling Eyes .

Skratka - dela ene petkrat preveč, upam lahko le, da bo vsaj kaj zrastlo Confused ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

copatka, moje bale so zdaj po kuhanju malo sprhnele, tako da sedaj malo lažje sadim vanje. Vsak malo po svoje balira slamo, a glede na to, da imam izkušnje s slamo, tako kompaktne kot pravi gospa še nisem videla. Nekje slama zmerom malo popusti. In če bi bile tako zbite, bi verjetno še težje zakuhale saj rabijo zrak. Če so prerahle jih lahko še vedno zategneš. Bala naj bi imela med 15 in 20 kg. Koliko po občutku so bile tvoje težke?

Sem pa sadila v moje šele par dni nazaj, so bile v sredini prav prijetno tople. In gobice kar čez noč poženejo in tudi že skoraj razpadejo. Wink
copatka

Kaj si pa sadila vanje, A-A? Kakšno fotko prilepi, no Wink . Da ne bom samo jaz smetila z njimi Rolling Eyes .

Moj dragi, ki je postavljal bale, pravi, da so tudi imele enih 15 kg, gotovo pa ne 20. In precej velike so za to težo: 100x40 in 50 višina. Meni roka kar pade notri, če jih kaj tipam. Tudi gobic ne pridelujem v njih Wink .

So pa očitno bolj eskimske sorte - danes delujejo kot prijeten hladilnik Very Happy . Čeprav je trenutno celo pri nas prijaznih 23 stopinj, je v balah le 16/17. Se bom ob vročinskih valovih tiščala vanje Laughing .

Zaenkrat mi v njih vse lepo uspeva - paradižniki so čisto primerljivi s tistimi na gredi, zeljevke tudi, grah mi pa kali še hitreje kot na gredi. Skrbi me čas, ko bodo šle korenine bolj v globino, kjer zemlje ne bo več, razpadajoče slame pa tudi ne Rolling Eyes . Pelete Biogrene jim bom dajala, pa bo, upam._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

A-A, kako kaj tvoje bale?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, zdajle se mi je utrnila misel v zvezi z ne razpadanjem tvojih bal; kot razumem so to bale slame in ne sena, a ne? Ali je možno, da je bilo žito med rastjo tretirano s kakšnimi -cidi, ki zdaj preprečujejo/upočasnjujejo razkroj?_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr, dvomim, slama nasploh, če je na suhem, dolgo drži, samo na slamnate strehe pomisli.
Odgovori