Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
igorrogi

Odgovor Napisal/-a igorrogi »

Sprašujem za nasvet? Ena lani posajena sadika ameriške borovnice sorta Coville izgleda, kot da listi venijo, se vihajo. Vse ostale sadike, ki so v posajene v enakem substratu (mešanica iglic, šote, zemlje izpod smrek, žaganja in nekaj kisle zemlje) so ok.

Dodal sem jim že 3x amonsulfat po pol pesti na grm, je to koreninska gniloba? Bo foliarno gnojenje z železom kaj pomagalo.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

To bi bila lahko Septoria ali pa fomopsis.V vsakem primeru je potrebno zdraviti z botricidi,lahko pa poskusiš tudi z Neem tonikom.To je za Miha.miha!
Za venenje pa je lahko več vzrokov:pregnojenje,ožig od gnojila,fitoftora (gnitje korenin).Na to je Coville občutljiv!Lahko pa so tudi razni gostje v koreninah:voluhar,ogrci itd.Natančno poglej koreninski vrat,nato pa previdno dvigni celo sadiko in preglej korenine.
V nasadih Coville opuščamo,ravno zaradi občutljivosti._________________Narava vse povrne!
Nazadnje urejal/a ferdo36 28 Maj 2015 08:39; skupaj popravljeno 1 krat
igorrogi

Odgovor Napisal/-a igorrogi »

Se lahko uporabi tudi Teldor kot botricid za amer. borovnico, nisem pa zasledil koliko se dozira na 1 l?

Ali proti koreninski gnilobi kaj pomaga razen presaditve?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Lep pozdrav vsem na forumu !

Letos sem kupil eno rožnato ameriško borovnico, ki jo imam ( zaradi pomankanja prostora na vrtu ) v loncu.
Na začetku je izgledala lepa in zdrava, tudi zacvetela je, potem pa so jo očitno napadle neke bolezni ...
Cvetovi so se posušili ter skupaj s cvetno čašico in pecljem odpadli ( sum na monilijo ? ).
Sedaj pa sem opazil, da so se na nekaterih listih pojavili rjavkasti "madeži", poleg tega pa se že mladi listni poganjki nekoliko povešajo.
Izgleda, kot da bi ovenela, čeprav je rastni substrat vlažen.
Kaj storiti ? Bom poskusil priložiti nekaj fotografij, ko aktiviram račun na shrani.si.
Drugače imam še tri "navadne" modre ameriške borovnice na vrtu ( Bluecrop, Brigitta in še ena, katere ime sem pozabil Confused ),
ki so kar zdrave in imajo že lepe plodove. No, pri Bluecropu je nekaj listov malce zgrbančenih.

Hvala za odgovore,

Andrej
ferdo36

Teldor je klasični botricid.Uporabi 0,3 % koncentracijo.Karenca je 7 dni za borovnice.Proti fitoftori uporabi Ridomil Gold ali pa Aliette.
Andrej B.
Tvoja Pink lemonade je verjetno premokra,kar se v trgovinah pogosto
dogaja.Najprej pozabijo zaliti,potem pa jo utopijo.Poskusi jo presaditi v ustrezen substrat.Je pa to občutljiva sorta in bp._________________Narava vse povrne!
Andrej Banko

Hm, mojo Pink Lemonade sem kupil marca v Merkurju in jo takoj presadil v večji lonec, v mešanico šote, kisle gozdne zemlje, iglic in žaganja.
Menim, da sem jo ves čas zmerno in nadzorovano zalival.
Postavljeno imam pod daljšim napuščem, tako da omembe vredne količine padavinske vode tudi ni dobila.
Zdaj prilagam še fotografije:

Ales83

Odgovor Napisal/-a Ales83 »

Lep pozdrav!

Zanima me koliko je po vašem mnenju zadeva generalno gledano narejena napačno.

Aprila smo posadili 9 ameriških borovnic različnih sort na lažje hribovit del ob vinogradu.
Skopali smo podolgovati jarek globine cca 50cm, širine 60cm, dolžine pa tudi nekje podobno kot širine za posamezno sadiko 60cm x 9 sadik.
Ob straneh smo dali črno PVC folijo, na dnu pa posuli z peskom (sestave ne vem točno, kot bi bil nek rizel).
Na začetno plast peska, smo po na pesek vrgli nekaj cm fine navadne zemlje, potem pa smo skoraj do vrha delali mešanico v razmerju 40/40/10/10 in sicer 40% gozdne zemlje izpod smreke, 40% dobro navlažene šote, nekje 10-15% smrekovih ter borovih sekancev ter iglic, ter 10% založnega gnojila (kompost) rastlinskega izvora.
Po vrhu smo nasuli zemljo za rododendrume, tako da je bila gredica kakih 10cm dvignjena. Sedaj se mi sicer zdi da se je vse skupaj malo posedlo.
Zastirke vse od aprila nismo dajali, vmes malo pokošene trave. Opažamo da so v zadnjem času začele mravlje taboriti kakih 10-20cm pod zemljo. Kak slab mesec nazaj smo odkrili ogromno gnezdo rdečih mravelj? Zadevo redno pregledujemo, ter dodajamo Biotoll v zemljo. Kot zastirko posuvamo tudi cimetov prah, da bi se znebili marljivih žuželk.
Ali bi se stvar dala sanirati z kako zastirko iz smrekove žagovine ter iglic, ali bi imele mravlje v takem še večji "žur" ? Smile

Hvala za kakršenkoli odgovor.

Aleš
ferdo36

Andrej B.
Sigurno je nekaj narobe s koreninami.Posebno mravlje so indikator
sušenja ali gnitja korenin.Previdno potegni sadiko iz lonca in si oglej korenine ali
pa jih zalij Ridomilom Gold ali Previcur ali Aliette ali čin podobnim.Lahko tudi z Neem tonikom,ki je ekološki in ga dobiš brez potrdila o znanju FFS._________________Narava vse povrne!
ferdo36

Malo sem pomešal Andreja in Aleša,vendar mislim,da večina velja za oba!_________________Narava vse povrne!
Andrej Banko

Hvala lepa za odgovore, gospod Ferdo.
Bom upošteval vaše nasvete in sporočil rezultate.
Odgovori