Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@pajo; s polži na paprikah in čiliju nimam izkušenj, lahko pa povem, da jih obožujejo gosenice.

Na mestu kjer sem sadil paprike in jajčevce je pred tem rastel radič, ki je šel že v cvet, in sem ga kar pustil do zadnjega. Na njem so se raspasle male gosenice, ki sedaj papajo papriko in jajčevce. Paradižnika za enkrat še ne.
So zelo majhne in se jih težko najde. Malce poglej.

Glede izpita in povezanih uslug sva si predaleč, .... kaj pa naš ferdo? (upam, da nisem predrzno vsiljiv)
Sicer pa močan koprivni čaj, potem iz hrenovih listov, česnovo škropivo, cimetovo eterično olje, (preverjeno deluje zelo solidno) pelinov čaj, ... Vsak dan jim daj "piti" in mislim, da bi morale odnehati.
Poleg pa še kakšno foliarno gnojilo.

Mislim, da še ne bi smel biti tako v skrbeh, saj se je šele začelo.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

preverjeno polži obgrizejo paprike do stebel. Pajo, pa saj si že lep čas nazaj pisal, da imaš polže v raslinjaku. A si od takrat nastavil modre kroglice ali ne?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

bobolino je napisal/a:
preverjeno polži obgrizejo paprike do stebel. Pajo, pa saj si že lep čas nazaj pisal, da imaš polže v raslinjaku. A si od takrat nastavil modre kroglice ali ne?

Sem. Sedaj nametal modre kroglice in poštupal. Bomo videli kaj bo zjutraj._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

mfranc je napisal/a:
Spiridon je napisal/a:
Tako recimo priznan finski gojitelj in prodajalec semen Jukka Kilpinen (Fatalii.net)
v navodilih za gojenje, ki jih prilaga k pošiljki semen priporoča, da damo čilije na prosto že, ko se nočne temperature stabilizirajo na 5°C (40 F)...

Tole je verjetno zares zanimivo branje. Obstoja kak link do tega/enakega teksta?

LP

Ne, link do tega teksta ne obstaja. Kot sem že zgoraj napisal, gre za navodila, ki jih Jukka Kilpinen prilaga k pošiljki semen.
Navodila so torej v tiskani in ne v elektronski obliki. Kdor je kdaj naročal semena pri Fatalii.net, jih je zagotovo dobil zraven. Cool

P.s. Še ena zanimivost @mfranc: tudi pri Jukki Kilpinenu je tekst "ko so nočne temperature enkrat konstantno nad 5°C (40 F)
lahko svoje čilije prestavite na prosto"
izpisan s krepkim (bold) tiskom... Wink

LP
choco_chili

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

Pajo, jaz sem imel lani zelo podobno zadevo z mojim habanerotom. Nekaj mi je jedlo liste in cvetove, pa mi ni bilo jasno, ker sem ga imel še notri. Nauadnje sem nekje prebral, da gre za neke mini polže, ki so zariti v zemlji in pridejo samo ponoči ven. Zvečer sem se spravil z lučko na lov in bil presenečen. Cel kup mini rjavo sivih polžev velikih do 1 cm, ki so veselo plazili po čiliju in grizli vse živo. Pa če ne bi videl, ne bi verjel, ko so hitri. Tisti, ki so bili še na zemlji in si jih obsvetil z lučko so se tako hitro zakopali, da si se ustrašil, kot da bi nekak smuknilo.

Fasal sem jih pa z zemljo. Nazadnje sem moral zgornjih 5 cm zemlje odstraniti in pošpricati (sam sem pozabil s čim) in se je požrtija prenehala.

Letošnje sadike pa so mi že napadle mini gosenice, ki se skrivajo pod listi. Kako pridejo v 4 nadstropje na balkon mi tud ni jasno.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Sedajle visel 2h v rastlinjaku in pobiral polže! Posul še 2 škatli Ferramola in jutri me bo strah iti v rastlinjak._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

choco_chili je napisal/a:
Letošnje sadike pa so mi že napadle mini gosenice, ki se skrivajo pod listi. Kako pridejo v 4 nadstropje na balkon mi tud ni jasno.

Gosenice so ličinke metuljev, ki imajo krila,..................
choco_chili

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

To razumem, sam še nikoli nisem videl metuljev na balkonu ;)

Še komaj kakšna čebela prileti sem gor.

Evo, zaenkrat 38 10 litrskih posod (od mleka in kislega zelja), večinoma posamezno, v nekaterih tudi po 2 rastlini v eni posodi. Nekateri rastejo dobro, nekateri solidno, vendar je še premrzlo za dobro rast.
Velika večina površičkanih 5-10 cm (pruning), drugim trenutno odstranjujem cvetove, ker že vsi cvetijo. Nekaj jih imam še v večjih loncih (desno v kotu in zadaj v štrioglatih).
Vsega skupaj 50 sadik, ostalo polovico razdelil, ker se se mi ni dalo še na vrt presajat od tašče, kjer jih ne bi imel pod kontrolo ;).
Fotr (3 letni chocolate habanero) je še vedno notri in je v višino cca 2 metra, pa cel kup plodov.
Moja mi že teži, da ni nobene svetlobe v dnevni, ker je čez celo okno. Ga pa zaenkrat sploh ne upam ven prestavit, da mi ga ne polomi, ker sem pustil zgornje veje predolge, pa še kar rastejo.

Trenutno so na kupu, kasneje pa jih bom razporedil glede na velikost in speljal avtomatsko zalivanje.

Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Res so krasni, čudovito je tole videti!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
luna tramte

Odgovor Napisal/-a luna tramte »

Tudi moji so lepši na balkonu kot v vrtu ,v vrtu so nekam klaverni ,polže sem zrihtal,uši prav tako ,zdaj pa upam da si opomorejo.
Teli so na balkonu.
http://shrani.si/f/1o/qz/3kLQ2EtQ/dsc0041.jpg

http://shrani.si/f/2g/fp/3kv7FsQf/dsc0042.jpg

http://shrani.si/f/1V/21/p1PV3Ag/dsc0043.jpg
Odgovori